"Türkiye bir yol ayrımına geldi"

Partisine katılımlar dolayısıyla düzenlenen törene katılmak için İstanbul'a gelen, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ''türbanlı ve çarşaflı yurttaşların CHP'ye katılımları''na ilişkin soruyu yanıtlarken, ''Türkiye gerçekten bir yol ayrımına geldi. Artık her kesimden insanlarımız yeni bir değerlendirme yapma gereğini ve Türkiye'ye yeniden sahip çıkma gereğini hissediyor" dedi.

Yayınlanma: 16.11.2008 - 15:38
Abone Ol google-news

Partisine katılımlar dolayısıyla düzenlenen törene katılmak için İstanbul'a gelen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Lozan Antlaşması'nın imzalandığı tarihi masanın nerede duracağı konusundaki belirsizliğin kendilerini üzdüğünü belirterek, ''Bu masaya CHP olarak biz sahip çıkmaya hazırız. Bu CHP'ye yakışır'' dedi.

Baykal, yerel seçimlerde CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayının netleşip netleşmediğine ilişkin soru üzerine, ''Şu aşamada bir netleşme söz konusu değil. Olursa biz bunu zaten sizlerle paylaşırız'' dedi.

 

Partiye katılımlar

Deniz Baykal, ''türbanlı ve çarşaflı vatandaşların CHP'ye katılımları''na ilişkin soruyu yanıtlarken, ''Türkiye gerçekten bir yol ayrımına geldi. Artık her kesimden insanlarımız yeni bir değerlendirme yapma gereğini ve Türkiye'ye yeniden sahip çıkma gereğini hissediyor. Bu doğrultuda tabloyu sorguluyor, kendilerini, ülkeyi sorguluyorlar ve saygıyla karşılanması gereken çok demokratik anlayışlar ortaya koyuyorlar'' diye konuştu.

Türkiye'de insanların yasalar çerçevesinde özgür iradeleriyle uygun gördükleri gibi giyinmelerine, yaşamalarına büyük değer verdiklerini ifade eden Baykal, şöyle konuştu:
''İnsanların özgürlüğü temel ilkedir ve insanlarımız gelenekleri, yetiştikleri aile ortamı, sosyal çevreleri, alışkanlıkları gereği şöyle ya da böyle giyiniyor olabilir. Önemli olan insanların gerçek düşüncelerinin, anlayışlarının ne olduğudur. Bir insanı kılığından, kıyafetinden onun ne düşüncesini, ne ahlaki kimliğini çıkarmak doğru bir yaklaşım değildir. Herkes sosyolojik olarak içinde bulunduğu ortamın gereğini benimseyerek giyiniyor olabilir ama herkesin içinde pırıl pırıl bir anlayış, aydınlık bir düşünce ve çok duyarlı bir yüreğin bulunması mümkündür. İnsanları tasnif etmemek lazım. İnsanları kılık kıyafeti ile hükme bağlamamak lazım. Bu anlayış içindeyiz ve bu doğrultuda da son zamanlarda muhafazakar bir kültürün içinden gelip, muhafazakar bir kılık kıyafet içinde yaşamakta olan insanlarımız ülkenin gidişatı karşısında CHP'ye sahip çıkıyorlar. Türkiye'de kilitlenmeyi aşmak zorundayız. Bunu hep birlikte aşacağız. Türkiye'deki bir aldatmacaya son vereceğiz ve dayatmayı ortadan kaldıracağız. İnsanlar arasındaki gereksiz ayrışmayı etkisiz kılmak için biz de üzerimize düşeni yapacağız. Vatandaşlarımız da yapıyorlar. Bundan büyük memnuniyet duyuyorum.''

 

"Caydırma kampansayı etkisiz kılındı"

Baykal, ''CHP katıldığı söylenilen çarşaflı kadının bundan haberdar olmadığı ve bir konser için davet edildiğinin söylendiği'' iddialarına ilişkin de ''Evet öyle bir yayın yapıldı. Ancak arkasından bir kanalımız çok saygıyla karşılanması gereken bir gazetecilik yaptı. Bayanı buldu ve kamera karşısında konuşturdu. Hanımefendi ne yaptığını bildiğini, bilinçli bir şekilde karar aldığını ve CHP'ye bugüne kadar hiç oy vermediğini ama artık CHP'nin rozetini takarak, partimize oy vereceğini ifade etti. Bu çok önemli bir olaydı. Bu tip girişimleri caydırmaya yönelik bir kampanya da böylece etkisiz kılınmış oldu'' diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisine katılımların sıradan bir konu olmadığını belirterek, ''Bugün sadece bir partiye katılmıyorsunuz, Türkiye siyasetine dayatılan bir yanlışlığı ortadan kaldırıyorsunuz. Bir tuzağı kürüyorsunuz, bir oyunu bozuyorsunuz'' dedi.

 

Baykal, daha sonra yeni ilçe olan Sultangazi'deki Hamza Yerlikaya Spor Salonu'nda partisine katılımlar dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. CHP Lideri, burada yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 6.5 yıl sonra IMF ile anlaşma yapmak için Amerika'da yetkililerle müzakere yaptığını belirtti.Baykal, ''6.5 yıldan sonra tekrar IMF'ye mecbur kalacak duruma bu ekonomiyi kim soktu? Bugün geldiğimiz noktada, 'vatandaşın durumu düzeldi, işsizlik azaldı, gençlerimiz daha rahat iş bulabiliyor, emeklilerin ücreti arttı, işsizlik azaldı, esnafın durumu düzeldi' diyebilir miyiz?'' şeklinde konuştu.

Baykal, Cumhuriyet tarihinde bütün iktidarların yaptığı toplam borç miktarının 220 milyar dolar, sadece bu iktidar dönemindeki toplam borcun ise 280 milyar dolar olduğunu belirtti.

 

''Türkiye'yi bütünleştirmek lazım"

Ülkenin genel gidişatının da iyi olmadığını, güvensizlik, kuşku ortamı oluşmaya başladığını, vatandaşın gelecekten kaygı duyduğunu ifade eden Baykal, şöyle konuştu: ''Türkiye'yi kaynaştırmak, bütünleştirmek lazım. Onun için Başbakanın çıkıp vatandaşa 'Beğenmiyorsan çek git' dememesi lazım. Beğenmek ya da beğenmemek vatandaşın demokratik hakkıdır.

Baykal, Türkiye'nin yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğunu da ifade ederek, ''Bu başlangıçta, kimse kimseyi dışlamasın, kimse kimseyi inancından, etnik kökeninden, mezhebinden, memleketinden dolayı dışlamaya kalkışmasın. Hepimiz kardeşiz, hepimiz eşitiz. Siyaseti inanç işiyle, mezhep işiyle, memleket işiyle hiçbir şekilde karıştırmayacağız'' diye konuştu.

CHP Lideri, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Bizi kimsenin etiketlemesine, kimsenin bizi tasnif etmesine, kimsenin bizi birbirimizden ayırmasına izin vermeyeceğiz. Bugün burada siz sadece bu partiye katılmıyorsunuz. Bugün burada siz Türkiye siyasetine dayatılan bir yanlışlığı ortadan kaldırıyorsunuz, bir tuzağı kürüyorsunuz, bir oyunu bozuyorsunuz. Birileri çıkacak 'din, iman' diyecek. 'Aman ha o partiye oy verme. Aman ha bu partiye oy verme.' Ne yapacağım? 'Sen bana oy vereceksin.' Peki sen kimsin, ne yapıyorsun? 'Ben işime gelince din derim, iman derim oyları alırım. Ondan sonra da giderim Almanya'ya vatandaşın fitresine, zekatına göz koyarım. Toplarım onları getiririm kendi siyasetime harcarım.' Sen çıkmışsın 'din, iman' diye oyları alacaksın. Ondan sonra her yolsuzluğu sen yapacaksın. Ben de gideceğim sana oy vereceğim. Yok böyle şey.''


''Hep birlikte yola çıkıyoruz"

Baykal, sözlerini, ''Baş örtülüsü, türbanlısı, açık başlısı, genci, yaşlısı, kadını, erkeği hep birlikte yola çıkıyoruz. Kardeşçe, birbirimize değer vererek, saygı göstererek yola çıkıyoruz. Yolunuz, yolumuz açık olsun'' diye tamamladı.

Baykal, konuşmasının ardından partiye katılan 8 bin kişi adına sembolik olarak 6 partiliye rozetlerini taktı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler