Gazze'de şartlar ağırlaşıyor

Birleşmiş Milletler'in (BM) Filistinlilere yardım kuruluşu, İsrail'in sınır geçişlerini kapatarak yardımların ulaşmasını engellemeye devam etmesi halinde, Gazze'nin bir insani yıkımla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü Başkanı Karen Ebuzeyd, Gazze'deki şartların, 8 yıl önceki Filistin intifadasının ilk günlerinden beri en ağır duruma geldiğini söyledi.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 17:32
Abone Ol google-news

Birleşmiş Milletler'in (BM) Filistinlilere yardım kuruluşu, İsrail'in sınır geçişlerini kapalı tutmaya devam etmesi durumunda, Gazze'nin bir insani yıkımla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA) Başkanı Karen Ebuzeyd, Gazze'nin mal girişlerine kapatılmasının insani bedelinin, 8 yıl önceki Filistin intifadasının ilk günlerinden beri en ağır duruma geldiğini söyledi.

Sınır geçişlerinin daha önce olmadığı kadar uzun bir süredir kapalı olduğuna dikkati çeken Ebuzeyd, yardım depolarının boşaldığını, bu durumun sürmesi halinde bir yıkım, felaket olacağını ifade etti.

UNRWA'nın mülteci olarak nitelendirilen 820 bin kişiye karneyle yiyecek dağıttığını, BM Dünya Gıda Programının da 200 bin kişiye yardım sağladığını hatırlatan Ebuzeyd, UNRWA'nın süt tozu ve şeker gibi günlük ihtiyaçların yüzde 60'ını karşılayan gıda sepetinin tükendiğini, un stoklarının çoğunun ay sonuna kadar biteceğini belirtti.

Nüfusu 1,5 milyon olan Gazze Şeridi'ndeki yetersiz beslenme sorunlarını da dile getiren Ebuzeyd, kronik bir kansızlık sorunu olduğunu ve bunun arttığına dair işaretler bulunduğunu söyledi ve özellikle çocukların gelişimini engelleyen duruma dikkat çekti.

BM yetkilisi Ebuzeyd, Gazze'deki durumu şu sözlerle özetledi: "İşgal altında değiller, kuşatma altındalar."

İsrail, Filistinli militanların 4 Kasımdaki roket saldırıları üzerine Hamas denetimi altındaki Gazze'ye geçişleri kapatmıştı.

 

"İsrail'de uyarsa ateşkese bağlı kalırız"

Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye, İsrail'in ateşkese uyması durumunda Filistinli grupların da ateşkese uyacaklarını söyledi.

Haniye, Gazze'de cuma namazı sonrası yaptığı açıklamada, Gazze'deki militan gruplarla iki gündür ateşkes konusunda görüşmeler yaptığını belirterek, "Bu konuda açık bir tavır ortaya koydular. İşgal gücü ateşkese uyarsa ateşkese bağlı kalacaklar" dedi.

Haniye, İsrail'in, Gazze geçiş noktalarını kapatmayı sürdürüp, ablukayı ağırlaştırarak ateşkesin koşullarına uymadığını da ifade etti.

İsrail ile Gazze'deki Hamas yönetimi arasında, Mısır'ın arabuluculuğunda 19 Haziran'da yürürlüğe giren ateşkes, İsrail'in bir tünel imha etmek gerekçesiyle bölge sınırlarından içeri girmesi ve çıkan çatışmalarda Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları militanlarından 7'sinin ölmesi ve Filistinli militanların roket saldırılarını yeniden başlatmasıyla resmen olmasa bile fiilen ortadan kalkmıştı.

Bu sabah da İsrail'in güneyindeki, Gazze ile sınır yakınlarındaki 120 bin nüfuslu Aşkelon'un sanayi bölgesi yakınlarına bir Kassam roketi atıldı, ayrıca Necef'e iki de havan mermisi saldırısı yapıldı, ancak herhangi bir yaralanma olmadı.

 

Birleşmiş Milletler'in açıklamaları

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes, İsrail yönetiminin Gazze'de sürdürdüğü ablukayı insani nedenlerle kaldırması gerektiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'deki insani durumun giderek kötüleştiğini kaydederek, İsrail yönetiminin Gazze'ye gönderilen insani yardımın sınır kapılarından geçişine izin vermesini ve bu yönde yaptığı daha önceki çağrıların İsrail tarafından dikkate alınmasını istedi.

Ban açıklamasında, Filistin tarafından İsrail'e yapılan roket saldırılarını da kınayarak saldırıların sona ermesi gerektiğini söyledi.

Holmes da yaptığı açıklamada, sınır kapılarının kapalı olmasının ''kabul edilemez'' olduğunu belirterek ''Gazze'de sivil nüfusun sıkıntılarını daha da arttıran ve onları daha da zor duruma sokan önlemler kabul edilemez ve derhal kaldırılmalıdır'' dedi.

BM Genel Sekreteri Ban, bu hafta İsrail Başbakanı Ehud Olmert'i telefonla arayarak BM yardım görevlilerinin Gazze'ye geçişlerine izin verilmesi gerektiğini belirtmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon