Lozan masasının yeni yeri bulundu

Ulu önder Atatürk önderliğinde Türk ulusunun savaş meydanlarında kazandığı büyük zaferi, siyasi ve hukuki anlamda tescil eden Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı tarihi masa, anlaşmanın onaylandığı Birinci Meclis'te sergilenecek.

Yayınlanma: 15.11.2008 - 09:18
Abone Ol google-news

Türkiye'yi geçtiğimiz günlerde ziyaret eden İsviçre Konfederasyonu Başkanı Pascal Couchepin, iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmasının 80. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte, Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı tarihi masayı, Türkiye'ye hediye etmişti.

Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde tutulan masanın, Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak faaliyet gösteren Birinci TBMM binasında sergilenmesi kararlaştırıldı.

Lozan Barış Antlaşması Birinci TBMM tarafından görüşülüp onaylanmış, Lozan Delegasyonu'nda görev alan heyet 1. Dönem milletvekillerinden oluşmuştu. Bu nedenle, Türk ulusunun Kurtuluş Savaşı'ndaki başarısı ve tam bağımsızlığının kanıtı Lozan Barış Antlaşması'nın imzalandığı masanın ''en iyi sergileneceği ve anlam bulacağı'' yerin Kurtuluş Savaşı Müzesi olduğunun düşünüldüğü belirtildi.

Masa, Birinci Meclis binasında, Lozan dahil Türkiye'nin yaptığı antlaşmaların anlatıldığı Kanunlar ve İşleyiş Odası'na yerleştirilecek.

Ayrıca, Lozan'da TBMM Hükümetini İsmet İnönü başkanlığındaki heyetin temsil etmesi nedeniyle, müzede yer alan İsmet İnönü'nün kabartmalı portresi ile üzerinde ''İsmet Paşa Lozan 24 Temmuz 1923'' yazan madalyonun da masanın yanında sergilenmesinin düşünüldüğü ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler