Obamadan sonra ırkçılık arttı

Barack Obama'nın ABD Başkanı olduğu '4 Kasım Seçimleri'nden sonra ülkedeki ırkçı olayların arttığı belirtildi. "Southern Poverty Law Center" Müdürü Mak Potok, ülkede araçlara gamalı haçlar çizildiği, "Afrika'ya geri dönün" gibi sloganlar yazıldığı, kuklaların asıldığı, çocukların "Obama'yı öldürün" şeklinde şarkılar söylediği gibi bilgilerin rapor edildiğini söyledi.

Yayınlanma: 19.11.2008 - 08:01
Abone Ol google-news

Amerikalı uzmanlar ve akademisyenler, 4 Kasımda yapılan seçimlerde Barack Obama'nın 'başkan' seçilmesinden sonra ülkede ırkçı olaylarda ciddi artış olduğu uyarısında bulundu.

Merkezi Alabama'da bulunan "Southern Poverty Law Center" Müdürü Mak Potok, doğudaki Pennsylvania'da, batıdaki California'da, kuzeybatıdaki Idaho'da, kuzeydoğudaki Maine adasında araçlara gamalı haçlar çizildiği, "Afrika'ya geri dönün" gibi sloganlar yazıldığı, kuklaların asıldığı, çocukların "Obama'yı öldürün" şeklinde şarkılar söylediği gibi bilgilerin rapor edildiğini anlattı.

"Seçim kampanyasının son haftalarında ülkedeki beyazlar arasında gerçekten siyahlara diş gösterme dönemine geri dönüldüğünü ve durumun giderek kötüleşmekte olduğunu" belirten Potok, aslında olayların Cumhuriyetçi Başkan Yardımcısı Adayı Sarah Palin'in bir konuşmasında Obama'ya gönderme yaparak "Öldürün onu" demesiyle başladığını kaydetti.

California Üniversitesi'nden profesör Brian Levin de aynı saptamayı yapanlardan biri. Irkçılık ve aşırılıkçılık konusunda uzman olan Levin, bu yükselişin aslında daha uzun bir geçmişe dayandığını düşünüyor ve "Kesin istatistiklere sahip değiliz ama seçimden bugüne kadar geçen dönemde ırkçı olayların doruk noktasına ulaştığını düşünüyorum" diyor.
Beyaz ırkın üstünlüğünün savunulduğu internet sitelerini ziyaretlerde de ciddi artış olduğunu belirten Levin, Obama'nın seçildiği gün StormFront sitesinin ziyaretçilerin hücum etmesi nedeniyle çökmesini örnek verdi.

Mak Potok, suçlardaki artışı birçok faktöre bağlıyor, bunların başında da ülkeye beyaz göç olmaması ve Amerikan Ulusal Nüfus Dairesi'nin 2040'ta ABD'de beyazların azınlığa düşeceği tahmini ve işsizlik oranındaki artışı sayıyor. Potok, "Buna bir de Beyaz Saray'a bir siyahın gelmesini ekleyin. Birçok beyazın, 'her şey kaybedildi' hissine kapıldığını görebilirsiniz" derken, Levin de "Irkçı eylemlerin artmasına dönem dönem rastlandığına, özellikle de ABD'de toplumlar arasındaki ilişkilerin iyileştiği dönemlerde ırkçı olayların yeniden hortladığına" işaret ediyor ve Ku Klux Klan örneğini veriyor.

Levin, "Irkçılara göre Barack Obama 'Deccal'ın ta kendisi" ifadesiyle sözlerini tamamlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler