'Asacaksanız beni asın'

"Mübadele olmasaydı, Ermeniler ve Rumlar gitmeseydi milli devlet olabilir miydik?" sözleriyle tartışma yaratan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, sözlerinin yanlış anlaşıldığını, açıklamasının yalnızca tarihi bir olayı anlatmaktan ibaret olduğunu söyledi. Gönül, "Kimseyi zorla Türkiye'den göndermedik. Hepsi anlaşmalarla yapıldı. Bu sözlerimde partim ve hükümetin bir dahli yok. Asacaksanız beni asın" dedi.

Yayınlanma: 17.11.2008 - 19:43
Abone Ol google-news

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesi görüşüldü. Terör örgütünün son dönemde legal veya illegal örgütlenmeleri aracılığıyla özellikle büyükşehirler başta olmak üzere her fırsatta sivil yurttaşları kışkıttığı ve sivil itaatsizlik eylemlerine yönlendirdiğini belirten Milli Savunma Bakanı Gönül, bu durumun tehlikeli bir toplumsal kutuplaşmayı körükleyebilecek nitelikte olduğunu söyledi.

Görüşmeler sırasında Milli Savunma Bakanı Gönül'ün Brüksel'de yaptığı tehcir ve mübadeleyle ilgili açıklaması ve Ergenekon davası da tartışıldı. Ergenekon davasında TSK'nin eski 2 komutanının tutuklandığını anımsatan CHP'li Mustafa Özyürek, rütbesi ve unvanı ne olursa olsun suç işleyen birisinin cezasını çekmesi gerektiğini, ancak TSK'ye 40 yıldan fazla hizmet eden insanlara da bir vefa duygusunun gösterilmesinin yerinde olacağını söyledi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un seçilmesinden sonra "laf olsun" diye eski komutanlara nezaket ziyareti yapıldığını, ancak bunun gerisinin getirilmediğini kaydeden Özyürek, TSK'nin her türlü tartışmanın dışında tutulması gerektiğini belirtti.

DTP'li Hasip Kaplan, Bakan Gönül'ün mübadeleyle ilgili açıklamalarını anımsatarak, bunun kendisini tedirgin ettiğini söyledi. Kaplan, "Acaba ortak vatanın kuruluş sürecinin temel dayanağı İslam dini miydi? İnsanlık, bir dünya savaşı üzerine, acı içinde kendi yaşadığı toprakları, evini, bağını bırakarak gidiyor. Bu şekilde mi milli devletler kuruluyor? Bu ayrımcılık kokmuyor mu? Yarın aynı duyguyu, Kürt yurttaşlarımıza karşı da bir ayrımcılık olarak yaşatır mı?" dedi.

CHP'li Gürol Ergin, Ergenekon davasının herkesi rencide eden bir duruma geldiğini belirterek, "Bu ülkenin 2 orgenerali, yan yana durmaktan bile hicap duyacakları insanlarla, aynı doğrultuda birlikte çalışıyormuş gibi, aynı konunun sorumluları haline getirilmiştir. Bunu şiddetli kınıyorum. O orgeneraller için, içim gerçekten yanıyor, kanıyor" diye konuştu. AKP'li Süreyya Sadi Bilgiç ise, TSK'nin Ergenekon davası gibi yargıya intikal etmiş bir davada taraf haline getirilmemesi gerektiğini söyledi.

'Beni asın'

Eleştirilere yanıt veren Milli Savunma Bakanı Gönül, mübadeleyle ilgili sözlerine açıklık getirmek istedi. Bir devletin oluşmasında millet ve ekonomi olgusunun önemli olduğunu, Atatürk'ün bu konuda ne kadar dirayetle hareket ettiğini ifade etmeye çalıştığını belirten Gönül, "Osmanlı'nın dayandığı milletler sistemidir. Ancak yapılan ıslahatlara rağmen toplanamadı. Çünkü Fransız devriminden sonra başlayan milliyetçilik hakeretleri vardı. Tarihi bir olayı anlatmaktan ibarettir. Kimseyi zorla Türkiye'den göndermedik. Hepsi anlaşmalar çerçevesinde yapıldı. Bu konuşmamda hükümetin ve partimin hiçbir dahli yok. Asacaksanız beni asın" dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler