"Kriz soğukkanlılıkla değerlendirilmelidir"

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Turan Erol, "Küresel finans piyasasındaki gelişmeler soğukkanlılıkla değerlendirilmelidir" dedi. Erol kriz için gerekli önlemlerin alındığını da sözlerine ekledi.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 15:11
Abone Ol google-news

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Turan Erol, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı bütçe sunuşunda, küresel ölçekte yaşanmakta olan finansal krizin yatırım bankacılığı ile ticari bankacılık ayrımını ortadan kaldırdığını ifade etti.

Bu süreçte popülerliği artan evrensel bankacılık modelinin uzun vadede sürdürülebilir bir model olmadığını ifade eden Erol, bu modelin kendi içinde pek çok potansiyel problemi barındırdığını söyledi.

Kredi verilen firma ve bu firmanın menkul kıymetlerine yatırım yapacak yatırımcılar açısından pek çok hassas nokta bulunduğunu ifade eden Erol, şunları anlattı: “Ticari banka bir yandan kredi kullandırdığı şirket hakkında tüm gizli bilgilere sahip olurken, diğer yandan parasını yönettiği müşterilerine yatırım tavsiyelerinde bulunacaktır. Bu sistem, içerden öğrenenlerin ticareti, manipülasyon ve çıkar çatışmaları gibi sermaye piyasası açısından pek çok potansiyel sorunun ortaya çıkması için çok elverişli bir ortam hazırlanmaktadır. Bu nedenle, küresel finans piyasasındaki gelişmeler soğukkanlılıkla değerlendirilmelidir. Unutulmamalıdır ki, küresel finansal sistemin ve ekonominin geleceği finansal aracılık sisteminin gözden geçirilip yeniden yapılandırılmasına bağlı olacaktır.”

Kriz için gerekli önlemlerin alındığını, İMKB’de yabancıların izlendiğini ifade eden Erol, 19 Kasım itibariyle yabancıların İMKB’deki payının yaklaşık yüzde 67 civarında olduğunu söyledi. Erol, bu yüzde 67’nin yüzde 45’lik kısmının yabancı fonlara, kalan yüzde 22’lik kısmın ise yabancı tüzel kişilere ait olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler