Enerjisa Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Eğer biz bir yerde, Mersin Akkuyu'da, Sinop'ta, farklı yerlerde bir nükleer santrali yapıyorsak, mutlaka bu aynı zamanda, şu anda pervanesi altında bulunduğumuz rüzgar santrallerini desteklemektir, aynı zamanda su santrallerini desteklemektir veya tersi, eğer biz rüzgar santralleri yapıyorsak, mutlaka diğer yatırımları da yapmak elzemdir, zorunludur'' dedi.

Yayınlanma: 26.02.2011 - 13:44
Abone Ol google-news

Yıldız, Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Mahmudiye beldesinde, EnerjiSA Çanakkale Rüzgar Enerji Santralinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, açılış için rüzgarlı ve enerjili bir günün seçilmesinin çok isabetli olduğunu söyledi. ''Bir yağmur yağdığında, rüzgar estiğinde, kar yağdığında sevinenlerdeniz biz'' diyen Yıldız, şu şekilde konuştu:

''Seviniriz ki bunların her biri enerji potansiyeli. Enerji normalde pek depolanamaz ama kar yağdığında biz deriz ki (bu potansiyel enerji duruyor burada depolanıyor, iki ay, üç ay, beş ay sonra bunlar enerjiye dönüşecek) deriz. O açıdan hemen sordum (rüzgar kaç metre/saniyede esiyor?) Dediler 19,6 m/s esiyor şu anda. Çok güzel, 25'e kadar yolu var.''

Türkiye'nin büyüdüğünü, enerji sektörünün, Türkiye'nin bu büyümesini karşılamak için bütün kurum ve kuruluşlarıyla çalıştığını, bunun ayrılmaz bir parçasının da, karşısında gördüğü özel sektör temsilcileri olduğunu vurguladı. Liberalleşen, özelleşen, serbestleşen ve rekabet ortamında bütün bunları sağlayacaklarını ifade eden Yıldız, ''O yüzden özel sektör bizim ayrılmaz bir parçamız, hatta yeri geliyor kamudan daha önde bunları yapabilme kapasitesine sahip olduğu için de direkt destekleyeceğimiz bir yapı içerisine giriyor'' dedi.

Konuşmasında, Çanakkale'nin, tükettiğinden daha fazla üreten bir il olduğunu dile getiren Yıldız, bununla ilgili olarak Ankara'daki gayretlerinden dolayı Çanakkale milletvekillerine teşekkür ederek, ''Türkiye'den alacağı olan bir ilimizdir Çanakkale. Bazı illerimiz tüketimini ancak karşılar. Bazı illerimiz tüketimini karşılamak için diğer illerden ödünç enerji alır ama Çanakkale tam tersi. O açıdan ben Sayın Güler Hanımı, Sabancı Grubunu tebrik ediyorum. Çanakkale, yatırım yapmak için iyi bir yer'' ifadelerini kullandı.
 

''Çevrenin enerjiden, enerjinin de çevreden ayrılmaz bir yanı var"

Bakan Yıldız, Türkiye'nin, bütün sektörlerinin başına sürdürülebilir siyasi istikrarı koyduğunu belirterek, şunları kaydetti:''Sayın Başbakanımız bize bir talimat verdi, dedi ki, (2023 yılında Türkiye nasıl bir sektör görmek istiyor, enerjide, ulaşımda, sağlıkta, eğitimde, tarımda ve bütün her şeyde, kucaklayabileceğimiz, onu yapmamız lazım.)

2023 vizyonu yayınlanıyor ve burada yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımız, şu anda rüzgarından iftihar ettiğimiz, suyundan iftihar ettiğimiz, güneşinden, her türlü jeotermalinden, bütün enerji kaynaklarıyla beraber, yerli kaynaklarımızı ön plana aldığımız ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla beraber desteklediğimiz bir yapı, temel vizyonumuz bu. O açıdan, biz herhangi bir doğalgaz santralini devreye almaktan daha fazla seviniyoruz bu tür rüzgar santrallerinde.''

Petrolün varilinin 120 dolarlara dayandığı şu günlerde, yapılan açılışla çok daha yerli, çok daha milli bir projenin altına imza atmış olduklarını anlatan Yıldız, ''Ben burada Verbund'u da tebrik ediyorum. Türkiye'nin hem istikrarına olan güvenlerinden dolayı hem de seçtikleri enerji sektöründeki doğru seçimlerden dolayı. İyi bir ortakları var, beraber daha çok proje gerçekleştirebilecekler'' dedi.

Rüzgarda bir fiyat yayınladıklarını ve bunun tartışıldığını anımsatan Yıldız, gelinen noktada bu fiyatın isabetli olduğunun ortaya çıktığını ifade ederek, şöyle konuştu:

''İsabetli olmasaydı bu tür talepler olmazdı. Biz piyasayı öngörüyoruz, sağlanan siyasi istikrarla beraber, ne tür işlemler yapılabileceğini, ne gibi yatırımlar yapılabileceğini öngörüyoruz ve sağlıklı bir özel sektör yapılanmasını da talep ediyoruz. Bu yatırımın ayrı bir anlamı daha var, çevreci olması, çevreye duyarlı olması ve bütün ekolojik dengelere de dikkat edilerek yapılıyor olması. Çünkü, bu da bizim hassasiyetlerimiz arasında. Nasıl bu ülkede Çevre Bakanımız kalkıp diğer bir enerji yatırımını savunabiliyorsa, ben de haklı olarak bir çevreye duyarlı yatırımı savunmak zorundayım. Çevrenin enerjiden, enerjinin de çevreden ayrılmaz bir yanı var. Bunu hep beraber koruyor olabilmemiz lazım.''

 

''Özel sektörün yanındayız"

Taner Yıldız, enerjide teknik bir konunun da bulunduğunu kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yani Türkiye'nin her tarafını, yeterli olsa rüzgar santralleriyle donatsak, bu sistem çalışır mı? Normalde bu sistem çalışmaz. Bizim bunları nükleer santral gibi, doğalgaz santrali gibi, kömür santrali gibi, senenin hemen hemen bütün saatlerinde çalışabilecek bir yapının üzerine oturtmamız lazım ki, rüzgar olmadığında Türkiye'nin enerji çekim noktaları sıkıntıya düşmesin.

Yani, burada yine aynı gruba bağlı çimento fabrikası var, tamamını rüzgarla besleyemeyiz bunun, yeterli olmuş olsa bile. O açıdan şöyle bir gerçeğin altını kalın çizgilerle çizmek istiyorum, o da şu. Eğer biz bir yerde, Mersin Akkuyu'da, Sinop'ta, farklı yerlerde bir nükleer santrali yapıyorsak, mutlaka bu aynı zamanda şu anda pervanesi altında bulunduğumuz rüzgar santrallerini desteklemektir, aynı zamanda su santrallerini desteklemektir veya tersi, eğer biz rüzgar santralleri yapıyorsak, mutlaka diğer yatırımları da yapmak elzemdir, zorunludur.''

Mart ayının sonuna kadar, yaklaşık bin 600, bin 700 megavatlar civarında rüzgar santralinin lisanslanma işlemlerinin tamamlanacağını anımsatan Yıldız, 2013 yılı sonuna kadar Türkiye'de, 12 bin 13 bin megavat civarında rüzgar santrali potansiyeli oluşturmaları gerektiğini bildirdi. Yıldız, sağlıklı bir özel sektörle bunu beraber yapacaklarını ifade ederek, ''Türkiye'nin bu son 8 yılda gayri safi yurt içi hasılası 235 milyar dolardan 750 milyar dolarlar seviyesine yükseldi, global krize rağmen, dünyada bir fırtına kopuyor, bu krize rağmen. Türkiye nasıl 3 katına çıktıysa, enerjideki yapılanma da bundan aşağı kalmayacak'' dedi.

Şu anda, Türkiye'nin kurulu gücünün yaklaşık 50 bin megavatlar civarında olduğunu, lisans müracaatında bulunan ve kurulun önünden geçen 128 bin megavat civarında bir gücün olduğunu, 50 bin megavat civarında da lisanslanmış müracaat bulunduğunu açıklayan Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:

''2023 yılına kadar bütün gücümüzü en az iki katına çıkartmamız lazım, bu da yaklaşık yılda 7-8'lik büyüme demektir. O açıdan, ne kamunun özel sektörü oyaladığı, ne de özel sektörün kamuyu oyaladığı bir yapı istemiyoruz. Kamu burada üzerine düşeni yapmak zorunda, özel sektörün önünü açmak zorunda ve biz Enerji Bakanlığı ve EPDK olarak her kurumumuzla beraber özel sektörün yanındayız ve bu yatırımların yanındayız.''

 

Güler Sabancı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise, ilk defa havaya baktığında üzülmediğini belirterek, ''Açılışa gidiyoruz. Ama rüzgar ama yağmur var. Bu sevindirici bir şey. Zaten arkadaşlarım da beni havaalanında gülerek karşıladılar. Ve dediler ki, (Güler Hanım, havamız çok iyi)'' dedi.

Sabancı topluluğu olarak, ortakları Verbund Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mr. Dr. Johann Sereining'la birlikte enerji konusunda kararlı hedeflerine ulaşmak için büyük yatırımlar yaptıklarını dile getiren Sabancı, bütün bu yatırımları, bu şeffaf ve serbest piyasaya güvenerek yaptıklarını söyledi. ''EnerjiSA bu güvenle yoluna devam ediyor'' diyen Sabancı, 2010 yılının ekim ayında Bandırma'da doğalgaz kombine çevirme santralinin açılışını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte yaptıklarını anımsatarak, şöyle devam etti:

''Bugün de 2011 yılının ilk açılışını yapıyoruz Sayın Bakanımızla ve 2011 yılında arka arkaya diğer açılışlarımızı yapacağız. Mart sonunda inşallah 140 megavatlık hidroelektirk santralinin Maraş'ta açılışını yapacağız. Yine bu sene içinde 85 megavat kurulu güce sahip Meke Barajı Hidroelektrik Santralimizin açılışını yapacağız. Yine 30-40 megavat gücünde Dağpazarı Rüzgar Enerji Santralinin açılışını yapacağız. Bunlar kısa dönemde, 2011 yılında önümüzde açılışını yağacağımız projelerdir. Bugün burada 30 megavat kurulu güce sahip Çanakkale Rüzgar Santralinin de beraber açılışını yapacağız. Zaten kendileri şu an gördüğünüz gibi çalışıyorlar, kazanıyorlar ve kazandırıyorlar ülkemize. Onun için ben emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum.

Bugün burada başlamış olan santral tribünlerinin, bugün Türkiye'deki en büyük kanatlı tribün olma özelliği olduğunu söyledi arkadaşlarım. Çanakkale Rüzgar Enerji Santrali ile yılda yaklaşık 90 megavat saat yeşil enerji elde edilecek. Fosil enerji kaynaklarıyla karşılaştırıldığında, bu 55 bin karbon salınımın çevreye yayılması engellenecek. EnerjiSA olarak rekabetçi bir serbest piyasaya güvenerek yolumuza devam ederken, ülkemizde sürdürülebilirlik alanında yenilebilir enerji konusunda rüzgarda hedefimiz 300 megavata ulaşmak. İnşallah yakın bir tarihte 100-150 megavatlık projemizin başlangıcını da sizlerle paylaşacağız. Bu kararlılıkla yolumuzda yürürken, bütün bu işlerde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.''

 

Verbund Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sereining

Verbund Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Johann Sereining de, Sabancı ve Verbund ortaklığının, Türkiye'de enerji ve elektrik alanında en fazla yatırım yapmış olan özel girişim olduğunu bildirdi. Bugüne kadar 2.4 milyar avronun üzerinde yatırım yaptıklarını açıklayan Sereining, ''Böylesine güçlü bir yatırım ancak Türkiye'deki mükemmel yatırım olanaklarıyla olabilirdi. Bu yüzden Sayın Bakan Yıldız ve başta EPDK Başkanı Köktaş'a, son derece şeffaf bir enerji piyasaları oluşturmaları yönündeki eforlarından dolayı çok teşekkür ederim'' dedi.

Bandırma'da bir enerji santralinin açılışını gerçekleştirdiklerini ve bunun, doğalgaz konusunda en büyük santrallerden biri olduğunu dile getiren Sereining, şöyle devam etti:
''2011 yılı için EnerjiSA yenilebilir enerji konusunda büyük yatırımlar yapmaya karar verdi. Türkiye'de inanılmaz büyüklükte kaynaklar var. Bugün gördüğünüz gibi rüzgar, güneş enerjisi, hidroelektrik ve su enerjisi olduğu gibi. Hedefimiz Türkiye'deki sanayi ve özel sektörün dünyadaki ihtiyaçlarını karşılamak için yeni ve temiz enerji kaynakları üretmektir. Bugün rüzgar enerji santralimizin açılışını kutluyoruz. EnerjiSA'daki ekip inanılmaz bir iş çıkardı ve bu türbinlerin on yıllar boyunca çalışacağına eminim. Türkiye'deki bu ilk yenilenebilir projemizin başarısından eminim, daha başarılı projelerin geleceğini biliyorum.''

Konuşmaların ardından Bakan Yıldız, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, EPDK Başkanı Köktaş, AKP Çanakkale Milletvekilleri Mehmet Daniş ve Müjdat Kuşku ile Güler Sabancı, Johann Sereining ve diğer yetkililer, santralin açılış kurdelesini kesti. Güler Sabancı, Bakan Yıldız, EPDK Başkanı Köktaş ve diğer davetlilere, rüzgar tribünü maketi hediye etti.
Bakan Yıldız ve beraberindekiler, AkçanSA Çimento Fabrikasını gezdi.

Daha sonra Mahmudiye Belediyesini ziyaret eden Yıldız, Belediye Başkanı İbrahim Keskin'le bir süre görüştü. Belediye başkanı Keskin, Yıldız'dan, tarım alanında kullanılmak üzere elektrik talebinde bulundu. Bakan Yıldız da, bununla ilgili bir fizibilite çalışması yapacaklarını söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler