"10. Uluslararası Enerji Arenası"

Stratejik, Teknik, Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından organize edilen, ''10. Uluslararası Enerji Arenası'' Ankara Swiss Otel'de başladı. 2 gün sürecek olan Enerji Arenası'nda sektörde serbest piyasa çalışmaları, özelleştirmeler, yabancı sermaye hareketleri ve doğalgaz piyasası gibi konuların tartışılacağını bildirildi.

Yayınlanma: 13.11.2008 - 10:59
Abone Ol google-news

 ''10. Uluslararası Enerji Arenası'' Ankara Swiss Otel'de başladı. Stratejik, Teknik, Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından organize edilen konferansta konuşan  TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, enerjinin her zaman gündemde olan, üzerinde titizlikle durulması gereken çok önemli bir sektör olduğunu ve enerji sektörünün uluslararası ekonomi ve politikalarından soyutlanamayacağını söyledi.

Bugün Türkiye'de serbest piyasa koşullarının ekonomisinin her alanında sokmaya çalışan bir politika uygulandığına işaret eden Aksoy, enerji sektöründe de benzer bir entegrasyonun oluşturulması için çalışıldığını kaydetti.

Elektrik üretiminde veya doğalgaz ithalatında sadece devlet şirketlerinin yer almaması gerektiğine işaret eden Aksoy, ''Özel sektöre de doğalgaz ithal etme hakkı verilmeli ve mutlaka bir doğalgaz borsası oluşturulmalıdır. Türkiye'de doğalgaz borsası oluşturulsaydı en son gördüğümüz yüzde 22'lik zam asla yapılmazdı'' diye konuştu.

Kütahya milletvekili olduğunu hatırlatan ve bugün Kütahya'da birçok seramik fabrikasının doğalgaz zammı nedeniyle kapatıldığını ifade eden Aksoy, doğalgaz borsası veya serbest pazar olsaydı böyle bir hadisenin yaşanmayacağını vurguladı. Hükümetin de buna benzer bir tutum içinde bulunduğunu dile getiren Aksoy, özel sektör temsilcilerine seslenerek, ''Serbest piyasa için size engel olan hususları bize aktarın. Tek parti hükümeti olarak bunları düzeltmemiz mümkün'' dedi.

Türkiye'nin enerji politikasının da artık netleşmesi gerektiğini söyleyen Aksoy, bu politika çerçevesinde nükleer enerji, yenilenebilir enerji ve enerji tasarrufunu ön planda tutmak gerektiğini bildirdi. Nükleer, kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek yerine, elektriğin yaklaşık yüzde 50'dan fazlasının ithal doğalgaz üretildiğini anlatan Aksoy, ''EPDK artık doğalgaz santrallerine lisans vermemeli'' dedi.

 

"Türkiye enerji yatırımı yapmak için en iyi ülke"

Enerji Arenasında konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise Türkiye elektrik ve doğalgaz sektörlerinin özel sektör işletmeciliğine, piyasa esaslarına ve rekabetçi bir nitelik kazanmasına yönelik kararın bundan 7 yıl önce alındığını söyledi.

Bu amaçla önce elektrik sonra da doğalgaz piyasası kanunlarının yasalaştığını kaydeden Köktaş, böylece rekabetçi bir enerji piyasasının temellerinin atıldığını bildirdi.

Uzun yıllardır tartışılan elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesine de bu yıl başlandığını belirten EPDK Başkanı, Temmuz ayından bugüne kadar 24 şehri kapsayan 4 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirme ihalesinin başarıyla gerçekleştirildiğini kaydetti. Köktaş, ''Bu olumlu sonuçların da etkisiyle siyasi irade, 2009 yılında elektrik dağıtım bölgelerinin büyük çoğunluğunu özelleştirmiş olmayı, üretim tesisi özelleştirmelerine de devam etmeyi hedeflemektedir'' dedi.

Türkiye'nin dünya genelinde enerji yatırımı yapmak için en uygun ülkelerden biri konumunda olduğunu ve özel sektör enerji yatırımlarının her geçen gün arttığına işaret eden Köktaş, şöyle konuştu: ''Toplamını ifade etmek gerekirse, kurumumuzdan lisans almış ve inşa halindeki toplam özel sektör proje adedi 474, bu projelerin toplam kurulu gücü 22 bin 637 megavat, yaklaşık olarak yıllık elektrik üretimleri toplam 112 milyar 500 milyon kilovatsaat, yatırım tutarı ise 20 milyar doların üzerindedir. İnanıyorum ki, 2009 yılında da devam edecek olan özelleştirme süreci bir çarpan etkisiyle özel sektör yatırımlarına ivme kazandıracaktır.''

Türkiye'de enerji sektöründe yatırımların gerçekleştirilmesini kolaylaştıracak her türlü yasal ve idari düzenlemelerin yapıldığını belirten Köktaş, EPDK'nın da özel sektörün önünü açan, sorunlarına çözüm üreten ve sektörle işbirliğine özel önem veren bir konumda olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler