Minibüs şoförüne ceza

Yalova'da ''bebek arabasının yer kapladığı gerekçesiyle'' zihinsel ve ortopedik engelli 6 yaşındaki kız ile annesini minibüsten indirdiği iddia edilen sürücü, 3 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 18.03.2011 - 13:49
Abone Ol google-news

Engelli kızı ile birlikte minibüsten indirilen Filiz Yıldırımkaya'nın yaptığı suç duyurusu üzerine açılan davanın ilk duruşması Yalova 2. Sulh Ceza Mahkemesinde görüldü.
Filiz Yıldırımkaya ve eşi Mehmet Fazıl Yıldırımkaya'nın da katıldığı duruşmada söz alan ve ''ayrımcılık yapmakla'' suçlanan minibüs sürücüsü R.A, art niyetinin olmadığını ileri sürerek, şunları söyledi:

''Ben minibüs şoförüyüm. 7 dakikada bir kalkıyoruz. Bayan geldiği zaman benim 20 saniyem vardı. Bu süreyi geçirdiğimi zaman uydudan araç takip sistemiyle aracım izleniyor ve ceza yiyorum. Ben bayanı tanımam. Engelli çocuğu olduğunu bilmiyorum. Arkadaki arabaya geçmesini söyledim. Çünkü yolcu kapasitem doluydu. Art niyetim yoktur. Art niyetim olsa arkada bekleyen araç da oğlumun aracıydı. Ona da almamasını söylerdim. Suçlamayı kabul etmiyorum. Beraatımı istiyorum.''

Davacı Filiz Yıldırımkaya ise ifadesinde yaşadığı olayı, şöyle anlattı:
''Olay tarihinde ben sanığın kullandığı minibüse bindim. Yanımda özürlü kızım vardı. Ücretimi ödemek istedim. Kabul etmedi. Çocuğumun özürlü olduğunu ve bebek arabasının kapanmadığını söyledim. Hatta kapanmadığını gösterdim. Arabada yer olduğu halde bebek arabası olduğu için ayakta dikildim. Bana inmem gerektiğini söyledi. İnmek zorunda kaldım. Bu nedenle sanıktan şikayetçiyim.''

Tanık: Özürlü çocuğun indirilmesi istendi

Olayın yaşandığı gün minibüste bulunan ve tanık olarak dinlenen Mahmur Zerger, Filiz Yıldırımkaya ve çocuğunun kendisinden sonra minibüse bindiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Sanık, özürlü çocuğun indirilmesini istedi. Yaptığının yanlış olduğunu söyleyerek ikaz ettim. Çocuğun 'hepimizin çocuğu olduğunu' söyledim. Sanık, 'Bu parayı benimle mi kazandı? Beğenmiyorsanız siz de inin' dedi. Verdiğim ücretimi talep ettim ve minibüsten indim. Zaten hanımefendi ve çocuğu benden önce minibüsten indirilmişti.''
Mahkeme heyeti, sanık R.A'ya sabit görülen ''ayrımcılık'' suçu nedeniyle 180 gün adlı para cezası verdi. Cezada indirim yaparak 150 güne indiren mahkeme, sanığı toplam 3 bin lira para cezasına çarptırdı.

Dava sonrasında Yeni Yaşam Engelliler Derneğinde bir basın toplantısı düzenleyen Filiz Yıldırımkara, tazminat davası da açacağını söyledi.
Spastik Engelliler Federasyonu Genel Sekreteri ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu üyesi Murat Arslanhan, bu davanın herkese örnek olması gerektiğini ifade etti.

Ceren Yıldırımkaya'nın avukatı Kadir Çalışkan, davayla ilgili şunları söyledi:
''Küçük Ceren'in özürlü olarak maruz kaldığı ayrımcılığın kendisi ve kendisi gibi tüm engellilerin yaşamaması için Yalova Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığımız şikayet, sonuç getirmiştir. Sırf özürlü olduğu için Yalova'dan Çiftlikköy'e gitmek amacıyla toplu taşıma aracına annesi ile bindikten sonra dolmuştan indirilen küçük kızımızın uğradığı ayrımcılık cezasız kalmamıştır.''

Olay

Yalova'nın Çiftlikköy ilçesinde oturan Filiz Yıldırımkaya, 19 Haziran 2010'da, doğuştan zihinsel ve ortopedik engeli nedeniyle bebek arabasına mahkum yaşayan 6 yaşındaki kızıyla birlikte minibüse binmişti.
Çiftlikköy'den bindikleri minibüsten fazla ''yer kapladığı'' gerekçesiyle zorla indirildiğini iddia eden engelli annesi Filiz Yıldırımkaya, şoför hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler