CHP'den Hükümet'e '2B tepkisi'

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Hükümet'in önümüzdeki günlerde yeniden gündeme getirmeye hazırlandığı 2B'lerle ilgili anayasa değişikliğine tepki göstererek 2B alanlarının satışında ısrar edilmesi gibi çevre ve insan yaşamını tehdide varan gelişmeler, AKP hükümetinin 'rant' ve 'talan' politikalarından vazgeçmediğini gösteriyor'' dedi.

Yayınlanma: 22.11.2008 - 10:09
Abone Ol google-news

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, AKP Hükümeti'nin yeniden gündeme getirmeye hazırlandığı 2B’lerle ilgili anayasa değişikliğine tepki gösterdi. Köktürk, “2B alanlarının satışında ısrar edilmesi gibi çevre ve insan yaşamını tehdide varan gelişmeler, AKP hükümetinin ‘rant’ ve ‘talan’ politikalarından vazgeçmediğini; TBMM’ninde her nedense gündemin sonuna atılan ‘Kyoto Protokolü’ne katılmasına ilişkin Yasa Tasarısı’nın ise, yasak savmak ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğu görülüyor” dedi.

Köktürk, Hükümeti 'Kyoto Protokolü’yle ilgili yasa tasarısını derhal Meclis’te görüşmeye çağırdı. Hükümet 2B’lerle ilgili anayasa değişikliğini önümüzdeki günlerde yeniden Meclis gündemine getirmeye hazırlanırken, Ali İhsan Köktürk 'AKP Hükümeti'ne “2B’leri bırak Kyoto yasasını çıkar” çağrısında bulundu. 18 Kasım’da İstanbul’da yapılan Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 7’nci Gözden Geçirme, Bilim ve Teknoloji Komitesi toplantısında UNNCD Genel Sekreteri Gnacadja’nın “10 yıl içinde 50 milyon kişinin çölleşme ve yanlış arazi kullanım nedeniyle göç edeceğinin öngörüldüğü”nü söylediğini hatırlatan Köktürk, Türkiye topraklarının ise yüzde 86’sının çölleşme tehdidi altında olduğunu söyledi. Türkiye’nin uluslar arası düzeyde yaklaşık 41 sözleşme ve 30’un üzerinde protokole taraf olduğunu çok sayıda bildirge ve karar metnini kabul ettiğini söyleyen Köktürk “Buna rağmen AKP İktidarı Dönemi'nde, Anayasa değişikliği ile yasadışı yollarla işgal edilmiş orman alanlarının satılmasına yönelik düzenlemeler, birinci derecede SİT alanlarında yapılaşma olanağı getirme girişimleri, ‘orman ve ağaçlandırma alanları, su havzaları ve su kaynakları, meralar ve diğer doğal ve kültürel zenginliklerin bulunduğu alanların’ her türlü madencilik faaliyetlerine açılması, Mera Yasası'nda yapılan değişiklikle yaylalardaki işgallere af sağlanması, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle su havzalarında ‘mutlak koruma alanının’ 300 metreden 100 metreye indirilmesi ve içme suyu havzalarında kaçak yapılara fiili ‘af’ sağlanmasını içeren düzenlemeler Çevre Yasasının Geçici 1. maddesinde yapılan ve ‘çevreyi kirletenlerin çevreyi uzun bir süre daha kirletmelerine göz yumulmasını’ sağlayan düzenlemeler sürdürülmüştür” dedi.

 

Çölleşmenin altyapısı hazırlandı

Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne katılmasına ilişkin yasa tasarısının haziran ayında Meclis’e sunulduğunu hatırlatan Köktürk, hükümetin bu tasarıya öncelik vermek yerine 2B alanlarının satışını öngören düzenlemeyi yeniden gündeme getirdiğini söyledi. Köktürk “Maden yasasının ortaya çıkardığı sonuçlar, nükleer ve termik santralleri ihaleleri, 2B alanlarının satışında ısrar edilmesi gibi çevre ve insan yaşamını tehdide varan gelişmeler, AKP hükümetinin ‘rant’ ve ‘talan’ politikalarından vazgeçmediğini; TBMM’nde her nedense bir türlü gündemin sonuna atılan ‘Kyoto Protokolü’ne katılmasına ilişkin Yasa Tasarısı’nın ise, yasak savmak ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğu görülüyor. Hükümeti sağlıklı yaşamın ekonomik gelişmeye feda edilemeyeceğini öngören yargı kararları doğrultusunda davranmaya çağırıyor, evrensel bir servet olan ormanlarımız, sulak alanlarımız, tarım alanlarımız, meralarımız, yaylalarımız gibi doğal ve kültürel varlıklarımızdan elini çekmeye, Kyoto Protokolü’ne katılmasına ilişkin Yasa Tasarısı’nı da derhal TBMM’de görüşmeye çağırıyorum” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler