Medvedev, ABD ile iyi ilişkiler istiyor

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, ABD'de 4 kasımda yapılan seçimin galibi yeni Başkan Barack Obama ile iyi ilişkiler kurmak istediğini açıkladı. Medvedev, ''ABD ile iyi komşuluk ilişkileri geliştirmeye açığız'' dedi.

Yayınlanma: 13.11.2008 - 18:48
Abone Ol google-news

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev mali krizin ele alınacağı G-20 zirvesi için Washington'a gitmeden önce Fransa'nın güneyindeki Cannes kentinde açıklamalarda bulundu.

Avrupalı ve Rus yatırımcıların forumuna katılan Medvedev, ABD ile Rusya arasındaki ilişkilerin sorulması üzerine, ''Ortada bir trajedi yok. Her zaman anlaşabiliriz'' dedi.

Bir dönem iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleştiğini kabul eden Medvedev, ''Ancak SSCB döneminde olduğu türden bir kriz yok, Rusya da artık Sovyetler Birliği değil. Yeni Amerikan yönetimi, olayları objektif olarak görmek istiyor, yeni Başkanın bunu yapabileceğini umuyorum'' diye konuştu.

Çok yakında seçilmiş Amerikan Başkanı ile görüşeceğini de ifade eden Medvedev, yeni demokrat Amerikan yönetimiyle daha sıcak ilişkiler kurma fırsatı bulmayı umduğunu da söyledi ve ''ABD ile iyi komşuluk ilişkileri geliştirmeye açığız'' ifadesini kullandı.

Medvedev, ABD'deki başkanlık seçimini Barack Obama'nın kazanmasından sonraki açıklamasında, Rusya'nın, İskender füzelerini Polonya ile Litvanya arasındaki Rus toprağı Kaliningrad'a yerleştireceğini söylemiş, Beyaz Saray da Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze kalkanı projesinin Rusya'yı hedef almadığını yinelemişti. Medvedev'in açıklamasında, ''Bu proje, eşkıya devletlerin hedefinde olduğumuz sürece bizi korumaya yöneliktir. Bunu, Ruslara açık açık belirtmeyi sürdüreceğiz'' görüşüne yer verilmişti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon