Ensest Komisyonu'nda, 'üye sayısı' anlaşmazlığı

Meclis Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu bünyesinde kurulan Ensest ve Çözüm Önerileri alt komisyonu, komisyonda iktidar ile muhalefet arasındaki 'üye sayısı' tartışması nedeniyle çalışmalarına başlayamadı.

Yayınlanma: 03.02.2011 - 14:29
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman 14 Ekim'de alt komisyondaki üye sayısının 5 olarak tespit edilmesine rağmen sayının önce 7'ye şimdi de 9'a çıkarıldığını belirterek "Vahim bir durumla karşı karşıyayız. Komisyon evrakta sahtecilik yapmış, buna da milletvekillerinin imzasını alarak ortak etmek istemiştir" diye konuştu.

Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde kurulan 'Aile İçi Cinsel İstismar (Ensest) ve Çözüm Önerileri' alt komisyonu, yol haritasını belirlemek üzere toplandı. Ancak toplantının başında yaşanan tartışma nedeniyle, komisyon çalışmalarına başlayamadı. CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman dün Genel Kurul'da milletvekillerine imzalatılan yazıda komisyonun 9 üyeden oluştuğunun belirtildiğini ifade ederek, esas komisyonda belirlenen isim ve üye sayısı ile kendilerine imzalatılmak istenen yazıdaki isim ve üye sayısının birbirinden farklı olduğunu söyledi.
 

"Üye sayısı nasıl 9 oldu?"

Komisyon Başkanı AKP'li Öznur Çalık'ın görüntü alınmasının ardından basının dışarı çıkmasını istemesi de tartışmaya neden oldu. CHP Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur basının böyle önemli bir konuda dışarı çıkarılmasına tepki gösterirken, üye sayısı konusundaki tartışmalara MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal da, "Komisyon önce 5 kişiden oluşturuldu. Daha sonra sayı 7'ye, şimdi de 9'a çıkarıldı. Bunun nasıl olduğunu anlamıyorum. Siz Başkan değilsiniz, çünkü Başkan seçilmedi. Siz kendinizi Başkan tayin edemezsiniz" sözleriyle katıldı.

Tartışmaların sürmesi nedeniyle basın komisyon salonundan dışarı çıkartılırken, tartışmalar kapalı bölümde de devam etti. Alt komisyonda üye sayısının Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda yeniden görüşülmesine karar verildi.
 

"Komisyon evrakta sahtecilik yaptı"

CHP İzmir Milletvekili Canan Aritman ise Ensest komisyonunda yaşanan tartışmayla ilgili  komisyonda 'sözel şiddete' maruz kaldıklarını söyledi. Arıtman üye sayısı tartışmasıyla ilgili "Komisyon evrakta sahtecilik yapmıştır. Üstelik bu sahteciliği milletvekillerinin imzasını alarak onları da ortak etmek istemiştir. Dün Genel Kurul'da imza sirküleri dolaştırdılar. Sahteciliğe fark eden 5 milletvekili imzalamadık. Komisyonda da bunu gündeme getirmeye çalıştık.

Bu sahteciliğe tepkimizi koyduk. 14 Ekim'deki toplantıda alt komisyonun 5 kişiden oluştuğu ifade edildi. Daha sonra iki kişi daha ilave edildi ancak dünkü yazıda 9 üyeden oluştuğu belirtiliyordu. Buna itiraz ettik, sahteciliğe ortak olmayız dedik. Komisyonun bu tür bir sahteciliğe gerek duyması üzücü" diye konuştu. Aritman, kurulan alt komisyonda muhalefetin çoğunlukta, AKP'nin azınlıkta olduğunu belirterek AKP'nin üye sayısını başkanlığı almak için yaptığını söyledi.

Aritman "Öznur Hanım da tüzüğe göre biz çoğunlukta olmalıyız komisyon başkanlığı bizde olmalı, ama şık olmadı özür diliyoruz dedi. Bu durumu Meclis başkanına da şikayet ettim, ne yapacaklarına karar versinler. Esas komisyon yeni bir karar alır üye sayısını 9'a çıkartır diyebileceğimiz bir şey yok. İsteyen herkes üye olabilir başkanlık da AKP'de olabilir ama çok önemli bir konu ve yeter ki bu komisyon çalışsın" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler