"Toplumsal Cinsiyet Kotası"

DTP'li kadın milletvekilleri, tüm partilerin karar organları, delegelikleri ve seçim aday listelerinde en az yüzde 40 oranında kadın temsilini sağlayacak "Toplumsal Cinsiyet Kotası" için yasa teklifi hazırladı. Bir diğer değişiklikle, siyasi partilerde başkanlık sisteminin tekil temsiliyeti yerine "eş başkan" sisteminin getirilmesi amaçlanıyor.

Yayınlanma: 17.11.2008 - 12:33
Abone Ol google-news

DTP’li kadın milletvekilleri, tüm partilerin karar organları, delegelikleri ve seçim aday listelerinde en az yüzde 40 oranında kadın temsilini sağlayacak, “Toplumsal Cinsiyet Kotası” getirilmesi için kolları sıvadı. DPT'li kadın milletvekilleri “Toplumsal Cinsiyet Kotası”nı zorunlu hale getirecek yasa teklifi hazırladı.

Meclis’te, DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır, İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve Iğdır Milletvekili Pervin Buldan düzenledikleri ortak basın toplantısıyla hazırladıkları yasa teklifini anlattılar. Toplantıda konuşan DPT Şırnak Milletvekili Bayındır, Meclis Başkanlığı'na verdiği, "Siyasi Partiler Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Kanunu ile Milletvekili Seçimi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" hakkında bilgi verdi. Bayındır, kadınlara karşı her alanda yaygın ve derin bir ayrımcılık uygulandığına dikkat çekti, kadının fırsatlardan ve kaynaklardan eşit olarak yararlanması gerektiğini söyledi. Bayındır, “Yaklaşan yerel seçimler gözetilerek başta hükümetin ve diğer tüm partilerin de katkısıyla yasal değişiklikler bir an önce gerçekleştirilmelidir. Buna göre, tüm partilerin karar organları, delegelikleri ve seçim aday listelerinde en az yüzde 40 oranında kadın temsilini sağlayacak ‘Toplumsal Cinsiyet Kotası’ uygulaması zorunluluk haline getirilmelidir” dedi.


"Eş başkanlık gelsin"

Bayındır, hazırladıkları yasa teklifinde getirdikleri bir diğer düzenlemeyle de, biri kadın ve biri erkekten oluşan eş başkanlık sistemine geçilmesini öngördüklerini bildirdi. Eş başkanlık sistemi ile kadının başkanlık kurulundan itibaren siyasette eş düzeyde sorumluluğu ve temsiliyeti gerçekleşmiş olacağını kaydeden Sevahir, "Tüm bu hususlar çerçevesinde nihai hedef yüzde 50 cinsiyet temsilini devreye sokmak olmalıdır.” dedi. Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik öngören yasa teklifiyle; kadınların TBMM, Belediye Meclisleri, İl Genel Meclisleri'nde en az yüzde 40 oranında temsil edilebilmeleri için, mevcut seçim sistemine göre önce partilerin aday listelerinde ve seçilebilecek yerlerde, yani listelerin başından itibaren yüzde 40 oranında yerleştirilmeleri öngörülüyor. Bir diğer değişiklikle, siyasi partilerde başkanlık sisteminin tekil temsiliyeti yerine “eş başkan” sisteminin getirilmesi amaçlanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler