Ankara'da film festivali başladı

Başkentlileri sinemaya doyuracak ''22. Ankara Uluslararası Film Festivali'', 17-27 Mart tarihlerinde Dünya Kitle İletişim Araştırma Vakfı tarafından Halkbank ana sponsorluğunda düzenlenecek.

Yayınlanma: 15.03.2011 - 09:47
Abone Ol google-news

Festival bu yıl dopdolu bir programla sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Dünyanın belli başlı festivallerinde gösterilmiş, Türkiye'de de merakla beklenen pek çok film, Ankara Uluslararası Film Festivali'nde seyirciyle buluşacak. Her yıl olduğu gibi yurt içinden ve yurt dışından katılacak sinemacılarla paneller, söyleşiler ve atölyeler gerçekleşecek.
Festival, ünlü yönetmenlerin son filmlerinden, Kazakistan ve İtalyan sinemasıyla ilgili özel bölümlere, ''Doğaya Karşı İnsan'' başlıklı etkileyici bir seçkiden Bertrand Tavernier, Takeshi Kitano ve Ken Loach gibi ustaların filmlerine uzanan zengin programla izleyiciye sinema şöleni sunacak.

Ankara Uluslararası Film Festivali Başkanı Can Özgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin açılış töreninin 17 Mart Perşembe günü, saat 19.30'da MEB Şura Salonu'nda yapılacağını belirterek, açılış konuşmalarının ardından ''Festival Özel Ödülleri''nin sunumunun gerçekleştirileceğini söyledi.

Gecenin sunuculuğunu Ayça Varlıer'in üstleneceğini anlatan Özgün, gece boyunca Emre Kartarı Jazz'ın band film müziklerini seslendireceğini kaydetti.

Özgün, festival kapsamında düzenlenen ulusal uzun, kısa ve belgesel film yarışmalarında verilen ödüllerin sahiplerini bulacağı kapanış gecesinin ise 27 Martta MEB Şura Salonu'nda düzenleneceğini belirtti.
 

Ödüller

Özgün, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfınca her yıl geleneksel olarak verilen Kitle İletişim Ödülü'nün, Halk Müziği'nden Klasik Türk Müziği'ne, protest müzikten, pop, rock, caza ve tabii ki film müziklerine, popülizmden uzak ve her zaman yeniliğe açık albümler çıkaran bir müzik firması olması, yapıtlarının müzik kültürü açısından arşivlik değer taşıması ve değerli araştırmalarıyla sanata adınmış, kaliteden ödün vermeyen tutumları nedeniyle Kalan Müzik adına, Hasan Saltık'a verileceğini söyledi.

Daha önce Kerim Afşar, Cüneyt Gökçer, Cemil Eren, Kayıhan Keskinok, Erhan Bener, Sevda Şener'e, Muhammer Sun ve Gülten Akın'a verilen ''Sanat Çınarı'' unvanının bu yıl Türkiye'yi yurt dışında defalarca temsil ederek gurur kaynağı olan, sayısız genç keman sanatçısı ve müzisyenler için rol model teşkil eden yaşam biçimi nedeniyle Suna Kan'a takdim edileceğini belirten Özgün, festivalin kurucularından Aziz Nesin'in adını taşıyan Aziz Nesin Emek Ödülü'nün de 1944 sadece oyuncu olarak değil, pek çok önemli yapımcı şirketin kurucusu olarak da Türk sinemasına yadsınmaz katkıları dolayısıyla Sezer Sezin'e sunulacağını belirtti.

Aziz Nesin Emek Ödülü'nün bir diğer özelliğinin de ödülün kitapla desteklenmesi olacağını anlatan Özgün, ''Yıllardır Türk sineması kitaplığına katkıda bulunan festival, bu yıl da Burçak Evren'in hazırladığı, Sezer Sezin'in hayatını anlatan kitabı okurlarla buluşturacak'' diye konuştu.

Başkent sinemaya doyacak

22. Ankara Uluslararası Film Festivali kapsamında düzenlenen Ulusal Uzun Film Yarışması'nda Türk Sinemasının son dönemde çekilen önemli filmleri yarışacak.
Seren Yüce'nin ''Çoğunluk'', Derviş Zaim'in ''Gölgeler ve Suretler'', Özcan Alper, Ülkü Oktay, Emre Akay, Ahu Öztürk ve Zehra Derya Koç'un ''Kars Öyküleri'', Selim Demirdelen'in ''Kavşak'', Umur Hozatlı'nın ''Kayıp Özgürlük'', Selim Güneş'in Kar Beyaz, Sedat Yılmaz'ın ''Press'', Ahmet Boyacıoğlu'nun ''Siyah Beyaz'', Ümit Ünal'ın ''Ses'' ve Emre Yalgın'ın ''Teslimiyet'' izleyicinin karşısında olacak.

Filmler aralarında Erdal Beşikçioğlu, Murat Özer, Serdar Akar, Fadik Sevin Atasoy ve Ayla Kanbur'un da bulunduğu jüri tarafından değerlendirilecek.

Yarışmaya başvuran filmler En İyi Film, Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülleri dahil olmak üzere 16 ayrı ödül kategorisi için yarışacak.
Ayrıca, Sinema Yazarları Derneği de (SİYAD) festival kapsamında ''SİYAD En İyi Film'' ödülü verecek. Festivalin SİYAD Seçiciler Kurulu'nda ise Agah Özgüç, Banu Bozdemir ve Fırat Sayıcı bulunacak. Yarışmanın yapılacağı seanslarda yönetmen ve oyuncularla seyircinin söyleşi imkanı da olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler