"Terketmesi gereken politikalarda ısrar edendir"

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Başbakan Erdoğan’ın Güneydoğu illerine gitmemesi gerektiğini ileri sürerek, “Ya sev ya terk et mantığını uygulayan yaklaşım, sanırım Başbakan’ın gitmesine neden olacak. Terk etmesi gereken bu politikalarda ısrar edendir” dedi.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 12:03
Abone Ol google-news

DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Van Milletvekili Özdal Üçer, Tekstil-Sen Genel Başkanı Ayşe Yeter ve sendika yöneticileri ile birlikte Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Londra’da katıldığı bir toplantıda Başbakan Erdoğan için “işgal kuvvetleri komutanı gibi” ifadesini kullanan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis’in sözlerinin sorulması üzerine Sebahat Tuncel şunları söyledi: “Van ve Hakkari’de halk, Başbakan Erdoğan’a kepenk kapatarak ya da eylem yaparak tepkisini gösterdi. Ama bu Türkiye'de farklı bir noktaya getirildi. 12-13 yaşında çocuklar 25 yılla yargılanıyor ya da 'o çocuklar niye eylemlerde' deniyor. Başbakan bunu düşünmeli. Neden çocuklar en ön saflarda. İşte sizin yanlış politikalarınızdan, bu çocuklar savaş ortamında doğduğu için. Bunları tartışmak gerekiyor. Halkın doğal tepkisidir. İstemeyebilir Başbakan'ı. Başbakan bunu dikkate alarak gitmemeliydi. AKP'nin hem işçi emekçiler karşısında politikası, hem de Kürt politikası uygun değil. 'Ya sev ya terk et' mantığını uygulayan yaklaşım sanırım Başbakan'ın gitmesine neden olacak. Terk etmesi gereken bu politikalarda ısrar edendir."

Tuncel, ekonomik krizin en çok işçileri ve emekçileri etkilediğini belirtirken, Tekstil-Sen Başkanı Ayşe Yeter de tekstil sektöründe yaşanan sorunları dile getirdi. Meclis’e öfkeli geldiklerini, yaşamlarının bir felakete dönüştüğünü söyleyen Yeter, çalışma saatinin yasada günde 8 saat haftada 45 saat olmasına rağmen, 4 milyon kişinin çalıştığı tekstil sektöründe 10-14 saat arasında çalışıldığını söyledi.

Sigortanın her çalışan için bir zorunluluk olmasına rağmen 4 milyon tekstil işçisinin 3,5 milyonunun sigortasız olduğunu söyleyen Yeter, 2004 yılından bugüne kadar geçen sürede 500 bini aştın tekstil işçisinin işten atıldığını kaydetti. Yeter tekstil işçilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı: “İşten atılmalar derhal yasaklansın, işten atılan işçilerin zararları tanzim edilerek işe iadeleri sağlansın, haftalık çalışma saati ücretler düşürülmeden çalışma koşulları ağırlaştırılmadan 35 saate indirilsin, kıdem tazminatı hakkımıza dokunulmasın, ücretsiz izin uygulamasına son verilsin, asgari ücret üzerindeki vergiler kaldırılsın insanca yaşanacak ücret belirsin”

Van Milletvekili Özdal Üçer de "Bölge halkı başta olmak üzere, emek kesimleri de Başbakanın politikalarından rahatsız. Türkiye'de gerginlikler yaşanıyor ve bunun sorumlusu da Başbakanın kendisidir" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler