WSJ: Türkiye'de faiz indirimi riskli

The Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir analizde IMF ile anlaşma öncesi Merkez Bankası’nın faiz indirme kararını verdiğine dikkat çekilerek, “Türkiye, riskli olarak nitelendirilen bir adım ile faiz oranlarını indirdi” denildi.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 08:52
Abone Ol google-news

Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı, Türk ekonomisinin yabancı sermayeye olan bağımlılığı nedeniyle “sürpriz” olarak nitelendirildi. The Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir analizde “Türkiye, riskli olarak nitelendirilen bir adım ile faiz oranlarını indirdi” denildi. Kararın IMF ile stand-by anlaşmasının sonuçlandırılması öncesi alındığına dikkat çekilirken IMF ile anlaşmanın, kararın geri alınması gerektirebileceği yorumuna da yer verildi. Wall Street Journal tarafından yayınlanan, “Türkiye, riskli olarak nitelendirilen bir adım ile faiz oranlarını indirdi” başlıklı bir haber analizinde Merkez Bankası’nın, hızlı bir biçimde yavaşlayan ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacıyla faiz oranlarını indirdiğini belirterek, bu adımın, ülkenin yabancı yatırımlara çok dayanması ve para biriminde meydana gelen düşüş nedeniyle yatırımcılar için sürpriz olduğunu yazdı. Dünya çapında merkez bankalarının faizleri indirirken bu tür kararların, azalan uluslararası sermaye akımlara çok dayanan yükselen ekonomilerin arasında pek rastlanmadığına dikkat çekildiği analizde RBC Capital Markets’in kıdemli analisti Paul Biszko’nun “Bu çok riskli bir adım” görüşü de aktarıldı.

Analizde Türk lirasının son iki ayda dolara karşın değerinin üçte birinden fazla kaybettiğine, faiz indirimi üzerine de daha çok değer yitirdiğine işaret edildikten sonra “Faizleri indirme kararı, Türk ekonomisinin yavaşladığına ilişkin açık işaretlerin bir yansımasıdır” değerlendirmesine de yer verildi. Analizde şu yorum yapıldı: “Türkiye’nin cari açığı, GSYİH’nın yüzde 6’sı civarında ve ülkenin, gelecek yıl, şirket yükümlülükleri dahil, 150 milyar dolar gibi bir borcu yeniden finanse etmesi gerekebilir. Yabancı pörtföy yatırımları, geçen ayın sonunda 70 milyar dolar düzeyinde bulunan, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine yakın.”

 

"IMF anlaşması faiz indiriminin geri alınması gerektirebilir"

WSJ’da yayınlanan analizde Merkez Bankası’nın piyasalarda döviz likiditesini sağlamak için önlemleri planladığını söylediği ancak ayrıntı vermediği kaydedilirken, bankanın geçmişte Türk bankalarınca şirketlere sağlanan dolar kredileri için aracı ve garantör rolü üstlendiğine dikkat çekilerek “Ancak faiz indirimi, Türkiye’nin Uluslararası Para Fonu ile bir stand-by anlaşmasını sonuçlandırmaya yakın olduğuna ilişkin artan işaretler nedeniyle sürpriz oldu” yorumu yapıldı. Paul Biszko’nun da IMF’nin Macaristan ve Ukrayna’ya sağladığı yardım için bir koşul olduğuna dikkat çekerek “IMF ile bir anlaşma, faiz indirimin geri alınmasını gerektirebileceği”ni de söyledi. Bu arada, Daiwa Securities’den analist Chris Scicluna da, özellikle karar öncesi tüm beklentilerin faizlerin indirilmeyeceği yolunda olduğuna dikkat çekerek “Faiz indirim açık bir kumar” ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler