Doğalgaz fiyatlarında düşüş beklentisi

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovsky, Türkiye ile Rusya arasında bir süredir sınır kapılarında yaşanan sorunların yakın zamanda çözüleceğini ümit ettiğini söyledi. İvanovsky, Türkiye’ye satışı yapılan doğalgazın fiyatının düşürülmesinin olası olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 18.11.2008 - 08:12
Abone Ol google-news

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Sheraton Otel’de Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovsky’nin konuk konuşmacı olarak katıldığı “Gündem 2008” konulu sohbet toplantısı düzenledi. Toplantıda iki ülke arasındaki problemlerin çözümüne ve işbirliğine yönelik adımlar atıldı. Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovsky toplantıda yaptığı konuşmada, küresel mali krizin etkilerinin dünya mali sistemini de etkilediğine işaret ederek, krizin mali sistemde reforma ihtiyaç duyulduğunu gösterdiğini söyledi. İvanovsky, bu kapsamda Rus makamların, 2009-2010 yıllarında 200 milyar dolarlık desteği reel sektöre ayırdığını belirtti. İvanovsky, Rusya’nın bu dönemde ülkede çalışacak firmalar için idari engelleri ortadan kaldıracak çalışmalar yapacağını da bildirirken, “Sınır kapısında yaşanan problemler konusunda da ümit vermek isterim. Bu sorunun bugünlerde halledileceğini ümit ediyorum” dedi.


“Türkiye'ye gelen doğalgazın fiyatı düşecek"

Küresel krizin özellikle Almanya’yı etkilediğine işaret eden İvanovsky, Almanya’nın Türkiye ve Rusya için önemli bir ortak olduğunu, Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin ise daha da artırılması gerektiğine değindi. İki ülke arasındaki 22 milyar dolarlık dış ticaret hacminin 28 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini söyleyen İvanovsky, Gazprom’un doğalgazın fiyatında indirime gideceği yönündeki açıklamasını anımsatarak, Türkiye’ye gönderilen doğalgazın fiyatında düşüş yaşanmasını beklediğini kaydetti. Ayrıca Rusya’nın Türkiye’de atom enerjisi konusunda önemli yatırımlara imza atacağını düşündüğünü de söyleyen İvanovsky, Türk yetkililerden aldıkları bilgiye göre nükleer santralin kurulması ile ilgili çalışmaların yıl sonunda belli olacağını söyledi. Türkiye ile Rusya arasında atom enerjisinin yanı sına turizm alanında da işbirliği olabileceğine değinen İvanovsky, Rus firmaların Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında otel satın alma ve otel kurma çalışmalarına girdiğini anlattı. Türk inşaat firmalarının da Rusya’da hastane ve otel inşaatı gibi işlere girebileceğini söyleyen İvanovsky, inşaat alanında Türkiye’nin işbirliğine ihtiyaç olduğunu ifade etti. İki ülke Dış İşleri bakanlıklarının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Rusya ziyareti için çalışmalar yaptığına işaret eden İvanovsky, Putin’in de yakın zamana Türkiye’ye geleceğini ve söz konusu problem ve işbirliği fırsatlarının bu ziyaretler sırasında gündeme gelmesini beklediğini kaydetti.


“Gümrüklerdeki beklemeler nedeniyle sorunlar yaşanıyor"

TMB Başkanı Erdal Eren toplantıda yaptığı konuşmada, Rusya’da son zamanlarda ekonomik krizin özel sektör yatırımlarını etkilediğini, projelerde yavaşlamaya ve ödemelerde gecikmelere neden olduğunu kaydetti. Rusya ile Türkiye arasındaki “çifte vergilendirme” anlaşmasının, süresi 18 ayı geçmeyen projeler için uygulandığını kaydeden Eren, “Ancak kriz nedeniyle firmalarımızın hiçbir sorumluluğu olmadan projelerin tamamlanma süresi 18 ayı geçecek ve normalde çifte vergilendirme anlaşması kapsamında olan işler bu anlaşma imkanlarından yararlanamayacaktır. Bu mağduriyetin önlenmesi için gecikmenin işin niteliğinden kaynaklanması veya işverenin isteği ile oluşması halinde 18 aylık sürenin uzatılmasını sağlayıcı bir düzenleme yapılmasına ve söz konusu anlaşmanın gerçeklerle uyumlu hale getirilmesine ihtiyaç duymaktayız” diye konuştu. Eren, geciken ödemelerin yanı sıra bankalarla ilişkilerde ve malzeme sevkiyatı sırasında gümrüklerde karşılaşılan beklemeler nedeniyle de çeşitli sorunlar yaşandığını vurguladı. Orta ve Batı Afrika ülkelerinde Rus firmalarla ortak girişimlere ve müteahhitlik işlerine hazır olduklarını dile getiren Eren, “Üyelerimiz her iki bölgede de güçlü pazar konumlarına ve zengin deneyimlere sahiptirler. Bu birikimlerimizi Rus meslektaşlarımızın olanaklarıyla birleştirerek her iki tarafa da önemli kazanımlar sağlayacak olan başarılara imza atabileceğimize inanıyoruz” dedi.

Krasnodar Bölgesi'nde 2012 kış olimpiyatlarına hazırlık amacıyla gerçekleştirilecek projeler üzerinde önemle durduklarını ifade eden Eren, üye firmalarının söz konusu projelerin tümüne büyük ilgi duyduklarını, bu kapsamda yerel birimlerle temaslarını sürdürmekte olduklarını belirtti. Eren ayrıca turizm alanında yatırım yapmak isteyen Rus yatırımcıları ile birlikte Türkiye, Rusya ve üçüncü ülkelerle turizm alanında yatırım ortaklıkları yapmaya hazır olduklarını da dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler