"Başbakan, IMF'nin önünde diz çöktü"

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin ekonomi politikasını ve IMF ile yapacağı anlaşmayı eleştirerek, "'Ümüğümüzü sıktırmayız' demişti, ne oldu? IMF'nin önünde diz çöktü, teslim oldu." ifadesini kullandı. Çarşaflı bayanların, CHP'ye katılmasıyla ilgili de konuşan Baykal, "AKP’ye oy verirken oluyor da, CHP’ye katılırken neden olmuyor." dedi.

Yayınlanma: 18.11.2008 - 12:05
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında konuştu. Hükümetin ekonomik sorunlar karşısındaki tutumunu eleştiren Baykal; "Yanlış ekonomik politikalar Türkiye'de tıkanıklığa neden oldu. Ocak'tan beri uygulanan politikalar çökmeye başladı. Büyüyen ekonomi küçülen ekonomi olmuştur. Daralan bir ekonomi var. 'İhracat hızla düşüyor' diyoduk artık ihracat rakamları düşüyor. Bu tablo sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bugün dolar 1.66- 1.67 sınırına geldi. Yıllık faiz 23-24 civarında. Ticaret dünyasında çalışanlar yüzde 30 faiz altında fazi bulamaz durumdalar. Çin'de iş adamları yüzde 1 faiz veriyor." dedi.

Kredi derecelendirme kurumunun, Türkiye'nin görünümü negatife düşürmesine de değinen Genel Başkan, "Zaten gelişmeler bunu kaçınılmazlığını ortaya koymuştu." dedi.

 

IMF ile ilişkiler

Türkiye'de bugünkü iktidar 6,5 yıldır güçlü bir çoğunlukla işbaşındadır, tek başına hükümettir. Dünyanın ekonomik konjonktürü de çok uygun çok elverişli bir ekonomik konjonktürdü. Bunun için de böyle bir dönemde ülkeye yönetmek herkese nasip olacak bir fırsat değildir. Böyle bir ortamda ülkeyi 6,5 yıl yönetmişlerdir. 6,5 yıl sonra eğer bunlar, geldiğimiz noktada tekrar IMF'nin önüne gidip 'sen bize yardımcı ol, ne yapacağımızı sen bize söyle' deme noktasına gelmişler ise bu gerçekten 6,5 yılın israf edilmiş olduğunun en somut kanıtıdır. Hangi ülke IMF'ye gidiyor? Macaristan, İzlanda, Hırvatistan, Sırbistan. Peki, Yunanistan gidiyor mu? Asya'daki ülkeler gidiyor mu?

Hani kalkınmış ülke olmuş, sorunları çözmüştük, ne oldu? Dünyadaki ekonomik dalgalanma IMF'ye gitmemize neden oldu. 'Ümüğümüzü sıkmanıza izin vermeyiz' demişti, ne oldu? IMF'nin önünde diz çöktü teslim oldu. IMF, şimdi ümük sıkmayıp mı verecek? Sen sıkmayın dedin diye ümüğümüzü sıkmayacaklarsa, 6 yıldır bu ülkenin ümüğünü niye sıktırdın? "

 

"Kriz bizi teğet geçiyor"

Başbakan'ın 'kriz bizi teğet geçiyor' söylemini hatırlatan Baykal, "Başbakan, başından beri 'kriz bize teğet geçiti' diyor. Başından beri 'Hamdolsun iyiyiz' diyor. 'İş adamlarının zulalarında 2 yıllık para var' diyor. İşadamların zulalarındaki paraları çıkartsana. Niye IMF'ye gidiyorsun. Hükümetin, içindeki çok bilmiş bakanlar bunu söyledi. Başbakan inandı. Şimdi geldiğimiz nokta ortada."

 

İşsizlik oranları

Yayımlanan, işsizlik raporunun gerçekleri yansıtmadığına değinen Baykal, "Yüzde 9.8 olarak yayımlanan rapor doğru değildir, işsizlik bunu çok ötesindedir." dedi. Genel Başkan, bir biri ardına kapanan fabrikalar ve işyerleri dolayısıyla bu rakamın daha da yükseleceğini belirtti.

 

Obama'ya akıl vereceğine...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin çok ciddi bir ekonomik krizin içinde olduğunu belirterek, ''Böyle bir ortamda Başbakan Amerika'da, İsviçre'de dünya meseleleriyle meşgul... Obama'ya yalan yanlış akıllar veriyor. Obama'ya akıl vereceğine gel de Türkiye'deki krizin önüne geç, o krizi kontrol altına alacak tedbirleri ortaya koy'' dedi.


"Ergenekon Davası sipariştir"

"Bu dava siyasi siparişle ortaya çıkmış tepeden inme bir davadır. İddianame somut olacak, delillendirilmiş olacak. Böyle iddianame olur mu? Bir facia... Savcının ididalarında temel olan biri var. Kanada’da bir haham olarak bilgisini verdi. Her şey onun elinden çıkıyor. Bu olaydan Türkiye’deki Musevi cemaati rahatsız oluyor. Araştırıyorlar, haham olarak bir isim yok. Musevi cemaati üyesi değil. Ama bu adam televizyonlara çıkıp konuşuyor. Savcının iddialarının temelinde yatan adam ortada yok. Ne var ortada? Niye bu Ergenekon davası canlı yayınla izletilmiyor."

 

CHP'ye katılan çarşaflı üyeler

"Bize geldiler, ‘bizi kabul eder misiniz’ dediler. 'Bu size problem yaratır mı?' dediler... Hayır yaratmaz, dedik. Gelin dedik. Bu gelen insanlar kimseye kıyafet dayatma çabasında olan insanlar değil. Bunlar yaşadıkları çevrede kendi gerçeklerini yaşıyorlar. Türkiye’de yasalara uygun her insan, kılığı kıyafeti ne olursa olsun başımızın üzerinde yeri var. Böyle bir kararı almış olmalarından memnuniyet duydum. Samimi mi değil mi diye sordum. İnsanlar AKP’ye tepki göstermek ihtiyacı duyuyorlar. AKP’ye dur deme ihtiyacındalar. Bunun için CHP’ye geldiler. Biz insanların doğup büyüdüğü kültür ortamlarıyla damgalamıyoruz. Kimsenin de bunu yapmaya hakkı yok. Nasıl giyiniyorsa giyinsin. AKP’ye oy verirken oluyor da, CHP’ye katılırken neden olmuyor. Rozeti takarken dedim baskı göreceksiniz dedim. Hiç önemli değil dediler."



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon