Bütçe görüşmeleri

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2009 yılı bütçesinin görüşmelerine devam ediliyor. Bu kapsamda milletvekilleri önerilerde bulunuyor.

Yayınlanma: 14.11.2008 - 09:54
Abone Ol google-news

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2009 yılı bütçesinin görüşmelerine devam ediliyor.

Bu kapsamda, AKP Mersin Milletvekili Ali Er, milli park ve yaban hayatını koruma alanlarının arttırılmasını istedi. Er, milli park sayısı ve yaban hayatını koruma alanlarının artırılmasını istedi.

Azımsanmayacak sayıda kişinin, geçimini kıl keçisi üreticiliğinden sağladığını ifade eden Er, ''Ormana zarar verdikleri gerekçesiyle, vatandaş kıl keçisinden uzaklaştırılıyor. Kıl keçisini salacağınız ormanı iyi seçmelisiniz. Yüksek, yetişmiş ormanlara yayılan bu keçilerin zarar yok, yararı var. Orman yangınları, kıl keçilerinin yayıldığı alanlara sıçramıyor. Çünkü kıl keçileri, tabandaki otları temizliyor, zemini sıklaştırıyor'' diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ambalajlı su sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını, bu sektördeki şirket sayısının, her geçen gün arttığını söyledi.

Kalaycı, 2006'da çıkarılması için söz verilen su yasasının, şimdiye kadar gündeme getirilmediğini ifade etti.

Konya Ovası Projesi'ne (KOP) yeterince kaynak aktarılmadığını belirten Kalaycı, ''KOP'a önem veriliyor, para verilmiyor. KOP da en az diğer projeler kadar önemli. Ödenek yetersizliği nedeniyle henüz başlanmamış projeler var. Ek kaynak tahsis edilmezse, proje 2023 yılına kadar tamamlanamaz'' diye konuştu.

 

Cudi dağı'na milli park önerisi

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ''Eğer Cudi ile Kato arasını milli park yaparsak, toplumsal barışa da katkıda bulunuruz'' görüşünü savundu.

DTP Diyarbakır Milletvekili Gülten Kışanak ise Ilısu Barajı'nı gündeme getirdi. Ilısu Barajı'nın verimliliğinin, Keban Barajı'nın yarısı kadar olduğunu belirten Kışanak, ''Enerjideki kayıp-kaçağı yüzde 10 bile önlesek, Ilısu Barajı'nın ürettiği enerjiyi sağlarız'' dedi.

Kışanak, 12 bin yıllık insanlık tarihinin, Ilısu Barajı'nın altında kalacağını belirterek, buradaki eserlerin tam anlamıyla taşınmasının 30-40 yıl alacağını ifade etti.

 

"Çocuğunu evlendirecek, ev yapamıyor"

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin de Muğla Güllük'te, denizin bir firma tarafından doldurulması konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı'nın ne yaptığını sorarak, ''Bu çevre katliamı değil mi?'' dedi.

Ergin, orman alanları, özellikle zeytinlik alanlarda maden ocağı açma ''furyasının'' yaşandığını, bunun örneğinin ise Kaz Dağları'nda görüldüğünü söyledi.

Marmaris'te AKP'li bir il genel meclisi üyesinin eniştesine, yanan 54 dönümlük bir alanın, özel ağaçlandırma yapılması için ücretsiz kiraya verildiğini söyleyen Ergin, ''Bakanlık, orman haline getiremiyor mu?'' sorusunu yöneltti.

SİT alanlarının çok geniş tutulması anlayışı bulunduğunu, ancak doğal, tarihi SİT'e de karşı olmadığını belirten Ergin, SİT adı altında, kişilerin, ekmek yedikleri köyünde kıpırdayamaz hale getirildiğini kaydetti. Ergin, ''Köylü, çocuğunu evlendirecek ev yapamıyor, köyüne tuvalet yapamıyor'' diye konuştu.

 

Milli parkların geliri

AKP Antalya Milletvekili Sadık Badak, milli parklardan gelecek yıl 21,5 milyon YTL gelir beklendiğini, bunun, orta çaplı bir tatil köyünün 1 yıllık cirosu olduğunu belirtti.

Badak, milli parkların gelir potansiyelinin, bunun 10 katı olduğunu vurgulayarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürlüğü ile ortak bir çalışma yapılmasını, uluslararası fuarlarda parkların tanıtımının yapılmasını önerdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler