Beyindeki değişim intiharı tetikliyor

Bir insanı intihara sürükleyen ne olabilir? İntihar eden kişilerin beyinlerinde kişinin davranışları üzerinde etkili olan kimyasal değişimler saptayan Kanadalı bilim insanları, kişileri intihara sürükleyenin bir beyin bozukluluğu olabileceğini düşünüyor.

Yayınlanma: 21.11.2008 - 22:08
Abone Ol google-news

Western Ontario, Carleton ve Ottawa Üniversitesi araştırmacılarının Biological Psychiatry dergisindeki yazılarına göre, bu değişimlerde çevresel faktörler de rol oynamakta. İntihar nedeniyle ölen on kişinin ve kalp gibi ani ölen diğer on kişinin beyin dokuları incelendi. Bu şekilde intihar grubundaki doku örneklerindeki DNA’nın, normalde hücre gelişiminde etkili olan bir kimyasal süreçle değiştirildiği görüldü. DNA metillenmesi olarak isimlendirilen bu süreçte, kalıtım bilgileri, yapıtaşlarının sırası değiştirilmeden enzimlerle değişime uğramakta. Bu şekilde, örneğin çeşitli gen sekansları etkinleştirilebildiği gibi durdurulabiliyor da. Böylece bir hücrenin kendi DNA şifresine sahip olması garantilenmekte.

Uzmanlar intihar grubunda, kontrol grubuna kıyasla on misli metillenme etkinliği saptadı. Örneklerde kimyasal sinyal reseptörü olarak davranışların ayarlanmasında önemli bir rol üstlenen bir gen durduruldu. Bu değişimler depresif bozukluktan sorumlu olabilir. Daha önceki araştırmalarla da bu metillenmenin, genetik ve çevresel faktörlerle biçimlenen epigenetik süreçlerle harekete geçirildiği bilinmekteydi. Beyin dokusundaki kalıtımın bu kadar değiştirilebilir olması bizi şaşırttı, diyor uzmanlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler