"Anlaşmanın pratik bir çözümü olmaz"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü McCormack, Türkiye ile İran arasında imzalanan gaz anlaşmasını değerlendirirken İran hükümetinin pek bir sonucu olmayan anlaşmaları imzalamayı sevdiğini savunarak "Bunlar, güzel manşetlere konu olur ancak praktik bir etkileri yok" dedi.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 10:10
Abone Ol google-news

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, günlük basın bilgilendirme toplantısında Türkiye ile İran arasında imzalanan gaz anlaşmasını değerlendirirken İran hükümetinin her zaman bunu yaptığını savunarak  “Pek bir sonucu olmayan bu anlaşmaları imzalamayı seviyorlar. Bunlar, güzel manşetlere konu olur ancak praktik bir etkileri yok” dedi.

Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, Ankara’nın İran’ın barışçıl amaçlı nükleer enerjiye sahip olmasına itiraz etmediği yolundaki sözlerine dikkat çekmesi üzerine, “Biz de İran’ın barışçıl nükleer enerjiye sahip olmasına da itiraz etmiyoruz” karşılığını veren Sözcü, ABD’nin karşı çıktığının, İran’ın nükleer silah yapımında kullanılabilecek teknoloji, knowhow ve materiyele erişmesi olduğunu söyledi.

McCormack, Erdoğan’ın İran konusunda arabuluculuk yapmaya hazır olduğu sözlerine ilişkin olarak da BMGK daimi beş üye artı Almanya’dan oluşan “5+1” mekanizmasını anımsatarak, İran’ın istemesi halinde potansiyel bir süreç var olduğunu belirtti. Buna karşın Sözcü “Elbette ki biz bu konu ile ilgilenen herkesi, İran nezdinde var olan etkinliğini kullanarak “5-1” in önerisini kabul etmeye teşvik etmesine cesaretlendiriyoruz ve İran’ın nükleer silahlarının olmamasının, herhangi bir komşusunun çıkarı olacağını söyleyebilirim” şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler