"Biz ahmak değiliz"

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından düzenlenen basın açıklamasındaki sözleri nedeniyle, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in 301'den yargılnamasına izin verdiği yazar Temel Demirer hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi. Duruşma öncesi, konuyla ilgil basın toplantısı düzenleyen, yazar Fikret Başkaya 'Yapılanlar ahmakları aldatmaya yönelik ve biz ahmak değiliz'' dedi.

Yayınlanma: 14.11.2008 - 10:17
Abone Ol google-news

Gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından düzenlenen basın açıklamasındaki sözleri nedeniyle Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinden yargılanmasına izin verdiği yazar Temel Demirer hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Demirer ve avukatları katıldı. DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal ile aralarında Fikret Başkaya'nın da bulunduğu bir grup da duruşmayı izledi.

Duruşmada söz alan Demirer, ''Adalet Bakanı Şahin'in, Almanya'daki Deniz Feneri davasıyla ilgili, 'bana ne' dediğini, buna karşın kendisi hakkındaki davaya yargılama izni verdiğini'' ifade ederek, ''Sayın Adalet Bakanı'na teşekkür ediyorum'' dedi.

Yargılanmasına ilişkin Bakan Şahin imzasıyla gönderilen evrakta, basın açıklamasındaki sözlerine yönelik, ''Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama suçunu işlediği kanaatine varılmıştır'' ifadesinin yer aldığını anlatan Demirer, ''Bakanın böyle bir yetkisi yok. Bakan yargıç değil, yargıç sizsiniz'' diye konuştu.

Demirer, 301. madde kapsamında hakkında Konya'da açılan bir davada yargılama izni verilmediğini bildirerek, ''Konya'da da, Ankara'da da aynı kişi olduğunu, görüşlerinin değişmeyeceğini, tarihi gerçeklerin mahkemelerde yargılanamayacağını'' ifade etti.

''Yabancı bir dergide, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Kürtlerin geçmişte ayrımcılığa uğradığına ilişkin beyanlarının'' yer aldığını kaydeden Demirer, ''Cumhurbaşkanı söyleyince suç olmuyor, ben söyleyince suç oluyor'' dedi.

 

İdar Mahkemesi'nde açılan davanın kararı beklenecek

Demirer'in avukatlarından Levent Kanat da Adalet Bakanı Şahin'in, müvekkili hakkında yargılama izni vermesinin idari bir konu olduğunu ifade ederek, bu kararın iptali için Ankara 4. İdare Mahkemesi'nde dava açtıklarını bildirdi. Kanat, bu nedenle İdare Mahkemesi'nde açılan davanın, bu dava için bekletici sebep yapılmasını talep etti.

Cumhuriyet Savcısı Yücel İldeniz ise İdare Mahkemesi'nde açılan davayla ilgili mahkemeden bilgi alınmasını istedi.

Yargıç Mehmet Nuri Öztürk, İdare Mahkemesi'ndeki dosyanın sonuçlanmasının beklenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

Demirer'in avukatlarından Filiz Kalaycı, duruşmanın ardından, İdare Mahkemesi'nde açtıkları davayla ilgili olarak ''Adalet Bakanının kararı, idari bir işlem. Biz, başvurumuzda, bu idari işlemin yasalara, Anayasa'ya, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı olduğu savunduk. Çünkü, bakan, müvekkilimin suç işlediği gerekçesiyle yargılama izni vermesi ile bağımsız yargı yerine geçmiş oluyor'' açıklamasında bulundu.

Demirer hakkında, Hrant Dink'in öldürülmesinden bir gün sonra Ankara Yüksel Caddesi'ndeki basın açıklamasında, ''halkı kin veya düşmanlığa tahrik veya aşağılama'' ile ''Türklüğü, Cumhuriyeti, devletin kurum ve organlarını aşağılama'' suçlarına ilişkin TCK'nın 216/1. ve 301/1. maddeleri uyarınca dava açılmıştı. TCK'nın 301. maddesinde yapılan değişiklikle Demirer, 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

 

Duruşma öncesinde basın açıklaması

Bu arada, yazar Fikret Başkaya, duruşma öncesinde Ankara Adalet Sarayı önünde yaptığı basın açıklamasında, TCK'nın 301. maddesinde yapılan değişiklik öncesinde de Demirer'in yargılandığını, sonrasında da yargılandığını ifade etti. Ülkenin demokratikleşmediğini savunan Başkaya, ''Yapılanlar ahmakları aldatmaya yönelik ve biz ahmak değiliz'' dedi.

DTP Diyarbakır Milletvekili Birdal ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün, ''Bugün eğer Ege'de Rumlar (yaşamaya) devam etseydi ve Türkiye'nin pek çok yerinde Ermeniler devam etseydi, bugün acaba (Türkiye) aynı milli devlet olabilir miydi?'' şeklindeki sözlerini hatırlatarak, ''Temel Demirer, gerçeği söylediği için hakkında dava açılıyor. Milli Savunma Bakanı hakkında da dava açılacak mı?'' diye konuştu.

''Adalet Bakanı Şahin'in, Engin Çeber'in öldürülmesi nedeniyle özür dilediğini'' belirten Gönül, ''gerçekten özür dilemek için 301. maddenin kaldırılması gerektiğini'' kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler