Fransa'nın ilk 'ilaç bebeği' bir Türk

Fransa'da uygun donör olacak şekilde büyük kardeşlerden birinin hastalığının tedavisine olanak sağlayacak ilk "ilaç bebek" doğdu.

Yayınlanma: 08.02.2011 - 09:27
Abone Ol google-news

Paris bölgesindeki bir hastanede 26 Ocak'ta doğan ve sağlık durumu çok iyi olan 3 kilo 650 gram ağırlığındaki erkek bebek Umut, hasta ağabeyinin ciddi hastalığına sahip bulunmuyor ve ölümcül hastalığı bulunan büyük kardeşlerden birinin tedavisi için uygun donör olabilecek.
Fransız profesörler Rene Frydman ve Arnold Munnich, 30'lu yaşlardaki Türk aile ve bebeklerinin Fransa'nın güneyindeki evlerine döndüklerini belirtti.

Uzmanların, "çifte ümit bebeği" olarak da adlandırdıkları bu "ilaç veya doktor bebek", embriyonların seçimine olanak tanıyacak şekilde, "ön yerleştirimli genetik çifte diyagnostik (DPI)" sürecinin ardından tüp bebek yöntemiyle doğdu. Nakledilen iki embriyodan, hastalıktan muaf ve büyük kardeşle uyumlu gruba sahip olan biri, sonuna dek büyütüldü.

Çifte diyagnostik süreci, ailenin ilk çocuklarının ağır genetik hastalığından (beta-talasemi) muaf olmasını sağlarken, diğer yandan hasta büyük kardeşe uygun donör olabilme imkanı sağlıyor. Bu doku uyuşması (HLA) daha sonra, hasta kardeşin tedavi edilmesi amacıyla doğumun ardından göbek bağı kanının nakline olanak tanıyor. Ciddi bir genetik hastalık olan beta-talasemi, hastanın ölmemesi için sürekli kan nakli gerektiriyor. ABD'de 10 yıl kadar önce başlayan bu tıbbi uygulama, Avrupa'da daha önce Belçika ve İspanya'da yapılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler