Bir Usta Bir Dünya: Mengü Ertel

Yapı Kredi Kültür Merkezi'nde sanat ve edebiyatta derin izler bırakmış önemli isimler için açılan "Bir Usta Bir Dünya" sergi dizisi grafik sanatçısı Mengü Ertel ile devam ediyor.

Yayınlanma: 04.03.2011 - 11:55
Abone Ol google-news

Bir Usta Bir Dünya: Mengü Ertel - “Tepe tepe kullanıyorum hülyalarımı” başlıklı sergi, Mengü Ertel’in sekseninci doğum ve onbirinci ölüm yıldönümü anısına düzenlendi. Sergide Mengü Ertel’in hazırladığı afişler, logolar, kitap ve dergi kapakları, illütrasyonlar, serbest grafik çalışmaları ve tiyatro dekorları sanatseverlerle buluşuyor.

Sergi, 4 Mart-23 Nisan 2011 tarihleri arasında Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde ziyaret edilebilecek. Sergide yayımlanmış afişlerin yanı sıra yayımlanmamış orijinal afişler ve  ziyaretçilerin tasarımcının düşünce sürecine tanık olabilmesine de yol açabilecek afiş taslakları da sergilenen eserler arasında yer alıyor.

Bu retrospektifte Mengü Ertel’in çalışmalarından seçmeler ilk kez toplu olarak gösteriliyor. Sergi, eşi Ülfet Selçuk Ertel ve oğlu Murat Ertel’in danışmanlığında hazırlandı. Sergi konsepti ve tasarımı Sadık Karamustafa tarafından gerçekleştirildi; grafik tasarımını Ayşe Karamustafa yaptı. Yapı Kredi Yayınları sergiyle eş zamanlı olarak Dilek Bektaş’ın kaleme aldığı, Bülent Erkmen’in tasarladığı Mengü Ertel’i bütün yönleriyle anlatan "Bir Meşk Gibi" adlı bir kitap yayımladı.

Sergi kapsamında Mengü Ertel üzerine bir de etkinlik düzenleniyor. 16 Mart Çarşamba günü saat 18.30’da İstiklâl Caddesi No.181 Merkezhan adresinde bulunan Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilecek söyleşiye Murat Ertel, Zeynep Oral ve Erkal Yavi konuşmacı olarak katılıyor. 

Dün gerçekleşen sergi açılışına katılan Ülfet ve Murat Ertel, ustannın üretimini ve kişiliğini gayet iyi yansıtan sergiye emeği geçen herkese teşekkür ettiler. Murat Ertel; "Mengü Ertel 1999 yılında toplu eserlerini sunmak için bir retrospektif sergi teklifi aldığında ‘’Bana göre bir sanatçı yaşıyorken böyle bir sergi açmamalı’’ demişti. "Benim işim henüz bitmedi; ben öldükten sonra açarsınız retrospektif sergimi…’’ demişti.

Vasiyeti saydığımız bu isteği ölümünden 11 yıl sonra  ve bir de Sadık ve Ayşe Karamustafa ile Bülent Erkmen gibi dostlarının katkıları ile gerçekleşti.Harika bir 80. Doğumgünü kutlaması oldu. ‘Bir Meşk Gibi’ isimli kitap ve bu sergi, binlerce yapıt  üretmiş olan Mengü Ertel’i anlamak ve algılamak için güzel bir başlangıç." sözleriyle duydukları heyecanı dile getirdi.

 


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler