İzmir'in kültür sanat gündemi

İzmir, tiyatro, müzik ve diğer sanat etkinliklerle dolu bir hafta geçirecek.

Yayınlanma: 10.02.2011 - 07:53
Abone Ol google-news

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), 12-14 Şubatta DEÜ Sabancı Kültür Sarayı Büyük Salon Sahnesinde koreografisini İ. Kadir Benginer'in hazırladığı dans tiyatrosu ''Guguk Kuşu''nu izleyicilerle buluşturacak.

Kostümleri Sevcan Yenihayat'ın tasarladığı oyunda, ışıkları Serkan Şentürk dizayn etti.
Mozart'ın ''Cosi Fan Tutte'' operası 15 Şubat Salı akşamı saat 20.00'de izleyiciyle buluşacak. Orkestrayı Ercan Yenal'ın yönettiği, Flavio Trevisan'ın sahneye koyduğu eserin dekor ve kostümlerini İsmail Dede hazırladı. Koroyu Ali Hoca'nın yönettiği eserde, ışıkları Müfit Özbek dizayn etti. Kalabalık bir oyuncu kadrosuna sahip eserde, Ferrando rolünü Erdem Erdoğan ve Aydın Uştuk, Guglielmo rolünü Fatih Öztürk, Nazif Varkan, Murat Duyan, Fiordiligi rolünü Burcu Kılıç, Derya Kırcalı ve Filiz Güneş, Dorabella rolünü Linet Şaul, Sevgi Yalçın ve Evrim Keskin dönüşümlü olarak sahneliyor.

Eserin konusu şöyle:

''İki yakışıklı subay olan Ferrando ve Guglielmo, yaşlı, şakacı dostları Don Alfonso ile bir lokantada yemek yerken, aralarında kadınların sadakati üzerine bir konuşma geçer. İki delikanlı, sevgilileri Fiordiligi ve Dorabella'nın sadakatinden şüphe duymazken, Don Alfonso, bunun tersini kanıtlamak için kızlara bir oyun oynamayı önerir. Ferrando ve Guglielma bunu kabul eder ve kılık değiştirerek, sevgililerinin akıllarını çelmeye çalışır. Oyun mutlu sonla biter.''
 

İZDT

İzmir Devlet Tiyatrosu bu hafta da sevilen oyunlarını İzmirli tiyatroseverlere sahneleyecek.
Konak Sahnesinde hafta boyunca ''Kadın ve Memur'' oyunu sahnelenecek. Aldo Nicolaj'ın yazdığı, Bülent Arın'ın yönettiği oyunda dekor ve giysileri Yıldız Köke İpeklioğlu tasarladı. Aslı Sinke ve Ümit Bakış'ın rol aldığı oyunda, Zeki Kayar ışık düzenlemesini yaptı.

Sahnede ayrıca Recaizade Mahmut Ekrem'in yazdığı, M. Doğan Yağcı'nın yönettiği ve T. Yılmaz Öğüt'ün günümüz Türkçesine uyarladığı ''Çok bilen, çok yanılır'' adlı oyun hafta içinde izleyicilerle buluşacak. Orhan Asena'nın ölümünün 10. yılı anısında Karşıyaka Ragıp Haykır Sahnesinde sahnelenen, yazarın ''Şili'de Av'' isimli oyunu 14 Şubata kadar izlenebilecek. Oyunun yönetmenliğini Mehmet Ege yaptı. Sahnede pazar günü ''Edi'nin Annesi Nerede'' isimli çocuk oyunu da minik izleyicilerle buluşacak.

Karşıyaka Oda Tiyatrosunda Stefan Tsanev'in kaleme aldığı ''Jeanne D'arc'ın Öteki Ölümü'' adlı oyun sahnelenecek. Oyun yazarı Tsanev; Jeanne d'Arc'ın efsanesinden yola çıkıyor ve Jeanne d'Arc'ın son gecesini yeniden kurgulayarak, din, vatanseverlik, insanlık onuru, adalet gibi kavramları bugünün bakış açısıyla bir kez daha sorguluyor. Çağdaş tiyatronun çarpıcı ve seçkin örneklerinden bir kara komedi olma özelliği gösteren oyun 16 Şubatta 20.30'da sanatseverlerle buluşacak.

Konak Melek Ökte Sahnesinde, hafta boyunca ''Henry ve Alice'in Gizli Yaşamı'' oyunu izlenebilecek. David Tristram'ın yazdığı, Sinan Gürtunca'nın Türkçe'ye çevirdiği oyunu Sinan Pekinton yönetiyor. Savaş Çevirel'in dekor ve kostümlerini tasarladığı oyun, bir karı kocanın iletişimsizliklerinden gelen kısır döngüyü kırmak için fantezi dünyasına sığınmaları ve karı koca arasındaki sürtüşmelerin onları düşürdüğü durumu eğlenceli bir şekilde anlatan romantik bir komedi.

Sahnede ''Edi'nin Annesi Nerede?'' isimli çocuk oyunu izleyicisiyle buluşacak. Ormanda annesini kaybeden Can'ın, ayıcık Edi ile birlik olup, doğaya zarar veren güçlere karşı macera dolu bir yolculuğunu anlatan oyunu Fatih Kahraman yönetiyor.

 

Diğer etkinlikler

Ankara ve İstanbul'da sahnelenen, kostümleri, dekorları ve müzikleriyle binlerce çocuğun kalbini kazanan Pinokyo Müzikali 11-13 Şubatta İzmirli çocuklarla buluşacak. ''Bando&Big Band'' İsmet İnönü Kültür Merkezinde, yarın İzmirli cazseverleri bekliyor. Girişin ücretsiz olduğu konser saat 20.00'de başlayacak.

İzmir Sanat'ta 12 Şubat Cumartesi günü günü saat 15.30'da sahnelenecek çocuk tiyatrosu ''Rüzgar Gülü'' Elçin Sıcakkan tarafından yazılıp, yönetiliyor. Oyunda; insan eliyle doğanın tahrip edilmesi sonucu gerçekleşen küresel ısınmanın oluşum nedenleri vurgulanırken; küresel ısınmanın hayati önemini ve bu konuda çocuk yaştan başlayarak insanoğlunun doğayı korumak için nasıl bilinçli bir şekilde davranabileceğini eğlenceli bir olay dizisiyle çocuklara anlatıyor.

''Hacivat-Karagöz Gölge Oyunu ve Kukla Gösterisi'' 12 Şubatta saat 12.00 ve 15.00'de Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesinde gösterilecek. Kenan Doğulu, İzmir Arena'da sevenleriyle buluşacak. 12 Şubat Cumartesi gecesi saat 23.30'da başlayacak Sevgililer Günü konserinde sanatçı aşk şarkılarını İzmirliler için söyleyecek.Anjelika Akbar piyano dinletisi, imza günü ve söyleşisi 12 Şubat Cuma günü saat 17.00'da Agora Alışveriş Merkezi'nde gerçekleşecek.


 

Sergiler

İzmir'deki çeşitli salonlarda ve sanat galerinde yoğun bir sergi haftası yaşanacak. Devlet Resim Heykel Müzesinde Günay Kazçın'ın resim sergisi 18 Şubata kadar açık kalacak. İzmir Resim Heykel Müzesi'nde Dursun Köroğlu'nun ''Doğal Taş Resim ve El Sanatları'' konulu sergisi bu akşam açılacak. Sergi 17 Şubata kadar gezilebilecek.

Yaşar Üniversitesi Fuaye Alanında öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Koştumoğlu tarafından çekilen portrelerden oluşan ''Türk Sinemasından Portreler'' konulu fotoğraf sergisi 17 Şubata kadar açık kalacak. Sergide, Atıf Yılmaz, Gazanfer Özcan, Öztürk Serengil ve Memduh Ün'ün de aralarında bulunduğu 210 Yeşilçam emekçisinin fotoğrafı yer alıyor.

Konak Belediyesi Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde İzmir Suluboya Ressamları Derneği'nin ''Işık Renge Dönüşürken'' konulu sergisi 14 Şubat akşamına kadar gezilebilecek.
İzmir Fransız Kültür Merkezi'nde, İzmir Romanya Başkonsolosluğu işbirliğiyle açılan ''UNESCO tarafından Dünya Kültürel Miras Listesi'ne alınan Rumen yapıları'' sergisi, 24 Şubat akşamına kadar görülebilecek.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler