YÖK Başkanı Bakü'de

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Azerbaycan ile Türkiye arasında eğitim alanındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesinin her iki taraf için de yararlı olduğunu belirterek ''İki ülke de üzerine düşeni yaparsa, sorunların çözümü için gereken sadece zamandır'' dedi.

Yayınlanma: 13.11.2008 - 10:59
Abone Ol google-news

Resmi ziyaret amacıyla beraberinde bir heyetle Bakü'de bulunan Yusuf Ziya Özcan, Azerbaycan Eğitim Bakanı Misir Merdanov ile düzenlediği basın toplantısında, YÖK olarak Azerbaycan'daki yüksek öğretim alanındaki gelişmeleri yakından izlediklerini belirtti. Özcan, son dönemde ortaya çıkan küreselleşme eğilimleri doğrultusunda 'tek millet, iki devlet' olan Türkiye ile Azerbaycan arasında mümkün olan her tür işbirliğinin yapılmasının bir zorunluluk olduğunu, bunun yöreselleşme tehlikesini de bertaraf edeceğini söyledi.


Özcan, ''Bizim ne imkanımız varsa, sizindir. Eğer size bir imkan sunabiliyorsak, bundan çok memnun oluruz. Aramızda hiçbir farklılık görmüyoruz, o bakımdan desteğimizin her zaman devam edeceğinden endişeniz olmasın'' diye konuştu. Eğitim alanında iki ülke arasında son olarak 2003'te protokol imzalandığını anımsatan Özcan, gerek duyulduğu takdirde ihtiyaç duyulan değişiklik ve yeniliklerin yapılmasıyla yeni protokol imzalanabileceğini, Azerbaycan tarafının bu alanda sorun olarak gördüğü konuların birçoğunun çözüme kavuşturulabileceğini söyledi. Özcan, yüksek öğretim alanında kurulacak bir komisyonun genel çalışma ilkelerini belirlenmesinin yeterli olacağını, ayrıntıların üniversiteler arasında halledilebileceğini kaydetti.

 

Öğrencilerin sorunları da konuşuldu

Merdanov da iki ülke arasında lisans ve lisansüstü ile uzmanlık eğitimi alanında ülkesinden gönderilen öğrencilerle Türkiye'den gelen öğrencilerin karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi verdi ve bu sorunların çözümünü ele almak istediklerini söyledi.

Ülkesinden gönderilen öğrencilerin genel olarak Ankara ve İstanbul dışındaki üniversitelerde eğitim almaları, uzmanlık eğitimi için giden öğrencilere daha önce imzalanan protokolde öngörüldüğü şekilde bir yıllık hazırlık eğitiminden sonra uygulanan sınavın dışında başka sınavların zorunlu olması gibi sorunları bulunduğunu anlatan Merdanov, Azerbaycan'daki Türk öğrencilerin de barınma sorununa dikkati çekti. Azerbaycan'daki yüksek öğretim kurumlarında Türkiye'den gelen 4 bin 386 kişinin bulunduğuna, bunlardan sadece 171'inin devlet kanalıyla (YÖS sınavı) geldiğine işaret eden Merdanov, ülkedeki öğrenci yurtlarının işgal altındaki topraklarını terk etmek zorunda kalan mültecilere ayrıldığını, dolayısıyla bu öğrencilerin barınma konusunun büyük bir sorun olduğunu kaydetti.
 

Merdanov, Azerbaycan'da faaliyet gösteren Türk sermayeli orta ve yüksek öğretim kurumlarının çalışmalarının da ülkedeki eğitim alanına önemli katkı sağladığını, bu kurumların örnek gösterilecek düzeyde olduğunu kaydetti.

Özcan, Eğitim Bakanlığını ziyareti sırasında Merdanov ile makamında bir araya geldi.
Azerbaycan'a, bağımsızlığını kazanmasından sonra gelen ilk YÖK Başkanı olan Özcan'ın beraberinde YÖK Başkan Vekili Doç. Dr. Ömer Demir, Yürütme Kurulu üyesi ve Denklik Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ve YÖK Başkanı Özel Kalem Müdürü Rasık Altı bulunuyor. Bakü'deki Türk öğrencilerle bugün bir araya gelecek Özcan ve beraberindekilerin yarın temaslarını tamamlayarak Bakü'den ayrılması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler