"Körfez Savaşı Sendromu" gerçek

Körfez Savaşı sendromunun varlığının kanıtlandığı, 1990-1991'deki savaşta görev alan 700 bin kişinin en az dörtte birinin bu sendroma yakalandığı bildirildi. Sendroma başta kum böceklerine karşı kullanılanlar olmak üzere, böcek öldürücülerin de aralarında bulunduğu zehirli kimyasal maddelere maruz kalmanın neden olduğu belirtildi.

Yayınlanma: 18.11.2008 - 21:22
Abone Ol google-news

Amerikan Kongresinin görevlendirmesiyle Körfez Savaşı'na katılan askerlerin hastalıklarını araştıran, bilim adamları ve eski askerlerden oluşan danışma komitesince kaleme alınan 450 sayfalık rapor, dün Gaziler Bakanı James Peake'e sunuldu.

Raporda, sendroma başta kum böceklerine karşı kullanılanlar olmak üzere böcek öldürücülerin de aralarında bulunduğu zehirli kimyasal maddelere maruz kalmanın ve sinir sistemi üzerinde zararlı etkisi olan gazlardan korunmak için verilen bir ilacın neden olduğu belirtildi.

Körfez Savaşı sendromunun gerçek olduğu ve savaş sırasında söz konusu gazlara maruz kalma sonucunda oluştuğu görüşünün dile getirildiği raporda, zamanla eski askerlerin pek azının iyileştiği veya iyileşmekte olduğu kaydedildi.

Konuya ilişkin şimdiye dek yayımlanan raporların en kapsamlısı olan bu raporda, savaşta görev alan ve sağlıkları bozulanların çoğunun bunu ifade etmekte zorlandığı, belirtilerin uzun süre tam olarak anlaşılamadığı ya da yadsındığı vurgulandı.

Sendromun hafıza, konsantrasyon, sürekli baş ağrısı, açıklanamaz yorgunluk gibi sorunlarla kendini gösterdiği ifade edilen raporda, bazen solunum, sindirim ve kaşıntı gibi belirtilere de rastlandığına dikkat çekildi.

Raporda, Körfez Savaşının araştırılmasına yönelik federal fonların son yıllarda büyük ölçüde azaldığı ve yıllık 60 milyon dolar talep edildiği de belirtildi.

Konuya ilişkin 2004'de yayımlanan raporda, Körfez Savaşı sendromu olarak bilinen rahatsızlıkların, sinir gazı sarine düşük seviyede de olsa maruz kalınması ya da askerlere sarinden korunmaları için verilen ilaçlar neticesinde oluşabildiği açıklanmıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler