"Babacan görevinden uzaklaştırılsın"

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu, AB ile müzakere sürecinde hükümeti, muhalefet partilerini yok sayan bir anlayışla hareket etmekle suçlayarak "Başmüzakereci Ali Babacan derhal bu görevinden uzaklaştırılmalıdır" dedi

Yayınlanma: 14.11.2008 - 11:10
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, AB ile yürütülen müzakereler konusunda hükümeti, muhalefete bilgi vermemekle suçladı.

CHP milletvekilleri ve AB Uyum Komisyonu üyeleri olarak tüm taleplerine rağmen bugüne kadar Müzakere Pozisyon Belgesi’ne ulaşamadıklarını söyleyen Hacaloğlu, bu yöndeki şikayetlerini AB Uyum Komisyonu’nda da dile getirdiklerini ve Komisyon Başkanı Yaşar Yakış da dahil herkesin ‘haklısınız’ dediğini söyledi.

Bugüne kadar AB ile müzakerelerde 8 fasıl açıldığını ancak hiçbir fasıla ait Müzakere Pozisyon Belgesini görmediklerini kaydeden Hacaloğlu, şunları söyledi: “Bu konudaki yoğun talep ve çabalarımıza rağmen bir sonuç alamadık. Bu konuda yazılı soru önergeme Başbakan adına Sayın Ali Babacan tarafından verilen 4 Kasım 2008 tarihli yanıt; AKP’nin izlemekte olduğu teslimiyetçi, kişiliksiz dış politikanın bir yansımasıdır. Sayın Babacan yanıtında ‘AB buna müsaade etmiyor, belgelerin gizli kalmasını istiyor’ yanıtı vermiştir. Babacan ‘Müzakere Pozisyon Belgelerinin kamuoyuyla paylaşılması durumunda, bu iti taraflı olacak; yani tüm belgeler hem ülkemizdeki hem de AB üye ülkelerindeki vatandaşların erişimine açılacaktır. Böyle bir durumun, AB kamuoylarında ülkemizin üyeliğine yönelik mevcut hassasiyeti olumsuz etkileyebileceği; müzakerelerin kamuoyları tarafından ayrıntılı mercek altında tutulmasının, AB’ye üye ülke siyasetçileri üzerinde baskı yaratabileceği ve süreç içerisinde ülkemize karşı daha sert mesajlar vermeye/tutum takınmaya itebileceği de göz önünde tutulmalıdır’ demektedir. Bu mantığı anlayabilmek mümkün değildir. Bu tam anlamıyla muhalefet partilerini, halkın iradesini yok sayan bir anlayıştır.”

Hükümeti, muhalefetin AB ile müzakereler gibi ulusal bir konuda ‘bilgilenme, denetleme, katkı sağlama’ hak ve sorumluluğunu gasp ettiğini kaydeden Hacaloğlu, “Eğer herhangi bir fasılda bilginin kamuoyuna sızmasının ulusal çıkarlarımızı zedeleyeceğine ilişkin bir endişe varsa, yapılması gereken şey, yasama organını devre dışına çıkarmak değil, TBM’de gizli oturum talep ederek, sözkonusu Müzakere Pozisyon Belgesi hakkında milletvekilleri ve siyasi partileri bilgilendirmektir” dedi.

AB ile müzakereler konusunda hükümetin tek becerisinin Müzakere Pozisyon Belgesini muhalefetten kaçırmak olduğunu söyleyen Hacaloğlu, “AKP iktidarı çözümü, Türkiye’ye dayatılan siyasi içerikli talepler karşısında boynu bükük duruş sergileyen bir kişiyi başmüzakereci olarak tayin etmekte bulmuştur. AB müzakereleri sürecinde Parlamentomuzu, muhalefet partilerini yok sayan demokrasi ayıbı sakat anlayıştan derhal vazgeçilmeli. Başmüzakereci Ali Babacan derhal bu görevinden uzaklaştırılmalıdır.” diye konuştu.

 

"Dersim Soykırımı" toplantısına tepki

Hacaloğlu Avrupa Parlamentosu’nda yapılan “Dersim Soykırımı” toplantısına da tepki gösterdi. Toplantıya DTP milletvekillerinin katılmasına “Herhangi bir milletvekilinin Türkiye’ye yönelik, herhangi bir şekilde bir soykırım iddiasını desteklemesini TBMM’de yapmış olduğu yeminle bağdaştıramıyorum.” sözleriyle tepki gösteren Hacaloğlu, “Türkiye’ye yönelik bu tür iddiaların ardında, Türkiye’yi zayıf düşürmek, olabildiğince küçültmek, dağıtmak, parçalamak ve böyle AB içinde eritmek vardır. Kimse bu oyuna gelmemelidir."diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler