Erdoğan Hindistan'a gitti

Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bazı iş adamları ve gazetecilerden oluşan heyet de Hindistan'a gitti.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 16:13
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, THY'ye ait özel bir uçakla Hindistan'a gitti. Erdoğan, Hindistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Erdoğan, ''Dün akşam yaptığınız toplantıda kredileri geri çağırmaları ve faiz oynamaları gerekçesiyle bankaları ve finans sektörünü eleştirmiştiniz ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) bu konuda önümüzdeki günlerde devreye girebileceğini söylemiştiniz. Ancak bugün BDKK Başkanı yaptığı açıklamada bankaların, finans sektörünün olumlu bir duruş sergilediğini ve performans gösterdiğini söyledi. Gözler BDDK'ya çevrilmişken BDDK'dan böyle bir açıklama gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna şu yanıtı verdi: ''Arkadaşlar metinleri tam almanız, tam incelemeniz lazım. Bir defa BDDK Başkanımızın ifadesi böyle değil. BDDK Başkanımızın ifadesi 'bankalarımız, finans sektörü 2001 krizindeki duruşlarına göre bugün daha olgun bir noktadadır', ifade böyle. Bunu bizzat ben BDDK Başkanından özellikle de dinledim ve kendisinden bunu aldım.
Sizin dediğiniz gibi olursa olay farklı olur.
'Kaldı ki BDDK da tavır alacaktır' diye bir konuşmam yok. Tam aksine 'BDDK da bu süreci muhakkak değerlendirecektir' dedim. Niçin? Çünkü denetim, düzenleme tamamen BDDK'ya aittir. Biz hükümet olarak üzerimize düşeni tabii ki yapıyoruz, yapacağız ki bu ziyaret bunlardan bir tanesidir. G-20 en önemlilerinden bir tanesidir. Hindistan'dan geleceğim, geldikten sonra yine Körfez'e gideceğim. O çevrede süreç içerisinde Suud planım var, Rusya planım var, İran planım var. Bütün bu bölgeleri dolaşacağım. Bütün mesele nedir? Biz bu süreci en hafif zararla nasıl atlatabiliriz, mesele budur ve buna yönelik olarak da ben de koşturacağım. Özellikle ilgili bakan arkadaşlarım koşturacaklar. Nerede, ne yapabiliriz? Bunu birlikte, inşallah tabii reel sektör ve finans sektörüyle de birlikte bunları yürüteceğiz. Ama kimse 'ben taşın altına elimi koymuyorum' diyemez. Herkes taşın altına elini koyacak. ''

Dün akşam Türkiye'nin önde gelen reel sektör temsilcilerinden oluşan bir kaç grupla ayrı ayrı görüştüğünü kaydeden Erdoğan, bu görüşmelerde ''kredi geri çağırma'' noktasında reel sektör temsilcilerinin kendisine şikayetlerini ilettiklerini söyledi.

Bu kişilerin Türkiye'nin saygın reel sektör kuruluşlarından olduğunu belirten Erdoğan, finans sektöründeki bankaların reel sektöre para satmak suretiyle çok ciddi imkanlar elde ettiğini dile getirdi. Erdoğan, şunları söyledi: ''Ama şimdi böyle bir dar zamanda kalkıp da eğer bu tür, kredi geri çağırma gibi bir şey yaptıklarında haklı olarak onların farklı tepkileri var. Çünkü yanlarında çalıştırdıkları insanlar var. Şu anda devlete yaptıkları yatırımlar var. Bu yatırımlarda şu anda bizden önde gidiyorlar. Geçmişte olduğu gibi 'önce devlet bize para versin de ondan sonra biz iş yapalım' durumunda değiller. Şimdi onlar yatırım yapıyor, biz arkadan ödeme yapıyoruz. Bunlar bundan dertliler. Şüphesiz ki biz de bunların takipçisi olacağız. Kimse 'şurada darda duruyor, sıkıntıda olan reel sektöre bir tekme de ben vurayım' diyemez. Finans sektörünün bu noktada çok daha dikkatli adım atması lazım. Bunu kimsenin unutmaması lazım.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihi dostluk bağları bulunan Hindistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri her alana yayabilme ve daha ileri noktalara taşıyabilme gayretinde olduklarını söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti: ''Bildiğiniz gibi dünya küresel bir kriz noktasında. Kriz geçiriyor. Tabii ki bu krizden tüm ülkeler nasibini az ya da çok alıyor, alacak. Hindistan da aynı şekilde böyle bir durumun içerisinde. Bizler de aynı bu durumun içerisindeyiz. G-20 zirvesinde Sayın Başbakan ile birlikte olduk. Orada da bazı değerlendirmeleri birlikte yaptık, paylaştık. Bu ziyarette de her iki ülke olarak bu sürece yönelik neler yapabileceğimizi görüşme, değerlendirme fırsatını bulacağız."

Başbakan Erdoğan, ziyareti sırasında Hindistan Başbakanı Singh ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştireceğini, Hindistan Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı, SenatoBaşkanı, Dışişleri Bakanı ve ana muhalefet partisi genel başkanıyla da görüşeceğini söyledi.

 

CHP'ye çarşaflı üye kaydı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çarşaflı bazı kişilerin CHP'ye üye yapılmasıyla ilgili olarak, ''Türkiye'de güzel gelişmeler oluyor. Temenni ederim ki bu süreç aynen bu şekilde döner. Fakat bir şey olmamasını istiyorum; o da istismar'' dedi.

IMF ile yapılacak anlaşmaya ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, IMF ile görüşmelerin devam ettiğini ve bugün de IMF tarafından ilgili bakanlıktan bazı bilgilerin talep edildiğini, bu bilgilerin iletileceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, IMF'nin vereceği kredi miktarının henüz belli olmadığını, ancak Türkiye'nin IMF'ye önerdiği bazı teklifler olduğunu ifade etti. Bu tekliflerde yapılan anlaşmanın içeriğinin ne olacağının bulunacağını ve bunun hassasiyet içeren bir konu olduğunu dile getiren Erdoğan, '' İnanıyorum ki onlar bizim bu hassasiyetlerimizi dikkate alacakları gibi tabii ki bizim de onlara karşı önerilerimiz olacaktır. Biz de onları değerlendireceğiz. Fakat ben Amerika'daki görüşmelerden ümitli olduğumu söyleyebilirim'' dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler