Tehdit 'AKP milliyetçiliği'dir

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde yaptığı konuşmalardaki “tek millet tek devlet”, “Ya sev ya terk et” ifadelerini eleştirerek “Ülkenin bu gün karşı karşıya bulunduğu tehdit AKP milliyetçiliğidir“ diye konuştu.

Yayınlanma: 18.11.2008 - 13:28
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde yaptığı konuşmalarını eleştireren DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, “Ülkenin bu gün karşı karşıya bulunduğu tehdit AKP milliyetçiliğidir" dedi. Erdoğan’ın gittiği her yerde DTP’ye, DTP’li belediyelere “saldırdığı”nı belirten Türk Erdoğan’a “Sizin 'Ankara Büyükşehir Belediye'niz halka Arsenikli su içirirken Türkiye’nin en kaliteli, en temiz ve en ucuz suyunu Diyarbakır Belediyesi musluklardan akıtıyor” diye seslendi. Türk, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i de DTP’ye karşı “çirkin bir propaganda” yürütmekle suçladı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, partisinin meclis grup toplantısında yaşanan son siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi.

 

Sözlerinden hırs ve nefret akan bir Başbakan var

AKP’nin her yerde tek başına iktidar olabilmek için bütün değerleri ayaklar altına aldığını savunan Türk, “Müthiş bir saldırganlık ve telaş içerisinde olan bir hükümet ile karşı karşıyayız. Gözlerinden, sözlerinden hırs ve nefret akan bir Başbakan var karşımızda” diye konuştu. Türk, Erdoğan’ı DTP’ye yönelik sözlerini ‘geri almaya ve siyasi etik sınırlarına dönmeye’ çağırdı.

Başbakan Erdoğan’ın bir ‘despot edası’yla “Beğenmeyen gitsin” dediğini ifade eden Türk, “Ya sev ya terk et” sloganını yılların şoven - milliyetçilerinin bile defterlerinden sildiğini ancak Başbakan’ın bu sloganı dile getirdiğini belirtti. Bir AKP Milletvekili'nin “Ben de vururum” diyerek Başbakan’a arka çıktığını, Milli Savunma Bakanı’nın “Bir ulus inşa etmek için Ermenileri, Rumları sürmek zorundaydık, yoksa bugünkü milli devlet olabilir miydi?” dediğini kaydetti.

 

En büyük tehdit AKP milliyetçiliği

Akıllara AKP’nin “tek devlet, tek millet” söylemini bir süre sonra “tek parti” dayatmasına mı taşıyacak sorusunun geldiğini kaydeden Ahmet Türk, “Bir dikta rejimi mi oluşturmaya çalışıyor. Görülüyor ki; kimi siyaset bilimcilerinin de tespit ettiği üzere AKP milliyetçiliği bu ülkedeki gelmiş geçmiş milliyetçiliklerden çok daha tehlikeli bir nitelik ve boyutlara ulaşmış durumda. Bu noktada herkesin duyarlı ve dikkatli olması gerekir. Ülkenin bu gün karşı karşıya bulunduğu tehdit AKP milliyetçiliğidir“ dedi.
 

Gökçek çirkin bir propaganda yürütüyor

Türk, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in de son günlerde DTP üzerinden “çirkin bir propaganda” yürüttüğünü söyledi. Türk, “Yaptığı açıkça etnik düşmanlıktır, ortamı tahrik etmektir. Biz Gökçek’in çarpıttığı gibi herhangi bir adayı destekleyeceğimizi açıklamadık, böyle bir söylemimiz olmadı. Bu tartışmalar tamamen bizim dışımızdadır. Biz DTP olarak, yerellerde demokrasinin, gerçekten demokrasiye inanan ilkeli, dürüst, halkçı adayların kazanmasından yana olduğumuzu çeşitli vesilelerle dile getiriyoruz. Bu bizim ilkesel duruşumuzdur. Fakat, oldukça ucuz ve düşmanca bir politika yaparak, Ankaralılara Kürt düşmanlığı üzerinden şirin görünmek çok tehlikeli bir yaklaşımdır.” dedi.


'Keşke sorunlara Mustafa Kemal gibi bakılabilseydi...'

Türk, Meclis grup toplantısı öncesinde gazetecilerin Avrupa Parlamentosu’nda yapılan “Dersim Soykırımı” toplantısıyla ilgili sorularını da yanıtladı. Türk soykırım ifadesini zaman zaman kendisinin de kullandığına işaret ederek “Ama bunu bir fiziki ya da etnik bir soykırım olarak değil, sosyal, kültürel siyasal alanda tek tip insan yaratmak mantığıyla hareket edildiğini ifade etmeye çalıştık. Arkadaşlarımızın getirdiği bu yönlü bir açıklama” dedi. Toplantıda Atatürk’ün savaş suçlusu olarak yargılanması yönünde görüşlerin de dile getirildiğinin hatırlatılması üzerine Türk, “Mustafa Kemal çağdaş dünyayla bütünleşmeyi esas alan bir mantığa sahip. Keşke Mustafa Kemal gibi bugünkü sorunlara bakılabilseydi diye düşünüyoruz“ dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler