Yabancı Basın Derneği, yasal yollara başvuruyor

Gazze Şeridi'ne geçmek isteyen yabancı gazetecilere, yaklaşık 2 haftadır izin verilmemesi üzerine, İsrail'deki Yabancı Basın Derneği yasal yollara başvuruyor.İsrail ordusu yetkilileri nezdinde yaptığı girişimlerden bir sonuç alamayan Yabancı Basın Derneği, bugün İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e bir mektup göndererek, durumu protesto etti.

Yayınlanma: 20.11.2008 - 19:49
Abone Ol google-news

İsrail'deki Yabancı Basın Derneği, Gazze Şeridi'nin yabancı basın mensuplarına kapatılmasıyla ilgili yasal yollara başvuruyor.

Gazze Şeridi'ne geçmek isteyen yabancı gazetecilere, yaklaşık 2 haftadır izin verilmiyor. Basın mensuplarının Gazze Şeridi'ne geçmekte kullandıkları Erez geçiş noktasından Gazze'ye girmek isteyen kimi yabancı gazeteciler, Gazze Şeridi'ndeki militanların son günlerdeki roket saldırıları gerekçe gösterilerek geri çevrilmişlerdi.

İsrail ordusu yetkilileri nezdinde yaptığı girişimlerden bir sonuç alamayan Yabancı Basın Derneği, bugün İsrail Başbakanı Ehud Olmert'e bir mektup göndererek, durumu protesto etti.

AP, Reuters, AFP, CNN, BBC, ABC, CBC, ARD, EPA, New York Times ve Los Angeles Times gibi medya kuruluşlarının haber dairesi başkanları, üst yöneticileri ve genel yayın yönetmenlerinin imzalarıyla gönderilen mektupta, basın mensuplarının Gazze'ye sokulmamasından büyük bir endişe duyulduğu ifade edildi.

Yabancı basın mensuplarının daha önce, daha önemli şiddet olayları sırasında bile Gazze'ye geçip haber yapmalarına olanak sağlandığı ifade edilen mektupta, şöyle denildi: ''Hükümetin, Gazze'ye geçemeyecek olanların listesine uluslararası gazetecileri de ekleme kararından derin kaygı duyuyoruz. Bu süre boyunca Erez, bir miktar geliş gidişe açık kalmıştı. İsrail'in özgür basına geleneksel bağlılığı çerçevesinde, uluslararası basına Gazze'ye giriş serbestliğinin iadesi konusunda verilecek bir güvence bizleri memnun edecektir.''

Mektup örneği, Olmert'in danışmanı Yaakov Galanti ile Olmert'in yabancı basın sözcüsü Mark Regev'e de gönderildi.

Söz konusu mektupla yetinmeyen dernek, avukatları aracılığıyla da İsrail Savunma Kuvvetleri'nin Güney Kuvvetleri Komutanlığı'na da bir yazıyla uyarıda bulundu ve yarın sabah saat 09.00'dan itibaren Gazze Şeridi'ne Erez yoluyla geçişlere izin verilmemesi durumunda, 23 Kasım Pazar günü İsrail Yüksek Mahkemesi'ne başvurulacağı duyuruldu.

Daha önce Gazze'ye geçmek isteyen Avrupalı kimi parlamenterlerin de Erez'den geçişine izin verilmemişti.

İsrail'deki Yabancı Basın Derneği Başkanı, AP Ajansı'nın temsilcisi Steven Gutkin, bir süre önce kimi yabancı basın mensuplarından, Gazze'ye sokulmadıkları yönünde şikayet aldıklarını söylemişti.

BBC'den bir basın mensubu, geçen hafta Gazze'ye geçememiş, ayrıca Hollanda'nın RTL televizyonundan gazeteciler de Erez'den geri çevrilmişlerdi.

Durumun ortaya çıkması üzerine Yabancı Basın Derneği'nin, İsrail ordusu ve diğer yetkililer nezdinde yaptığı tüm girişimler şimdilik sonuçsuz kaldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, gazetecilerin Gazze'ye geçişlerini önleyen bir talimat bulunmadığını söylemekle birlikte, bakanlık sözcüsü Şlomo Dror, basın mensuplarının, Filistinli militanların saldırılarını durdurmaları durumunda Gazze'ye girmelerine izin verileceğini söyledi.

Olmert'in sözcüsü Mark Regev de ''Medyanın Gazze'ye girmesini engellemek gibi bir siyasetimiz bulunmamaktadır'' dedi ve güvenlik durumu, geçişlerin normal seyrine dönmesine izin verir vermez diğer tüm bekleyenler gibi, gazetecilerin de geçiş noktalarından yararlanmaya yeniden başlayacaklarını bildirdi.

Geçmişte de Erez, bölge çevresinde yoğun çatışmaların bulunduğu sıralarda, kimi günler kapalı tutulmuş; ancak hiç bu denli uzun süreli olarak geçişlere kapatılmamıştı. İsrail'in, 2006 yılında Gilad Şalit adlı askerinin kaçırılmasının ardından, Gazze Şeridi'ne yaptığı yoğun askeri operasyonları sırasında bile basın mensupları, Erez'deki görevlilerle koordinasyon durumunda giriş-çıkış yapabiliyorlardı.

İsrail ordusu birliklerinin, sınırda bir tüneli imha etmek için Gazze'ye girdiği ve 7 Hamas militanının ölümüne yol açan operasyonu takiben, 4 Kasım'da İsrail, Gazze Şeridi ile tüm geçiş noktalarını kapattı. Geçiş noktaları, o günden bu yana kapalı tutulurken, İsrail, birkaç gün önce, yalnızca 33 kamyon insani yardım malzemesinin Gazze'ye intikaline izin vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler