Korsanlar, Suudi tankeri için 25 milyon dolar istedi

Somalili korsanlar, kaçırdıkları Suudi tankeri "MV Sirius Star" ve mürettebatın serbest bırakılması için 25 milyon dolar istedi. Öte yandan, Kızıldeniz'e kıyısı olan Arap ülkelerinin yetkilileri Somali'deki korsanlık eylemleriyle mücadele için alınacak önlemleri görüşmek üzere Kahire'de bir araya geldi.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 09:35
Abone Ol google-news

Somalili korsanların el koyduğu en büyük gemi olan "MV Sirius Star" adlı petrol tankeri için 25 milyon dolar istedikleri bildirildi.

Tankerden telefonla arayan korsanlardan Muhammed Said, tankerin sahiplerinden 25 milyon dolar talep ettiklerini belirterek, fidye müzakerelerinin uzamamasını istediklerini söyledi. Sadi, 10 gün süre tanındığını aksi halde felaketle sonuçlanabilecek şekilde müdahale edeceklerini ifade etti.

"MV Sirius Star" adlı petrol tankeri, cumartesi günü Kenya açıklarında kaçırılmış ve Somali sularına getirilmişti. 100 milyon dolar değerinde olan, 2 milyon varil ham petrol taşıyan tankerde, 2'si İngiliz, Hırvat, Filipinli, Polonyalı ve Suudi 25 kişilik mürettebat bulunuyor.

 

İngiltere fidye ödemeyecek

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Somalili korsanların kaçırdığı dev Suudi tankerindeki 2 İngiliz için korsanlara fidye ödemeyeceklerini söyledi.

Miliband, rehinelerin serbest bırakılması için fidye ödenmesinin korsanlığın artmasını cesaretlendirme tehlikesi bulunduğunu kaydetti.

David Miliband, Somali açıklarında halen devriye gezen NATO gücüne destek için Aden Körfezi'ne bir Avrupa Gücü gücü konuşlandırılması gerektiğini söyledi.

AB yetkililerinin, korsanları etkisiz hale getirmek için bölgeye yaklaşık 10 ülkenin gemilerinin gönderilmesini ele alması bekleniyor.


Rusya mücadaleyi arttıracak

Rusya'nın Somalili korsanlarla mücadele amacıyla Somali yakınlarındaki sulara başka savaş gemileri de göndereceği bildirildi.

Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Vladimir Vissotski, eylülde gönderilen Intrepide adlı Rus savaş gemisinin ardından başka savaş gemilerinin de bölgeye yönlendirileceğini belirtti.
Vissotski, Afrika Boynuzu yakınında ve Aden Körfezi'nde korsanların eylemlerini artırması nedeniyle bunun gerekli olduğunu söyledi.
 

Kızıldeniz'e kıyısı olan Arap ülkeleri Mısır'da toplandı

Öte yandan, Kızıldeniz'e kıyısı olan Arap ülkelerinin yetkilileri Somali'deki korsanlık eylemleriyle mücadele için alınacak önlemleri görüşmek üzere Kahire'de bir araya geldi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüsam Zeki, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan, Sudan ve Yemenli yetkililerin katıldığı toplantıda, Kızıldeniz'e kıyısı olan ülkeler arasında koordinasyonun sağlanmasının amaçlandığını belirtti.

Zeki, bu durumun Kızıldeniz'deki gemi seferlerini tehdit ettiğini ve bazı gemilerin rotalarını değiştirmesine yol açtığını söyleyerek, bu tehdidi engellemek için tüm seçeneklerin masada olduğunu kaydetti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler