Alevi Kültür Merkezi 20. yılını kutladı

Alevi Kültür Merkezi, kuruluşlarının 20. yılını kutladı. Toplantıya katılan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Türkiye'de cemevlerinin ibadet yeri sayılabilmesi için TBMM'de kanun teklifi hazırladığına işaret ederek, "Alevilerin ibadet yaptıkları cemevleri, mevcut yasalara göre ibadet yeri sayılmamaktadır. Camiler ibadet yeri olarak görülüyor, cemevleri değil" diye konuştu.

Yayınlanma: 15.11.2008 - 11:48
Abone Ol google-news

Almanya Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABF) ve Hamburg Alevi Kültür Merkezi (HAKM), kuruluşlarının 20. yılını kutladı.

HAKM Başkanı Cengiz Orhan, bu vesileyle Hamburg'ta düzenlenen etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında, Alevi toplumu olarak özgüvenlerini kaybetmemeleri gerektiğini belirterek, en kısa zamanda Hamburg'da büyük bir cemevi açacaklarını söyledi.

Aleviliğin Almanya'da tüm okullarda öğretilmesi gerektiğini ifade eden Orhan, bazı eyaletlerde bu uygulamanın başlatılmış olmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

Toplantıya katılan Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Türkiye'de cemevlerinin ibadet yeri sayılabilmesi için TBMM'de kanun teklifi hazırladığına işaret ederek, "Alevilerin ibadet yaptıkları cemevleri, mevcut yasalara göre ibadet yeri sayılmamaktadır. Camiler ibadet yeri olarak görülüyor, cemevleri değil. Alevilerin ibadetleriyle ilgili sorunları, AB İlerleme Raporunda da var. İsterim ki, siyasi iktidar bu sorunu çözsün" diye konuştu.

Genç; Türkiye'de laik, Atatürkçü ve çağdaş rejimin tehlikede olduğunu öne sürerek, Avrupa'da yaşayan gençlere inançlarını ve geleneklerini korumaları çağrısında bulundu.

Hamburg-Mitte ilçesi Meclis Başkanı Markus Schreiber de Türkçe yaptığı konuşmada, "Alevi toplumunun her zaman yanındayız. Elimizden gelen desteği vereceğiz" dedi.

Hamburg eyaleti Aile, Sağlık ve Tüketiciyi Koruma Bakanı Dietrich Wersich de muharrem ayındaki Aşure Gününe eski Bakan Birgit Schnieber-Jastram'ın katıldığını ve bu geleneğin, çok kültürlü bir toplum ve dinler arası diyalog açısından önemli olduğunu söyledi.

Etkinlik çerçevesinde düzenlenen sema ve folklor gösterileri büyük ilgi topladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler