"Kıbrıs görüşmelerinde 'karartma' var"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, Londra'da düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs'ta iki lider arasında sürdürülen müzakereleri değerlendirirken, "her iki tarafın duruşunda bir gerileme olmadığı için uzlaşma ümidi de azalıyor" dedi. Denktaş, iki lider arasındaki görüşmelerde yapılan 'karartmanın' endişe yarattığını da sözlerine ekledi.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 19:48
Abone Ol google-news

Kıbrıslı Türklerin sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle görüşmelerde bulunmak ve adadaki durum hakkında Kıbrıslı Türkleri bilgilendirmek üzere İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, bugün öğlen Sarastro restoranda basın toplantısı düzenledi.

Bir yandan görüşmelerin devam ettiğini, diğer yandan da iç ekonomik ve sosyal sorunların büyüdüğünü söyleyen Serdar Denktaş, görüşmelerde şu ana kadar üzerinde uzlaşılmış, meteorolojinin federal devlet yönetiminde olmasının dışında bir husus bulunmadığını ifade etti. Serdar Denktaş, Rumların önerilerinin bir üniter devleti hedeflediklerini ortaya koyduğunu belirtti.

Türk tarafının ise Annan planının daha iyileştirilmiş versiyonu üzerinde çözüm arayışında bulunduğunu ifade eden Denktaş, çözüm ümidinin giderek azaldığını, bu durumda 40 yıllık sorunun çözümünde kararlı görünen İngiltere ve ABD'nin şubat-mart aylarında iki tarafı bir metin üzerinde uzlaşmaya zorlayacağını, sonrasında da referandumun gündeme geleceğini öne sürdü.

KKTC'yi bunun sonrasında sanki önceden planlanmış gibi bir ekonomik çöküşün beklediğini de ileri süren Denktaş, "Kendilerini hükümetten itip, bugünkü iktidarı getirenlerin, sanki bütün o gün yapılanları, bugün yaşananlar yaşansın diye yaptığını" iddia etti.

Serdar Denktaş, KKTC'nin henüz küresel krizin etkilerini yaşamaya başlamadığını, referandum sürecinde bu sıkıntıların daha da hissedilir hale gelebileceğine ve halkın sırf yaşadığı sıkıntılardan kurtulmak için referandumda önüne konulana razı olabileceğine dair kuşkuları bulunduğunu da ifade etti.

 

Karartma

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasındaki görüşmelerin tutanak dışı bölümlerinde neler konuşulduğunu bilmediklerini de belirten Denktaş, "Bu konuda bir karartma var, bu da bizi endişelendiriyor" dedi.

"Cumhurbaşkanlığını konuştuklarını açıklamaya zorluyoruz. İstiyoruz ki pişirdiği yemeği misafire sunmadan bize tattırsın" diyen Serdar Denktaş, "Türk tarafının Annan planına evet diyerek kartlarını açmış olduğunu, Rumların Türk tarafının kartlarını rahatlıkla okuyabildiğini, ancak Türk tarafının Rumlar nerde gerileyecek, nerde sağlam duracak hiçbir fikre sahip olmadığını" söyledi.

"Bu işin nereye varacağına dair büyük endişemiz var, iç ve dış sorunları da dikkate alınca bu işi kaybedeceğiz diye korkuyoruz" diyen Serdar Denktaş, "Rumlar 'yıkın kurduğunuz evi gelin bizim evde size bir oda verelim' diyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Ama halkın 'evimiz başımıza yıkılıyor, bari komşunun bir odasına sığınalım' duygusuyla hareket etmesinden korkuyorum" dedi.

"Kıbrıs'ta belki anlaşma olur ama bu çözüm olmaz" ifadesini kullanan Serdar Denktaş, "Çözüm sanılan şey yeni bir sorunun başlangıcı olabilir. Taraflardan biri şımartılır, diğeri bazı şeylere zorlanırsa anlaşma yeni bir çatışma döneminin başlangıcı olabilir" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler