İlk "devlet sanatçısı" sanatla yaşayacak

1907 yılında İzmir'de doğan ve ilk "Devlet Sanatçısı" unvanını kazanan Ahmed Adnan Saygun'un adı, ölümünden 17 yıl sonra Aralık ayında hizmete açılacak sanat merkezine verildi.

Yayınlanma: 14.11.2008 - 09:43
Abone Ol google-news

İzmir'de 1907 yılında doğan ve ilk devlet sanatçısı unvanını alan besteci Ahmed Adnan Saygun'un adı, ölümünden 17 yıl sonra yine İzmir'de Aralık ayında hizmete açılacak sanat merkezine verildi.

Güzelyalı'da eski troleybüs atölyesinin yerinde inşa edilen Ahmed Adnan Saygun Sanat Sanat Merkezi için 2001 yılında proje yarışması açıldı.

Tevfik Tozkoparan'ın yarışmayı kazanan projesi, 2004 yılına kadar 3 defa ihale edildi. Kamu İhale Kurumu (KİK) yapılan itirazları değerlendirerek, ihaleleri her seferinde iptal etti. Son olarak, 2006 yılı Eylül ayında ihalesi yapılan merkezin inşaatına, aynı yılın Ekim ayında başlandı. Yapımı 2 yıldır süren Sanat Merkezi'nin 20 Aralık tarihinde hizmete açılması planlanıyor.

 

Maliyeti 27 milyon 700 bin YTL

Toplam 29 bin 500 metrekarelik alanda inşa edilen merkezde, 250 kişilik küçük salon, bin 250 kişilik büyük salon, 45 kişilik 4 toplantı salonu, sergi salonları, teknik kontrol ve kumanda mahalleri yer alıyor.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Projesi kapsamındaki Kültür ve İletişim Platformu'nda 120 kişilik açık hava sineması, 100 kişilik açık hava tiyatrosu, açık sergi alanları ve yeşil alanlar bulunacak.

Engellilerin de rahatça kullanacağı sanat merkezinin akustik düzenlemesini, Avustralya'daki Sidney Opera Binası ve İngiltere'deki Kraliyet Opera Binası'ndaki akustik düzenlemeyi yapan İngiliz ARUP firması hazırladı.

Merkezin giriş bölümünde yer alan ve restore edilen tarihi bina ise müzik kütüphanesi olarak kullanılacak, aynı zamanda kitap, CD ve bilet satışı da burada yapılacak.

 

İnşaatı bitmeden sanatçılar gezdi

İnşaatı devam eden Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'ni bugüne kadar ayrı ayrı zamanlarda Fazıl Say, Gülsin Onay, Süher Pekinel, Rengim Gökmen, İZDOB ve İZDSO sanatçıları ziyaret ederek, görüş bildirdi.

Piyanist Fazıl Say, mekanın kendisini heyecanlandırdığını ifade ederek, ''Edindiğim izlenime göre bu merkezin Türkiye'de 1 numara olacağı kesin. Tüm müzik ve sahne sanatlarının sergilenebileceği salon, açıldıktan sonra İzmirlileri her gece kucaklayacaktır'' dedi.

Bir diğer piyanist Gülsin Onay da ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, ''Artık New York, Berlin, Paris gibi dünya kentlerinde çaldığım zaman, onların mekânlarına kıskanarak bakmayacağım'' dedi.

Piyanist Süher Pekinel de sanat merkezi ile İzmir'de ''bir çiçek açtığını'' söyledi.

 

Ahmed Adnan Saygun

7 Eylül 1907'de İzmir'de doğan Ahmed Adnan Saygun, ritm ve melodi bakımından Türk müziğinin etkilerini taşıyan yapıtlarında izlenimci ve romantik estetiğe bağlı kaldı.

İlk ''Devlet sanatçısı'' ve kendi alanında ilk profesörlük unvanlarına sahip olan Saygun, Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği üzerine ilk Türk operası Özsoy'u yazdı.

6 Ocak 1991'de vefat eden sanatçının eserleri arasında ''Taşbebek, Kerem, Köroğlu ve Gılgamış'' gibi çok sayıda opera, ''Yunus Emre Oratoryosu, Bir Orman Masalı'' adlı bale müziği bulunuyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler