Berlin daha ne yapsın?

Almanya din sömürücülerinin üstüne gidiyor; Türkiye'de hükümetten ses yok. Önce Yimpaş'ı mahkûm eden, Deniz Feneri e.V. yöneticilerini tutuklayan ve son olarak da Kanal 7 INT'i kapatan Berlin, Akman hakkında da kooperatif yolsuzluğu iddiasıyla dava açtı. AKP ise Yimpaş'ın sahibi Uyar'ı Almanya'ya iade etmedi; Türkiye'deki Deniz Feneri'ne kamu yararına çalışan dernek statüsü verdi; Kanal 7'nin eski yöneticilerini RTÜK Başkanı ve Başbakanlık Sözcüsü yaptı.

Yayınlanma: 15.11.2008 - 08:53
Abone Ol google-news

Almanya 2005’ten bu yana din sömürücülerinin üstüne gidiyor, Türkiye’de ise hükümetten ses seda çıkmıyor.

İlk önce yeşil sermaye Yimpaş’ı mahkûm eden, Deniz Feneri e.V yöneticilerini tutuklayan ve son olarak da Kanal 7 INT’i kapatan Berlin, RTÜK Başkanı Akman hakkında da kooperatif yolsuzluğu iddiasıyla dava açtı. AKP iktidarı ise Yimpaş’ın sahibi Uyar’ı Almanya’ya iade etmedi; Deniz Feneri’ne kamu yararına çalışan dernek statüsü verdi; Kanal 7’nin eski yöneticilerine kamuda görev verdi.

Almanya 2005 yılından bu yana AKP iktidarına yakınlığıyla dikkat çeken İslami sermayeyi ve isimleri sorguluyor. Berlin, Yimpaşa, Deniz Fenerine ve Kanal 7 INTe ardı ardına açtığı soruşturmalarla darbe indirirken, RTÜK Başkanı Zahid Akman hakkında dava açarken; Ankarada AKP iktidarı Türkiyeyle bağlantılı gelişmeleri sessizce izlemekle yetiniyor.

Almanya ilk önce Yimpaşı mercek altına aldı. İslami holdingin bu ülkedeki en önemli şirketi Yimpaş Wervaltungs GmbHnin (battı) yöneticisi Faik Gürleri Frankfurtta hapise attı. Soruşturma kapsamında bacanağı hapise atılan Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar hakkında ise uluslararası tutuklama kararı çıkarttı. Uyar, Türk yurttaşı olduğu gerekçesiyle Almanyaya iade edilmedi. Yimpaş ve şirketlerinde üst düzey yöneticilik yapan isimlerin, AKP iktidarıyla birlikte bakan, milletvekili, belediye başkanıolması ise rastlantıydı.

Berlin, Yimpaşın ardından 2007 Nisan ayında aynı binada bulunan Kanal 7 INT ve Deniz Feneri e.Vye baskın düzenledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğanla Kanal 7 INTin genel müdürüyken çektirdiği fotoğraflar gazeteye yansıyan Mehmet Gürhan -aynı zamanda Deniz Feneri e.Vnin eski başkanı- 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu dava kapsamında hem kanalın hem de derneğin muhasebecisi Firdevsi Ermiş ile Mehmet Taşkan da tutuklandı. Deniz Feneri e.V davasında mahkeme heyeti Türkiyede asıl failler olarak Erdoğanın dostu Kanal 7nin sahibi Zekeriya Karaman ile bürokratı RTÜK Başkanı Zahid Akmanı gösterdi.

AKP iktidarının kamuoyunun baskısıyla talep ettiği Deniz Feneri e.V dava dosyası hâlâ Ankaraya ulaşmazken Berlin zincirin bir diğer halkası Kanal 7 INTin ruhsatını iptal etti. Türkiyedeki Kanal 7nin Almanyadaki yayınlarını Kanal 7 INT logosuyla gerçekleştiren şirketin ilk ismi, Media 7 GmbHydi. 20 Kasım 1995te kurulan bu şirket, 25 Şubat 2000 tarihinde sermaye arttırımına giderek toplam sermayesini 10 milyon marka çıkardı. Bu sermayenin 9 milyon 950 bin marklık kısmını Yimpaşın Almanyadaki şirketi Yimpaş Verwaltungs GmbHye aitti. Sermayenin 25 bin marklık bölümleri ise bu ülkede hapis yatan Mehmet Gürhanla; daha önce hapis yatan Yimpaşın Genel Müdürü Faik Gürlere aitti.

Yine bu dönemde RTÜK Başkanı Akman hakkında Almanyada kooperatif yolsuzluğu iddiasıyla dava açıldı. Berlinin ardı ardına açtığı soruşturmalar sonrası ortalığa saçılan ilişkiler zinciri Türkiye ile bire bir bağlantılı şirketler ve isimlere yönelik soruşturmalara Ankaranın niye sessiz kaldığını gösteriyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler