Suudi Arabistanlı kadınların isyanı

Suudi Arabistan'da 18 yıl önce kadın şoförlerin araç kullanma yasağını protesto etmek için hep beraber araçlarıyla başkent Riyad caddelerine çıkarak dünyayı şaşırtan kadınların yankıları hâlâ sürüyor. 6 Kasım 1990 Salı günü 47 kadından uluslararası şoför ehliyetine sahip 15'i, özel şoförlerini gönderip direksiyon başına geçmişti. Diğer kadınlar da yolcu koltuklarını doldurmuştu.

Yayınlanma: 14.11.2008 - 13:44
Abone Ol google-news

6 Kasım 1990 Salı günü Suudi Arabistan'da kadın şoförlerin araç kullanma yasağını protesto etmek için hep beraber araçlarıyla başkent Riyad caddelerine çıkarak yaptıkları protestoyu, her yıl kendi aralarında düzenledikleri özel bir törenle, neşe içinde, kahkahalarla kutlamaya devam ediyor.

 

Suudi toplumunun ve uluslararası toplumun tepkisi

Ancak dünya çapında manşetlere çıkan bu eylem, 47 eylemci kadın şoför ve yolcuya pahalıya mal oldu. Polis tarafından kadınlar gözaltına alındı. Hükümetin hazırladığı eyleme katılan kadınlar ve erkek vasilerinin adlarını içeren liste sızdırıldı ve bütün ülkede dağıtılan bildirilerde yer aldı. Bu bildirilerden birinde, "Bu listede, düşmüş kadınlar ile onları destekleyen bazı komünist ve liberallerin adları var. Gereğini yapın" diye yazıyordu. Hatta kadınların bazıları telefonla ölüm tehditleri aldı. Gözaltına alınan ve 2,5 yıl süreyle işsiz kalan kadınların hepsinin bir yıl seyahat etmesi yasaklandı ve hepsi ülkedeki mollalar tarafından "fahişe" diye damgalandılar. Bu kadınların bazıları, sırf bu protestoya katıldıkları için işlerinde hala yükselemiyor.

Bazı Suudiler ise, eylemci kadınları öven şiirler yazarken, eylemcilerin babaları, kardeşleri ve kocaları, bu zor zamanlarında onların yanında oldu. Hiçbir evli kadın, bu eylemi yüzünden boşanmadı.

Eğitim bilimleri profesörü olan Fevziye El Bikr "Kadınların bu eyleminin Suudi devletini araba sürme yasağıyla ilgili daha katı davranmaya ittiği" iddiasını reddederek, "O gün dünya uyandı ve 'Kadınlar bu basit hakka bile sahip değilse sahip olmadıkları başka hangi haklar vardır' sorusunu sordu" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler