İran'da Kerrubi ve Musevi aleyhinde gösteri

İran'da son cumhurbaşkanı seçimi adaylarından Mehdi Kerrubi ve Mir Hüseyin Musevi aleyhinde gösteri yapılırken, Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmed Cenneti, bu kişilerin ev hapsinde tutulması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 18.02.2011 - 13:50
Abone Ol google-news

Ayetullah Cenneti, Tahran Üniversitesi bahçesinde verdiği cuma hutbesinde, isim vermeden ''fitnenin başları'' olarak nitelediği Mehdi Kerrubi ve Mir Hüseyin Musevi'nin dünya ile irtibatlarının kesilmesini istedi. ''Onlar, halkın gözünden düşmüş ve itibarlarını kaybetmişler'' diyen Cenneti, birkaç kişiyi sokağa çekmekle hiçbir şey yapılamayacağının bilinmesi gerektiğini belirtti. Kerrubi ve Musevi'nin telefon ve internet bağlantılarının kesilmesini isteyen Cenneti, ''Onlar, ev hapsinde tutulmalı'' dedi. Hutbe sırasında yurttaşlar, ''münafıklara ölüm'' sloganı attı.

Devlet televizyonu, ülke genelinde cuma namazı sonrası Kerrubi ve Musevi aleyhinde gösteri yapıldığını duyurdu. Başkent Tahran'da da düzenlenen gösterilerde Kerrubi ve Musevi'nin idam edilmeleri istendi. ''Kerrubi'ye ölüm'', ''Musevi'ye ölüm'', ''Hatemi'ye ölüm'' sloganlarının atıldığı gösteride, dini ve siyasi liderlerin fotoğrafları taşındı.

Öte yandan Fars Haber Ajansı, Kerrubi ve Musevi'nin tutuklandığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını duyurdu. Haberde, ''Kerrubi ve Musevi'nin tutuklandıkları haberi tekzip edildi'' ifadesi kullanıldı. Kerrubi ve Musevi'nin, Mısır ve Tunus halkıyla dayanışma için halkı gösteri yapmaya davet ettiklerinin basında yer almasının ardından pazartesi günü Tahran'ın bazı caddelerinde gösteri düzenlenmişti.

Resmi kaynaklar, gösterilere silahlı kişilerin de katıldığının belirlendiğini, çıkan olaylarda bir öğrencinin kurşunla vurularak öldürüldüğünü, dokuzu güvenlik görevlisi 13 kişinin de yine kurşunla yaralandığını açıklamıştı. Bu olayların ardından Kerrubi ve Musevi'ye yönelik dini ve siyasi otoritelerin eleştiri dozu artmış ve bu kişilerin yargılanmaları talep edilmişti.

İran'da 12 Haziran 2009'daki cumhurbaşkanı seçimi adaylarından Kerrubi ve Musevi, seçimlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla sonuçlara itiraz etmiş ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad hükümetini tanımadıklarını ilan etmişlerdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler