"Meclis'e önemli görev düşüyor"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, "Ulusal Program" çerçevesinde hazırlanan ve Ocak ayının ilk haftasında Meclis'e gelmesi beklenen yasal düzenlemeler konusunda Meclis'e önemli sorumluluk ve görev düştüğünü söyledi.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 11:21
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, “Ulusal Program” çerçevesinde hazırlanan ve Ocak ayının ilk haftasında Meclis’e gelmesi beklenen yasal düzenlemeler konusunda Meclis’e önemli sorumluluk ve görev düştüğünü söyledi. Babacan, “Taslakta AB müktesebatına uygun çalışmalarımız çerçevesinde, mükerrerler sayılmaksızın toplam 438 düzenleme yapılması öngörülmektedir. Bunların 129’u yasa, 309’u ise ikincil düzenlemedir. Türkiye’nin müzakere eden bir ülke olarak hazırladığı ilk Ulusal Program olan bu çalışma, hem Türkiye’nin müzakere sürecindeki önceliklerini yansıtmakta hem de ülkemizin kısa ve orta vadeli hedeflerini ortaya koymaktadır” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nu, Dışişleri Bakanlığı ile Avrupa Birliği Genel Sekreterliği 2009 Mali Yılı Bütçesinin görüşülmesine başlandı. Dışişleri Bakanı Babacan, Bakanlığının 2009 Mali Yılı Bütçesi üzerinde konuşurken, dış politika gündemindeki temel meseleler ve bu meseleler karşısında izlenen politikalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Babacan, ABD’de başlayan ve tüm dünyayı etkileyen küresel ekonomik krizin etkilerine dikkat çekti, yeni bir finans mimarisi kurulması yönündeki çağrı ve beklentilerin ivme kazandığına işaret etti. Babacan, Türkiye’nin 17 Ekim’de BM Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerde, 192 ülkeden 151’nin oyunu alarak, 48 yıllık bir aradan sonra 2009-2010 dönemi için yeniden Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği'ne seçilmesini hatırlatarak, “Planlı ve yoğun çalışmalar sayesinde alınan bu sonuç diplomasimizin önemli bir başarısıdır” dedi. Babacan konuşmasında Irak’ın Kuzeyi’nde yuvalanan PKK terör örgütünün, Türkiye-Irak ilişkilerinin bozulmasına neden olduğunu söyledi. Babacan, terör örgütüne karşı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, yürüttüğü operasyonların uluslararası hukuka dayandığını ifade ederek, Hükümetin, bakanlığının ve TSK’nın bu yönde bugüne kadar yaptığı çalışmaları anlattı.

 

Ulusal program

Konuşmasının önemli bir bölümünü AB’ye ayıran Babacan, Ocak ayının ilk haftasında Meclis’e gelmesi beklenen ve “Ulusal Program” çerçevesinde hazırlanan bazı yasal düzenlemelere değinirken, “AB müktesebatının üstlenilmesi ve siyasi reformlar bağlamında kısa ve orta vadede yapılması gereken yasal düzenlemeleri içeren Türkiye Ulusal Programıyla ilgili çalışmalar son aşamaya gelmiştir” dedi. Babacan, şunları söyledi: “Taslakta AB müktesebatına uygun çalışmalarımız çerçevesinde, mükerrerler sayılmaksızın toplam 438 düzenleme yapılması öngörülmektedir. Bunların 129’u yasa, 309’u ise ikincil düzenlemedir. Türkiye’nin müzakere eden bir ülke olarak hazırladığı ilk Ulusal Program olan bu çalışma, hem Türkiye’nin müzakere sürecindeki önceliklerini yansıtmakta hem de ülkemizin kısa ve orta vadeli hedeflerini ortaya koymaktadır.” Babacan, Ulusal Program çerçevesinde hazırlanan yasal düzenlemeler konusunda daha önce olduğu gibi; TBMM’ye önemli görev sorumluluk düşeceğini dile getirerek, “Katılım sürecini hızla ileriye götürmek için gerekli tüm reformlara, daha önce olduğu gibi önem ve öncelik vermesi, Türkiye’nin hak ettiği geleceği için belirleyici nitelikte olacaktır” dedi.

 

Kıbrıs sorunu

Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik çalışma ve faaliyetleri de anlatan Babacan, “Türkiye Kıbrıs sorununa ilişkin çözümün, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde, iki tarafın siyasi eşitliğine ve iki kesimliliğe dayalı devlet kurulması suretiyle bulunacağı yönündeki tutumunu korumaktadır” diye konuştu. Babacan, Türkiye’nin dış dünya ile ilgili politikasını ve diplomasisini her geçen gün geliştiridiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, bu çerçevede yaptığı yurtdışı gezilerinden örnekler vererek anlattı. Babacan, bakanlık mensuplarının içerde ve dışarda diğer ülkelerdeki meslektaşlarıyla kıyaslandığında çok daha güç maddi koşullarda çalıştığını ve bunun da bir kronik sorun haline geldiğinin altını çizdi. Babacan bakanlığın bütçe giderlerinin önemli bir bölümünün yurtiçi ve yurtdışı teşkilatlarının personel giderlerine, tüketim, malzeme alım gibi zorunlu giderlere harcandığını söyledi. Babacan, Dışişleri Bakanlığı’nın 2009 Mali Yılı Bütçesi’nin 816 milyon 935 bin YTL olduğunu bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon