Genelkurmay'dan açıklama

Genelkurmay Başkanlığı 7-21 Kasım tarihleri arasında 59 iç güvenlik olayının meydana geldiğini ve bu dönem içinde güvenlik kuvvetleri tarafından 14'ü teslim olma, 11'i yakalanma ve 7'si ölü olmak üzere 32 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz getirildiğini bildirdi.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 11:07
Abone Ol google-news

Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak tarafından yapılan basın bilgilendirme toplantısında, 7-21 Kasım tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Gürak, konuşmasına 19 Kasım 2008’de Ağrı’da bölücü terör örgütü mensuplarıyla çıkan çatışmada şehit olan Jandarma Binbaşı Süleyman Can ve yine aynı tarihte Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki Kayacık Jandarma Karakolu’nda şehit düşen Jandarma Çavuş İsmail Uygun ve Jandarma Er Fevzi Güngör ile 9 Kasım 2008’de Hakkari’nin Çukurca İlçesi Çayırlı Karakolu’na yapılan havan atışında yaralanarak GATA’da tedavi edilmekteyken, 19 Kasım 2008’de şehit olan Topçu Er Abdülkerim Aytiş’e Allah’tan rahmet, ailelerine ve silah arkadaşlarına başsağlığı dileyerek başladı.



“Tek bir uzman çacuş bile istifa etmedi"

Tuğgeneral Gürak, son günlerde bazı basın yayın organlarında 900 uzman jandarmanın istifa ettiğine dair haberlerin doğru olmadığını ve yanlış bilgi ihtiva ettiğini söyledi. “Bu tip haberlerle ilgili olarak bize ulaşılıp haberin doğruluğunun teyit ettirilmesi yanlış haber yapılmasının önüne geçecektir” diyen Tuğgeneral Gürak, konuyla ilgili sorulan bir soru üzerine de tek bir uzman çavuşun istifa etmediğini, uzman çavuşların özlük haklarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Tuğgeneral Gürak, 7 Kasım’dan bugüne kadar 59 iç güvenlik olayının meydana geldiğini, bu olaylarda toplam 24 patlayıcı madde olayından 16 tanesinin güvenlik kuvvetleri tarafından yerinde imha edilerek olası zayiatların önlendiğini belirtti.


“32 Terörist etkisiz hale getirildi"

Aynı dönem içinde güvenlik kuvvetleri tarafından 14’ü teslim olma, 11’i yakalanma ve 7’si ölü olmak üzere 32 bölücü terör örgütü mensubunun etkisiz getirildiğini ifade eden Tuğgeneral Gürak şöyle dedi:

“Teslim olan teröristlerle yapılan mükalatta, tamamının çok çocuklu ailelere mensup oldukları, aile içinde yeteri kadar ilgi göremedikleri ve bölücü terör örgütü tarafından kandırılarak dağa götürüldükleri tespit edilmiştir. Dağa çıkınca, kısa sürede gerçeği anlayan bu kişiler, ilk fırsatta kaçarak teslim olmuşlardır. Bunlardan 8’inin örgüte katıldıktan bir yıl sonra örgütten kaçmış olmaları dikkat çekicidir. Ayrıca daha önceki toplantılarda dile getirdiğimiz şekilde Irak’ın kuzeyinde örgütten kaçma olaylarında b dönemde de ciddi miktarda artış olduğu duyumları alınmaktadır.”


4 asker şehit

Gürak aynı dönem içinde 4 personellerinin şehit olduğu bilgisini de vererek 9 Kasım’da Hakkari’nin Çukurca İlçesi Çayırlı Jandarma Sınır bölüğüne teröristler tarafından Irak topraklarından ağır silahlarla atış yapıldığını söyledi. Yapılan atışlara süratle karşılık verilmesi üzerine teröristlerin bölgeden kaçtığını ifade eden Gürak, yapılan atışlardan yaralanan bir personelin dün tedavi edildiği hastanede şehit olduğunu, 2 personelin de yaralandığını belirtti.

Tuğgeneral Gürak, Ağrı bölgesinde bir grup teröristin kış hazırlıkları yaptığı bilgisinin alınması üzerine güvenlik kuvvetlerinin 18 Kasım tarihinde başlatılan operasyon sırasında 19 Kasım saat 10.40’da çıkan çatışmada Tabur Komutanı Binbaşı Süleyman Can’ın şehit olduğunu ve 5 personelin de yaralandığını kaydetti. Tuğgeneral Gürak, yaralıların durumunun iyi olduğunu ve operasyonlara devam edildiği bilgisini verdi.


“İntihar saldırısı başarıya ulaşamadı"


Kayacık Jandarma Karakolu’na 19 Kasım saat 16.25’te teröristlerin bindikleri tenteli ve kum torbaları ile takviye edilmiş bir araçla yoldan süratle karakola girecek şekilde yaklaştıklarını belirten Tuğgeneral Gürak, araçtaki bir teröristin etkisiz hale getirildiğini ancak araçtan inen diğer teröristin el bombası atması sonucu 1 Çavuş ve 1 Erin şehit olduğunu açıkladı. Tuğgeneral Gürak olayla ilgili şu bilgileri verdi:

“Karakolda görevli personelin süratle mevzi almasını müteakip, nizamiyeden içeri giren iki terörist daha etkisiz hala getirilirken karakol komutanı Üsteğmen, 1 Uzman Erbaş ve 2 Er yaralanmıştır. Daha sonra da kaçmaya çalışan 1 terörist etkisiz hale getirilmiştir.”

Tuğgeneral Gürak, olayda kullanılan araç ve araçta bulunan 5 kg TNT’nin kontrol altına alındığını, atılmamış durumda blnan çok sayıda el bombası ve 7 adet RPG-7 roketinin bulunduğunu, tahminen 8-9 kişi oldukları değerlendirilen teröristlerden 4’ünün etkisiz hale getirildiğini ayrıca bölgede yapılan arama faaliyetlerinde çok miktarda kan izine rastlandığını söyledi. Saldırının intihar saldırısı girişimi olduğunu belirten Tuğgeneral Gürak ancak bunun başarılı olmadığını ifade etti. Olayda kullanılan ve etkisiz hale getirilen kamyonetin görüntüleri de basın mensuplarına dağıtıldı. Tuğgeneral Gürak, konuyla ilgili sorulan bir soru üzerine de karakolda 60 personelin olduğunu açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan arama kurtarma faaliyetleri hakkında da bilgi veren Tuğgeneral Gürak, 7-71 Kasım tarihleri arasında 19 arama kurtarma faaliyetinin icra edildiğini, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca 305 kişinin denizden sağ olarak kurtarıldığını, 2 kişinin de ölü olarak bulunduğunu söyledi.

Tuğgeneral Gürak, toplumsal gelişime destek faaliyetleri kapsamında da Lice Ahmet Toprak Çok Programlı Lisesi’nde okuyan 42 öğrenci ile 5 idarecinin 10 Kasım Atatürk’ü Anma Haftası Etkinlikleri ve Öğrenci Gezisi Programı çerçevesinde Ankara’da misafir edildiklerini belirtti.
 


Sorulara verilen cevaplar

Bilgilendirme toplantısında basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, Somali açıklarındaki kaçırılan Türk gemisiyle ilgili gemiyle ilgili olarak SAT komandolarının operasyon yapacağı bilgisinin doğru olup olmadığının sorulması üzerine, “Bizim gemi orada NATO komutası altında görev yapıyor. Şu anda da Kenya’dan bu görev kapsamında NATO’nun yapmakta olduğu BM Gıda Programına ait bir gemiye refakat ediyor. Görev, 5 Aralık’a kadar devam edecektir. Sonra da görev yapmaya devam edeceğiz. Korsanlarla ilgili gelişmeleri takip ediyoruz” diye konuştu.
 

 

“Amacı belli olan yayınları bize sormayın"

Tuğgeneral Gürak, SOFA Anlaşması yarınca Irak hava sahasının 1 Ocak’ta ABD’den Irak merkezi yönetimine geçeceğinin anımsatılarak bununla ilgili bir önlemin düşünülüp düşünülmediği sorusuna, “Mevcut mekanizma ileriki dönemlerde de aynen devam edecek” yanıtını verdi.

İmralı Cezaevi’nde hareketlik yaşandığı ve cezaevinin başka mahkumlara da açılacağı bilgisinin doğru olup olmadığı sorusu üzerine, “Konuyla igili olarak daha önce de açıklama yapmıştık. İmralı Cezaevinin iç düzeniyle ilgili hususlar Adalet Bakanlığı tarafından sağlanmaktadır” dedi.

Tuğgeneral Gürak, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın askeri helikopterle piknik yaptığı şeklinde çıkan haberlerin anımsatılması üzerine de “Amacı belli olan yayın organlarının yayınlarına dayalı soru bize sormayınız” şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler