ABD ve Rusya anlaşmaya varamadı

ABD ile Rusya arasında, nükleer silahlar konusunda yeni bir anlaşmaya varılması amacıyla Cenevre'de bir haftadır sürdürülen görüşmelerde uzlaşmaya varılamadı. Yapılan açıklamada, Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması (START) uyarınca Cenevre'deki görüşmede karar alınmasının zorunlu olmadığı ve konuya ilişkin incelemenin sürdürdürüldüğü kaydedildi.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 20:02
Abone Ol google-news

ABD ve Rusya, nükleer silahlar konusunda Cenevre'de bir haftadır sürdürülen görüşmelerde uzlaşmaya varamadı.

Cenevre'deki Amerikan heyetinin açıklamasında, tarafların uzlaşmaya varamadan görüşmeden ayrıldıkları belirtildi. Görüşmelere Belarus, Ukrayna ve Kazakistan da katılmıştı.

Açıklamada, Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması (START) uyarınca Cenevre'deki görüşmede karar alınmasının zorunlu olmadığı ve 5 ülkenin konuyu incelemeyi sürdürdüğü kaydedildi.

ABD ve Rusya'nın kıtalar arası füzeleri başta olmak üzere nükleer silahlarını sınırlayan 1991 tarihli START anlaşmasının süresi 2009 yılının sonunda doluyor.

Silahların kontrolü ve uluslararası güvenlik işlerinden sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili John Rood, Cenevre'deki toplantıdan önce START'dan sonraki süreç için, yeni bir öneri metnini Moskova'ya gönderdiklerini açıklamıştı.

Moskova, ABD'nin doğu Avrupa'daki füze kalkanı planınından büyük endişe duyuyor ve bunun kendisine karşı olduğunu savunuyor. Washington da füze kalkanının Rusya'ya karşı değil, ''şer ekseni'' diye adlandırdıkları İran ve Kuzey Kore gibi ülkelere karşı olduğunu öne sürüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler