"Kriz Rus ekonomisini batırmayacak"

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rus halkına küresel ekonomik krizden geçmişteki ekonomik çöküşler yaşanmadan çıkılacağı konusunda güvence verdi, ancak sürecin de ''acılı'' olacağı uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 14:37
Abone Ol google-news

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, lideri olduğu Birleşik Rusya Partisi'nin kongresinde yaptığı konuşmada, ''kriz, her ülkenin cesaretini, vatandaşlarının varlıklarını, ekonomisini ve ulusal para birimini koruma yeteneğini test edecek'' dedi. Rusların haklı olarak, ''bize ne olacak?'' sorusunu sorduğunu kaydeden Putin, ''geçmiş yıllardaki çöküşlerin tekrar yaşanmaması izin gücümüz ölçüsünde her şeyi yapacağız. Halkımızın bankalardaki birikimlerini korumak için gücümüz çerçevesindeki her şeyi yapacağız'' diye konuştu.

Putin, Rusya'nın büyük altın ve döviz rezervinin yanı sıra, kötü günler için enerjiden elde edilen gelirlerin toplandığı istikrar fonunun bu tip dönemlerde ülkenin daha iyi durumda olmasını sağladığını belirterek ''tüm bunlar makro ekonomik istikrarı korumamızı sağlıyor ve bu sayede en yüksek enflasyon ile rublenin değerinde aşırı dalgalanmalar yaşanmasını engelliyor'' dedi.

Krizin ABD'nin aşırı liberal politikalarından kaynaklandığı yönündeki görüşünü dile getiren Putin, Rus şirketlerinin iç kaynaklardaki borçlarını finanse etmeyi amaçlaması gerektiğini vurguladı.


Ev alacaklara daha fazla yardım yapılacak

Putin, şirketlere yerel yönetimler tarafından sağlanacak vergi kolaylıklarının yanı sıra, işsizler, emekliler ve ev satın alanlar için daha fazla yardımda bulunulacağını belirterek, eğitim ve sağlık harcamalarının da artırılacağını ifade etti.

Bu arada, Rusya Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin de yaptığı açıklamada, Rus bütçesinin son 10 yılda ilk kez gelecek yıl açık verebileceği uyarısında bulunarak, bu açığın da dışarıdan borç almak yerine kötü günler için enerjiden elde edilen gelirlerin toplandığı istikrar fonundan kapatılacağını söyledi.

Rusya'daki altın ve döviz rezervleri geçen hafta son bir yıl içindeki en düşük seviyesine gelerek 21,9 milyar dolara kadar düştü.

MICEX endeksi Putin'in konuşmasının ardından az bir şekilde artışa geçerken, yatırımcıların Putin'in iyimserliğine katılmadığı kaydedildi.

Merkezi Moskova'da bulunan Kızıl Yıldız Yatırım Fonu yöneticilerinden James Fenkner, Putin'in rublenin korunması konusunda söylediklerinin gerçekçi olmadığını belirterek, ''rezervlerden destek sağlayarak para birimini desteklemeye çalışıyorlar. Bu kur fiyatlandırmasından vazgeçmeleri gerekiyor'' dedi.

Rus Alfa Bank stratejistlerinden Ronald Smith de yaptığı açıklamada, istikrar fonundaki paranın kullanılarak harcamaların artırılmasının, beklenmedik küresel krize karşı bir yanıt olduğu belirterek ''bu paralar sadece böylesi yağmurlu günler için biriktirilmişti. Bakın bardaktan boşalırcasına yağmur yağıyor'' ifadeleri kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler