Seçim sonuçları belli oldu

Kosova'da yapılan genel seçim sonuçlarının, yasal sürecin tamamlanarak kesinleştiği açıklandı.

Yayınlanma: 08.02.2011 - 15:14
Abone Ol google-news

Kosova Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Valdeta Daka, seçim sonuçlarıyla ilgili yasal sürecin tamamlandığını ve 120 sandalyeli Kosova Meclisi'ne seçilenlerin milletvekilliklerinin onaylandığını bildirdi.

Resmi kesin sonuçlara göre, Haşim Taçi'nin lideri olduğu Kosova Demokrasi Birliği (PDK) 34, Kosova Demokratik Birliği (LDK) 27, "Vetvendosje" Hareketi 14, Kosova Refah İttifakı (AAK) 12, Yeni Kosova İttifakı (AKR) 8 milletvekilliği kazandı.

Seçime etnik kimlikle katılan partiler ise etnik topluluklara ayrılan 20 milletvekilliği kontenjanının dışında, 5 milletvekilliği daha kazandı.

20 kontenjan milletvekilinin 10'u Sırplar, kalanı Türk, Boşnak, Roman, Mısırlı, Aşkalı ve Goralı etnik topluluklara ayrıldı.

Kosova Meclisi'nde Türk toplumu yine aynı milletvekilleri Mahir Yağcılar, Enis Kervan ve Müfera Srbica-Şinik'le temsil edilecek.

öte yandan; yeni Kosova Meclisindeki Türk milletvekilleri Boşnak ve Roman milletvekilleriyle birlikte bir Parlamento Grubu oluşturmayı kararlaştırdı.

Kontenjan sandalyeleriyle birlikte Meclis'te 8 milletvekiliyle temsil edilecek Bağımsız Sırp Liberallerin (SLS) lideri Slobodan Petroviç, Taçi hükümetinde yer almak istediklerini ve seçmenlerin kendilerinden bunu beklediklerini söyledi.

"Vetvendosje" Hareketi Lideri Albin Kurti, seçim sürecinde usulsüzlük olduğu gerekçesiyle seçim sonuçlarını kabul etmediklerini söyledi.

Kosova Türk Birliği (KTB) Genel Başkanı Reşit Hanadan ise seçim sürecinde bir çok usulsüzlüğün görülmesi nedeniyle seçim sonuçlarını kabul etmediklerini bildirdi.
Hanadan açıklanan ilk kesin olmayan seçim sonuçlarında kazandıkları oy sayısının, ikinci açıklamada yaklaşık yüzde 20 oranında daha az gösterilmesi nedeniyle Seçim İtiraz Kurulu'na, ardından Kosova Yüksek Mahkemesi'ne şikayette bulunduklarını belirtti.
Kontenjan sandalye dağılımına da itiraz ettiklerini, seçim yasasına göre kontenjan sandalyelerinden birinin KTB'ye verilmesi gerektiğini kaydeden Hanadan, itirazlarının reddedildiği söyledi.

17 Şubat'ta bağımsızlığının 3. yılını kutlayacak olan Kosova Cumhuriyeti'nde ilk meclis seçimleri 12 Aralık ve 9 Ocak'ta iki aşamalı olarak yapılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler