İzmir'de 'ağabey' formülü

CHP’nin yerel seçimlerde en iddialı olduğu illerden İzmir’de, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İl Başkanı Kemal Karataş arasındaki kavgayı “ağabey” formülü ile aşmayı hedefliyor. Kulislerde İzmir’de bir ağabey olarak eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur’un adının konuşulmaya başlandığı öğrenildi.

Yayınlanma: 19.11.2008 - 08:26
Abone Ol google-news

CHP’nin, yerel seçim öncesi iddialı olduğu İzmir'de, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile İl Başkanı Kemal Karataş arasındaki kavgayı “ağabey” formülü ile aşmayı hedeflediği bildirildi. İzmir’i kaybetmek istemeyen ve yaşanan kavgadan rahatsız olduğu bilinen yönetimin de gelişmeleri yakından izlediği ifade edilirken, kulislerde İzmir’de bir ağabey olarak eski Belediye Başkanı Yüksel Çakmur’un adının konuşulmaya başlandığı öğrenildi.

Yerel seçimlerin Türkiye için önemine işaret eden Yüksel Çakmur ise, “CHP örgütlerinin bana karşı güvenini sevgisini, karşılıklı saygısını görüyorum, Görev verilirse, halkı da benim kişiliğime yatkın, güvenilir sevgi noktasında görüyorsam, genel merkez ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın bu yönde bir kararı olursa, bütün onurlu insanların duyarlılığının İzmir’de olduğunu bildiğim için ben de elimi taşın altına koymaktan hiç çekinmem” dedi.

AKP’nin mutlaka kazanmak istediği illerden biri olan İzmir’de, CHP işi sansa bırakmayacak. CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile CHP İzmir İl Başkanı Kemal Karataş arasında süren kavganın önlenmesi için formül arayışları da hız kazandı. CHP’yi, İzmir’de kavga eder pozisyondan kurtarmak isteyen partililer, “ağabey” formülü üzerinde duruyor. İldeki gelişmeleri yakından izleyen parti yönetiminin yanı sıra, İzmir’deki önde gelen siyasetçiler de, gözlerini eski belediye başkanlarından Yüksel Çakmur’a çevirdi. Partililer, Çakmur’un, İzmir’den büyükşehir belediye başkan adayı gösterilmesi durumunda, kavganın da son bulacağına inandıklarını söylerken, Çakmur’da çalışmalarını sürdürüyor.

 

Herkes sorumlu davranmalı

İzmir’de 1989-1994 yılları arasında başarılı bir belediye başkanlığı dönemi geçiren Yüksel Çakmur, yaşanan iç tartışmayı ve yerel seçimlere dönük çalışmalarını anlattı. Türkiye’nin çok ciddi bir yerel seçim yaşayacağını ifade eden Çakmur, İzmir’e dikkat çekti. İzmir adayının doğrudan Genel Merkez ve Genel Başkan Baykal tarafından belirleneceğine vurgu yapan Çakmur, “Bu süreçte ben adayım diye bir adım atmak çok yararlı olmaz. Çünkü zihin bulanıklığına yol açan tutumlar olmamalı. Sorumlu ölçekte davranmanın son derece yararlı olacağını düşünüyorum” dedi.

 

Elimi taşın altına koyarım

Belediye seçimlerinden halkın sevgisi ve saygısının önemine işaret eden Çakmur, partililerin bütünlüğünün sağlanması gerektiğini kaydetti. Çakmur, “Yıllardan beri ben sürekli, yapay değil, içimden gelerek hep halkın içinde oldum. Her gün halkla beraberim. 'İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı' gibi önemli bir seçimde, hem halkımız, hem örgütlerimiz hem de başta Deniz Baykal olmak üzere parti yönetimimiz en doğru değerlendirmeyi yapacaklardır. Kararı halk vereceği için halkın eğilimine çok önem vermek lazım. Çevreden merkeze kadar halkın isteği, güveni son derece önemli. Yaptıklarımız unutulmadı. Bunlar değerlendirilecek. Karar benim değil, önce halkın sonra da CHP’nin. İzmir’de sadece büyükşehir seçimi yapılmayacak, İzmir de Türkiye seçimi yapılacak. Bunun sonuçları da kırılma noktası olarak görülmeli. Buradaki başarı CHP muhalefetini iktidara taşıyan itici güç olmalı. İzmir seçimlerini çok ciddiye alıyorum. CHP örgütlerinin bana karşı güvenini sevgisini, karşılıklı saygısını görüyorum, Görev verilirse, halkı da benim kişiliğime yatkın, güvenilir sevgi noktasında görüyorsam, genel merkez ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın bu yönde bir kararı olursa, bütün onurlu insanların duyarlılığının İzmir’de olduğunu bildiğim için ben de elimi taşın altına koymaktan hiç çekinmem” dedi.

 

'Çakmur' kimdir?

Yüksel Çakmur, 1942 yılında İzmir’de doğdu. 1969 yılında İzmir İktisadi ve Ticari Bilimler Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. İki dönem milletvekilliği ve bakanlık yaptıktan sonra da 1988 yılında, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1971 yılında Buca Belediye Başkanı, 1973 ve 1977 genel seçimlerinde de İzmir'den milletvekili seçildi. Bakanlar Kurulu'nda iki kez Gençlik ve Spor Bakanı olarak görev aldı. 1989 yerel seçiminde de, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Başkanlığı, Özfatura'ya karşı kaybettiği 1994 yerel seçimlerine kadar sürdürdü


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon