Atatürk Üniversitesi yurtdışına açılıyor

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, dünyada tanınan ve bilinen bir üniversite olmak için başlatılan çalışmalara ağırlık verdiklerini söyledi. Koçak, Atatürk Üniversitesi'nin yurtdışına açılması için başlatılan proje kapsamında Azerbaycan ve Almanya'da üniversiteye bağlı bölümler açılmasının hedeflendiğini söyledi.

Yayınlanma: 19.11.2008 - 13:02
Abone Ol google-news

Yurtdışına açılma çalışmaları kapsamında üniversiteye bağlı bazı bölümlerin Azerbaycan ve Almanya'da kurmayı hedeflediklerini anlatan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, şunları söyledi: ''Almayan ve Azerbaycan'da öğrencileri çekebilecek ve tercih edilebilecekleri bölümler kurmak istiyoruz. Bazı üniversitelerin Kıbrıs'ta bölümleri var. Biz bunu biraz daha farklı düşünerek ilk planda Azerbaycan ve Almanya'da bölümler kurmayı düşünüyoruz. Yurt dışında açacağımız bölümler için proje çalışmalarımız sürüyor.''

Atatürk Üniversitesi'nin 50 yıllık geçmişi ile ülkenin en büyük üniversitelerinden biri olduğuna dikkati çeken Rektör Koçak, Erzurum'un konum olarak Orta Doğu ve Kafkaslara açılan bir kapı durumunda olduğuna işaret etti.

Atatürk Üniversitesi'nin fen, sosyal ve sağlık bilimleri enstitüleri ve öğretim üyeleri açısında önemli bir potansiyeli sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Koçak, ''bu potansiyeli ülkemizin lehine çevirip, kullanmak istiyoruz'' diye konuştu.

Orta Doğu ve Kafkaslara yakınlığı nedeniyle üniversitenin bu konumu iyi değerlendireceğini anlatan Koçak, şunları söyledi: ''Orta Doğu ve Kafkaslar tarih boyunca devamlı hareketli bir bölge olmuştur ve Türkiye buralarda önemli roller üstlenmiştir. Gerek bundan evvel gündemde olan Ermeni diasporası, gerekse şu anda Orta Doğu'daki canlılık, hareketlilik ile Irak'taki durum karşısında Türkiye'nin belli bir politikaları var. Bunları güncel tutmak zorundayız. Biz de üniversite olarak ülke politikasına etki edecek bilimsel çalışmaları yapmayı hedefliyoruz. Tarihi gelişmeleri sıcak tutarak, arşivleri inceleyerek bu bölgelerle ilgili çalışma yapmak isteyen gerek bilim adamlarımıza, gerekse siyasilerimize yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bunun için de Orta Doğu, Kafkas ve Orta Asya ülkeler adı altında bir enstitü kurma projemiz var.''

 

Ortak hareket edilecek

Enstitü çalışmalarında Orta Doğu, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerindeki üniversitelerle ortak çalışma yapabileceklerini anlatan Koçak, ''üniversite olarak bu bölgedeki üniversitelerle ortak bütçe oluşturarak hem öğrenci hem de öğretim üyesi değişiminde aktif rol oynamak istiyoruz'' dedi.

Rektör Koçak, kurulması planlanan enstitünün yönergesinin de hazırlandığını kaydetti.
Trakya Üniversitesi'nin de Balkan ülkeleriyle ilgili bir enstitü kurma çalışması olduğunu hatırlatan Koçak, ''enstitünün kurulması için YÖK ve Bakanlar Kurulu'ndan karar çıkması lazım. Bu konuda Trakya Üniversitesi'yle ortak hareket edeceğiz'' şeklinde konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler