Brecht'den güncel sanata

Koç Holding sponsorluğunda İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafında 2009 sonbaharında düzenlenecek olan 11. Uluslararası İstanbul Bienali'nin kavramsal çerçevesi bienalin küratörleri WHW (What, How & for Whom) tarafından önceki gün Beyoğlu'ndaki Ses Tiyatrosu'nda yapılan bir basın toplantısıyla açıklandı.

Yayınlanma: 18.11.2008 - 14:24
Abone Ol google-news

12 Eylül - 8 Kasım 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 11. Uluslararası İstanbul Bienali başlığını Bertolt Brecht’in 80 yıl önce yazdığı Üç Kuruşluk Opera adlı oyunun ikinci perdesinin kapanış parçası olan “İnsan Neyle Yaşar?” adlı şarkıdan alıyor. Üç Kuruşluk Opera, 1928’deki galasında büyük başarı kazanmış ve kısa sürede hem sanatsal bir biçim hem de toplumsal ve siyasi değişimin bir aracı olarak tiyatroda devrim niteliğinde değişikliklere sebep olmuştu. Oyunda yer alan “İnsan Neyle Yaşar?” adlı şarkı ise 20. yüzyıl popüler kültür tarihinde özel ve neredeyse simgesel bir rol oynadı; Tom Waits, William S. Burroughs ve Pet Shop Boys gibi farklı tarzlardan birçok sanatçı tarafından yorumlandı.

11. Uluslararası İstanbul Bienali’nin küratörleri WHW, Bienal için seçtikleri kavramsal çerçeveyi duyururken alışılagelmiş basın toplantısı formatının dışına çıkarak kavramsal çerçeveyi bizzat kendilerinin oynadığı kısa bir tiyatro gösterisiyle açıklamayı tercih ettiler. Güncel sanat çevresi ve basından davetli konuklara Ses Tiyatrosu’nda Hırvat tiyatro yönetmeni Oliver Frljic’in sahneye koyduğu bir performans sunan WHW, performansın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

WHW’ye göre “İnsan Neyle Yaşar?” sorusu, bugün Brecht tarafından ortaya atıldığı 1928 yılındakinden bile daha acil ve can alıcı bir önem taşıyor. 11. Uluslararası İstanbul Bienali’nin kavramsal çerçevesi ‘İnsan Neyle Yaşar?” sergi açısından, sanatçıların bugün aciliyet taşıyan ekonomik ve toplumsal soruları sormasını sağlayacak bir tür senaryo işlevi görecek.

WHW, Brecht’i tekrar gündeme getirerek çağdaş kapitalizm koşullarında sanatsal uğraşın rolü hakkında bir düşünme denemesine girişmeyi ve günlük pratiklerimizi, değer sistemlerimizi ve eylem biçimlerimizi yeniden değerlendirmeyi amaçlıyor. “İnsan Neyle Yaşar?” sorusuyla WHW, Brecht’in çalışmalarına; yeniden keşfedilmesi ve yeni kuşaklara gösterilmesi gereken bir klasik olarak değil; çeşitli sanatsal pratikler ile sanata yaklaşım modelleri, önerileri ve stratejilerinin kaynağı olarak dönmeyi hedefliyor.
11. Uluslararası İstanbul Bienali’ne katılmak isteyen sanatçıların Bienal’in kavramsal çerçevesiyle ilgili proje önerilerini 30 Ocak'a dek İKSV'ye ulaştırmaları gerekiyor. 11. Uluslararası İstanbul Bienali’ne davet edilecek sanatçılar ve projeleriyse 2009 Haziran ayında kesinleşecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler