İstenmeyen adam masada

Takip komitesi Terör örgütü ile mücadele için Türkiye, Irak ve ABD'nin arasında kurulan üçlü komisyon toplantısında yeni bir komite oluşturma kararı alındı. Toplantıya Türkiye adına İçişleri Bakanı Atalay'ın başkanlığındaki heyet katılırken, Irak heyetinde K. Iraklı eski bakan, Barzani'nin eski istihbarat şefi Sincari de yer aldı.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 11:29
Abone Ol google-news

‘Aktif önlem’ Irak Başbakanı Maliki, “Ortak çabalarımız terör örgütüyle mücadelede daha aktif hale gelecekdedi. Kerim Sincari, Dağlıca baskını sonrası kaçırılan askerlerin bırakılması sırasında arabuluculuk yaparak terör örgütü üyelerini kutlamıştı. Sincari Türkiye tarafından “istenmeyen adam” ilan edilmişti.

Bağdat’ta yapılan üçlü komisyon toplantısına Kerim Sincari de katıldı İstenmeyen adam masada. Terör örgütü PKK ile mücadele için Türkiye, Irak ve ABD arasında kurulan üçlü komisyonun Bağdattaki toplantısına Türkiye adına İçişleri Bakanı Beşir Atalayın başkanlığındaki heyet katılırken Irak heyetinde Türkiyenin daha önce istenmeyen adam ilan ettiği eski K. Irak bölgesel yönetimi İçişleri Bakanı, Mesud Barzani’nin eski istihbarat şefi Kerim Sincari de yer aldı. Sincari PKK’nin Dağlıcada 12 askeri şehit ettiği, 8 askeri de kaçırdığı baskında kaçırılan askerler için arabuluculuk yaparak askerlerin serbest bırakılması için düzenlenen törene katılmış, PKK liderlerini kutlamıştı.

Bağdattaki sıkı korunan Yeşil Bölgede dün terör örgütüyle mücadeleye yönelik Türkiye, Irak ve ABDnin oluşturduğu üçlü komisyon toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiyeyi İçişleri Bakanı Beşir Atalay başkanlığında, Irak özel temsilcisi Murat Özçelik, Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ve kurmay albay rütbesinde iki askeri yetkili temsil etti. Toplantıya Irak tarafından İçişleri Bakanı Cevad Bolani, ulusal güvenlikten sorumlu Devlet Bakanı Şirvan el Vaili ve Irakın kuzeyindeki bölgesel yönetimin eski İçişleri Bakanı Kerim Sincari olmak üzere iki yetkili ile Amerikan tarafından ABDnin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker ve iki tümgeneral katıldı.

Toplantıda yer alan Sincari, 21 Ekim 2007de terör örgütünün Hakkârinin Yüksekova ilçesindeki Dağlıca Piyade Taburuna düzenlediği ve 12 askerin şehit olduğu, 8 askerin de kaçırıldığı baskında kaçırılan askerlerin serbest bırakılması için terör örgütüne arabuluculuk yapmıştı. Askerlerin serbest bırakılması için düzenlenen törene katılan Sincari, terör örgütü liderlerini kutlamıştı. Sincari, Irak Başbakanı Nuri El Malikinin 16 Kasım 2006da Türkiyeye yaptığı ziyarette yer almak istemiş ancak Ankaranın istenmeyen adam ilan etmesi üzerine bu geziye katılamamıştı. Ankara, Bağdata Sincari kesinlikle heyette yer alamaz. Türkiye, Kuzey Iraktaki Kürt yönetimini muhatap kabul etmiyor mesajını içeren bir de nota vermişti.

 

Takip komitesi kurulacak

Üçlü toplantı öncesi Atalay başkanlığındaki heyeti kabul eden Irak Başbakanı Maliki, Ziyaretin, iki ülkenin terörle mücadele çabalarında izlenen yola ilişkin önemli bir adım olduğunu, terör örgütü PKK ile mücadele için kuralları ortaya koyacağını söyledi. Türkiye önemli bir komşu ve Türkiyeye zarar veren bize de zarar veririfadesini kullanan Maliki, Ortak çabalarımız bu terör örgütüyle mücadelede daha aktif hale gelecekdedi. Toplantının ardından açıklama yapan Irak hükümet sözcüsü Ali el Debbağ, “Irak hükümeti, Türk hükümeti ve ABD terör örgütü PKKnin Türkiye ve Irakın güvenlik ve istikrarı için oluşturduğu tehdit üzerine çalışmak amacıyla bir komite oluşturma kararı aldığını açıkladı. Debbağ, “Bu komite Irak toprakları veya Türkiye ile Irak arasındaki sınır hattında bu örgütün olası tüm aktivitelerini engellemek için gerekli tedbirleri alacak dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon