Dünya Diyabet Günü

Türkiye Diyabet Vakfı'nın ''Dünya Diyabet Günü'' etkinlikleri kapsamında, Çırağan Sarayı'ndan basın toplantısı düzenlendi. Toplantı sonrası İstanbul Boğazı'nda teknelerle, umut ve birleşmeyi temsil eden ''mavi halka'' oluşturuldu.

Yayınlanma: 14.11.2008 - 14:36
Abone Ol google-news

''Dünya Diyabet Günü'' dolayısıyla Çırağan Sarayı'nda düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Vakıf Başkanı Temel Yılmaz, dünyada yaklaşık 126, Türkiye'de 6 milyon civarında diyabetik bulunduğunu belirterek, ''Diyabet halkın deyimiyle şeker hastalığı, adı güzel, ama tedavi edilmezse sonuçları çok kötü bir hastalık'' dedi.

Yılmaz, Türkiye'de yüz binlerce diyabetik çocuk olduğunu, bu çocukların günde 3-4 kez kendisine insülin iğnesi yaptığını, yaşıtları gibi şeker ve çikolata yiyemediğini, her gün egzersiz yapmak  zorunda olduğunu anlatarak, dünyanın en yaygın hastalığı olan diyabet konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını söyledi.

Temel Yılmaz, Birleşmiş Milletler'in, tüberküloz ve AIDS'in ardından diyabeti tüm sağlık otoritelerinin ortak hareket etmesi gereken hastalıklar arasına aldığını anımsattı.

Hareketsiz yaşam, fast food tarzı beslenme, kolalı içecekler, stres gibi etkenlerin sonucu olarak obezite ve Tip 2 diyabetin eskiden 40'lı yaşlarda görülürken şimdi 10'lu yaşlara kadar indiğini vurgulayan Yılmaz, Türkiye'nin diyabet ortalaması en yüksek ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Yılmaz, Sağlık Bakanlığının 18 yaş altı diyabet hastalarına ücretsiz insülin ve ücretsiz spor yapmaları için gerekli imkanı sağlamasını istedi.

Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından en güzel halkanın meydana getirilmesi amacıyla küçük bir yarışma açıldığını, bu yarışma kapsamında kendileri tarafından Asya ile Avrupa'nın birleştiği yerde yelkenli teknelerinin katılımı ile umut ve birleşmeyi temsilen mavi halka oluşturulacağını anlattı.

Organizasyon sorumlusu olan ilaç firması Novo Nordisk Türkiye Genel Müdürü Mads Bo Larsen de, diyabet hastalığında erken teşhis ve iyi tedavinin çok önemli olduğuna işaret etti.

Yelken İhtisas Kulübü Komodoru Çiğdem Tepecik de, diyabet hastalarının mutlaka spor yapmaları gerektiğine dikkat çekerek, diyabetlilere yelken sporu yapmaları tavsiyesinde bulundu.


Melen: Diyabet hastası olarak katıldım

MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen de, toplantıya, titri ile değil, diyabet hastası olarak katıldığını belirtti.

TBMM'deki milletvekillerinin yüzde 25'nin diyabetik olduğunun tahmin edildiğini dile getiren Melen, hastalığın ekonomik boyutunun da önemine dikkati çekti.

Melen, ilköğretimde başlayarak toplumun sağlık ve diyabet konusunda bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu belirterek, bu konuda medyaya büyük görevler düştüğünü, eğitici programlar yapılması, en azından dizilerin içinde diyabet hastalığına yer verilmesi gerektiğini kaydetti.

Basın toplantısının ardından 16 yelkenli tekne, Ortaköy'de üzerinde ''12 Kasım Dünya Diyabet Günü kutlu olsun'' yazılı mavi renkli branda etrafından dizilerek, ''mavi halka'' oluşturdu.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon