Somalilere göre "Dünya yalnızca korsanları umursuyor"

Korsanlıkla gündeme gelen Somali'nin Harardhere sahil kasabasında yaşayanlar, dünyanın gündemine korsanlıkla oturmalarına karşın, temel sorunlarının çevre kirliliği ve zehirli atıklar olduğuna dikkat çekiyor.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 13:39
Abone Ol google-news

Somalili korsanların kaçırdığı Suudi petrol tankeri "Sirius Star"ın demirlediği Harardhere'de bölgenin ileri gelenlerine güvenlik konularında danışmanlık yapan eski Somali ordusundan Albay Muhammed Nuri Abdulla, BBC'ye yaptığı açıklamada, kent halkının korsanlıktan ziyade zehirli atıklardan endişe ettiğini söyledi.

Abdulla, "Süper tanker sahillerimize çok yakın. Çok çok çok büyük bir gemi. Bir süre önce kentte korsanlıkla ilgili sorunlarımız vardı, ama son zamanlarda olmadı. Denizlerimizde bu gemileri kaçıranlar bizim bölgemizden değil. Süper tankerdeki çocuklarla ilgili bir şey bilmiyoruz. Bizimle temas kurmadılar" dedi.

Muhammed Nuri Abdulla, kendilerinin sorunununsa korsanlık değil, yasa dışı atıklar olduğunu anlattı. Dünyanın bir süredir bu zehirli atık sorununu bildiğini, özellikle uzun süredir bölgede bulunan Amerikalıların da kirlilik hakkında bilgi sahibi olduğunu savunan Abdulla, ancak dünyanın bu sorun yerine korsanlar ve para konusunu konuştuğunu kaydetti.

Somali sularında çok sayıda zehirli atık bulunduğunu, bu atıkların sahile sürüklenerek karadaki alanlara yayıldığını söyleyen Abdulla, birkaç gece önce bazı varillerin açık denizlerden sürüklendiğini, bu zehirli atık tanklarında çatlaklar görüldüğünü ve şu anda da suya, havaya sızıntılar olduğunu belirtti.

Abdulla, ilk hastanın dün ortaya çıktığını, halkın su çiçeği olduğu sanılan, ama öncekilere benzemeyen gizemli hastalıklar bulunduğunu söylediğini aktardı.
Dünyadan yalıtılmış uzak bir kasabada yaşadıklarını ve yalnızca Allah'a güvendiklerini ifade eden Abdulla, Harardhere'nin denize yakın, karışık bir aşiret yapısına sahip bir yer olduğunu kaydetti.

Abdulla, balıkçılığa bel bağlayan kasabada artık balık kalmadığını, birçok yabancı geminin gelip büyük oranda avlandığını, her şeyi silip süpürdüğünü, bunlarla yarışamadıklarını ve halkın çiftçiliğe ve hayvancılığa döndüğünü anlattı.

Muhammed Nuri Abdulla, şimdi de sağlık tehlikesi altında olduklarını belirterek, çaresizliklerini dile getirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler