Lodos, 103 kilometre hızla vuruyor

İstanbul'da dünden beri esen lodos etkili olmaya devam ediyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, İstanbul ve çevresinde bu gece kuvvetli rüzgarla etkili sağanak yağış beklendiği bildirildi. Hızı 103 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle Üsküdar'da 3 gemi karaya oturdu, sahil boyunca dev dalgalar oluştu. Kentte yarın karla karışık yağmur bekleniyor. Yurttaşlar, ani sıcaklık düşüşü konusunda uyarıldı.

Yayınlanma: 22.11.2008 - 11:52
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan ''meteorolojik uyarıya'' göre, halen Edirne, Kırklareli, Çanakkale ve Tekirdağ çevrelerinde devam eden kuvvetli sağanak yağışın, yarım saat içinde İstanbul'un batı kesimlerinden başlayarak il genelinde etkili olması bekleniyor.

Halen güneybatı (Lodos) yönünden saatte 40-60 kilometre hızla esen rüzgarın, önce Trakya'da, gece saatlerinden itibaren İstanbul'da kuzey ve kuzeybatıya döneceği ve zamanla etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor.

Açıklamada, kuvvetli rüzgarla beklenen etkili sağanak yağışın neden olabileceği olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları istendi.


Üsküdar'da 3 gemi karaya oturdu

Üsküdar'da 3 gemi, şiddetli lodos fırtınası nedeniyle karaya oturdu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 3 yük gemisi, Salacak sahilinde fırtına nedeniyle sürüklendi.

Kontrolü kaybeden gemiler, karaya oturdu. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri, olaya müdahale ederek kurtarma çalışması başlattı.

İstanbul’da hızı zaman zaman saatte 80 kilometreye ulaşan lodos, deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle dünden itibaren bazı hatlarda, deniz otobüsü ve vapur seferleri yapılamıyor. Şiddetli lodos, birçok binanın çatışında da hasara neden oldu.

Harem İskelesinde bağlı bulunan Kamboçya bayraklı ''Feya'' adlı kuru yük gemisi ile Türk bayraklı ''Geylanbey'' adlı tankerin, şiddetli fırtına nedeniyle sürüklenerek Harem sahili önlerinde karaya oturdukları bildirildi.

Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırması Genel Müdürlüğü Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, bugün saat 18.00'de meydana gelen olayın ardından, ''Feya'' adlı gemide bulunan 3 personelin alınabilmesi için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü bağlısı Harem kara tahlisiye ekiplerinin karadan kurtarma çalışması yaptıkları belirtildi.

Her iki geminin yüksüz olduğu vurgulanan açıklamada, ''Feya'' adlı gemide bulunan 3 personelin, gemiden ayrılmak istemedikleri için karaya çıkarılmadıkları bilgisinin alındığı kaydedildi.

Açıklamada, olayda can kaybı veya yaralı olmadığı, deniz kirliliği tespit edilmediği bildirildi.
Öte yandan, Harem sahili önlerinde karaya oturan 3. geminin, diğer gemilere yakıt ikmali hizmeti veren ''Transpetrol 2'' adlı akaryakıt tankeri olduğu öğrenildi.


Lodos fırtınası saatte 103 kilometreye ulaştı

Lodos, akşam saatlerinde yerini sağanak yağışa bırakacak. Meteoroloji su baskını uyarısı yaptı. Belediye ekipleri de bu baskınlarına karşı hazır bekletiliyor.

Marmara Bölgesi genelinde etkili olan kuvvetli lodos fırtınası hızının Gökçeada'da saatte 103 kilometreye ulaştığı bildirildi.

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, yaptığı yazılı açıklamada, gün içindeki maksimum rüzgar değerleriyle ilgili bilgi verdi.

Buna göre, kuvvetli lodos fırtınasının hızı Gökçeada'da saatte 103, Çanakkale, Çatalca ve Bandırma'da 100, İpsala ve Bozcaada'da 95, Sabiha Gökçen Meydan, Kumköy (Kilyos) ve Bilecik'te 90, Bursa'da 85 ve Atatürk Havalimanında 80 kilometreye ulaştı.

 

Dikkat sulu kar geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nden yapılan açıklamada, kentte yarın sabah saatlerinden akşama kadar lodos fırtınası, pazar günü ise kuvvetli gök gürültülü sağanak yağmur geçişleri olacağı belirtildi.

Lodos yönünden saatte 50 ila 80 kilometre hıza kadar ulaşması beklenen rüzgarın, deniz ulaşımının aksamasına, çatı ve tabela uçmasına, ağaç devrilmesine neden olabileceği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

“Kentte iki gün sıcaklıkların 11-14 derecelik ani düşüşle 10-12 derece civarında olacağı tahmin ediliyor. İstanbul’da yarın akşam saatlerinde yağması beklenen yağış, şehrin tamamında özellikle Silivri, Beykoz, Sarıyer, Gaziosmanpaşa ve Boğaz çevresinde etkili olacak. Kentte, pazar günü karla karışık yağmur, sulu kar bekleniyor. Sulu kar şeklinde görülecek yağışın şehir merkezinde hayatı olumsuz etkilemeyeceği tahmin ediliyor. Pazar gecesi hava sıcaklığının 0 dereceye yaklaşması ile yollarda buzlanma ihtimali var. Sürücülerin özellikle köprü ve viyadüklerde daha dikkatli ve yavaş araç kullanmaları gerekiyor.”

 

Tedbirler alındı

Yağış nedeniyle şu tedbirler alındı:

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, aşırı yağış nedeniyle taşkın, göllenme ve su taşkınlarına karşı; 20 kombi kanal temizleme aracı, 40 mobil ekip, 100 tane motopomp ve 250 personel ile kötü hava koşullarıyla mücadele edecek.

İtfaiye Daire Başkanlığı tüm grup ve müfrezelerde tam kadro olarak görev yapacak. Gerekli durumlarda Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Atık Yönetimi Müdürlüğü ekiplerinden takviye alınacak. Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, gerekli durumlarda ekiplere ve vatandaşlara lojistik destek sağlayacak.


Yurttaşlara uyarı

İstanbul Valiliği İl Afet Yönetim Merkezi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada da ilgili kurum ve kuruluşların fırtına, etkili yağış ve ani sıcaklık düşüşüne bağlı olarak yaşanabilecek muhtemel olumsuzluklara karşı gerekli tedbirleri almaları konusunda uyarıldığı belirtildi.

Yurttaşların, soba ve baca zehirlenmelerine karşı dikkatli olmaları, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı kömür sobası ve benzeri ısınma araçlarının gece yatmadan önce söndürülmesine dikkat etmeleri istenen açıklamada, şöyle denildi:

“Fırtınanın etkisiyle birlikte bina ve çatılardan düşebilecek materyallere karşı dikkatli ve tedbirli olunması, özellikle amatör denizciler ile balıkçılar ve küçük teknelerin denize çıkmamaları, beklenen fırtına nedeniyle teknelerinin bulundukları mahalde gerekli tedbirleri almaları, yağışların oluşturabileceği muhtemel olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları gerekiyor.”

Açıklamada, yurttaşlardan, ani sıcaklık düşüşü karşısında sağlık açısından gerekli önlemleri almaları istendi.

 

Lodos şiddetini artırıyor

İstanbul'da sabah saatlerinde şiddetini artıran lodos fırtınası, 17 evin çatısının uçmasına ve 22 ağacın devrilmesine neden oldu.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, olaylarda ölen ya da yaralanan olmadı Çatı uçmalarına itfaiye, ağaç devrilmelerine ise Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri müdahale etti.

Rüzgarın hızı, Ömerli, Çavuşbaşı, AKOM, Aksaray ve Kumburgaz'da saatte 70 kilometreye çıkarken, İkitelli'de saatte 85, Terkos'da ise saatte 88 kilometre olarak ölçüldü.
Şiddetli fırtına nedeniyle Kadıköy-Eminönü, Kadıköy–Kabataş şehir hatları, Yenikapı–Bandırma-Bursa-Yalova, Pendik–Yalova ve Sirkeci–Harem arabalı vapur seferleri iptal edildi.

 

Kağıthabe ve Bahçelievler'de çatılar uçtu

Fırtına dolayısıyla Bahçelievler Kocasinan Merkez Mahallesi Döner Sokak'taki 5 katlı apartmanın çatısı uçtu. Çevreye yayılan çatı parçaları, bazı dairelerin camlarının kırılmasına ve bir otomobilde hasara yol açtı. Belediye ekipleri olay yerinde önlem alırken, itfaiye ekipleri de tehlike yaratmaması için çatının kalan parçalarını söktü.

Kağıthane Hamidiye Mahallesi Girne Caddesi'nde de lodos yüzünden 5 katlı apartmanın çatısı uçtu. Bu sırada yoldan geçerken düşen parçaların isabet etmesi sonucu hafif yaralanan bir kadın, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Caddede park halindeki 5 araçta hasar meydana gelirken, trafiğe kapanan yol, çalışmaların ardından tekrar açıldı.

 

Büyükşehir Belediyesi'nden önlem

Büyükşehir Belediyesi, fırtına sebebiyle başta AKOM olmak üzere tüm birimlerini alarma geçirdi. Fırtına, yağış öncesi, yağış anı ve sonrası için tedbirler alındı.

Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, aşırı yağış nedeniyle göllenme ve su taşkınlarına karşı 20 kombi kanal temizleme aracı, 40 mobil ekip, 100 motopomp ve 250 personelle çalışma yürütecek.

İtfaiye Daire Başkanlığı, tüm grup ve müfrezelerde tam kadro olarak görev yapacak. Gerekli durumlarda Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Atık Yönetimi Müdürlüğü ekiplerinden takviye alınacak.

Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı da gerekli durumlarda ekiplere ve vatandaşlara lojistik destek sağlayacak.

 

İzmir'de, lodos sebebiyle deniz ulaşımı aksıyor

İzmir'de sabah saatlerinden bu yana ara ara etkisi gösteren lodos nedeniyle Bostanlı bağlantılı vapur seferlerinin iptal edildiği bildirildi.

Belediye yetkililerinden alınan bilgiye göre, vapurlar lodos nedeniyle Bostanlı iskelesine yanaşamayınca, 18.05 itibarıyla Bostanlı vapur seferleri iptal edildi.

Bu arada, saat 18.30 itibarıyla Üçkuyular-Bostanlı arasında çalışan arabalı vapur seferlerinin de iptal edildiği kaydedildi.

 

Bursa'da, lodosa bağlı zehirlenmeler

Bursa kent merkezinde dünden beri etkili olan lodosa bağlı karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle 75 kişi hastaneye başvurdu.

Bursa Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bursa'daki hastanelere dün akşamdan bu yana başvuran 75 kişiye lodosa bağlı karbonmonoksit zehirlenmesi tanısı konuldu.

Öte yandan, şiddetli rüzgar nedeniyle kent merkezinde kırılan ağaç dallarının, uçan levha, çatı malzemesi gibi sert cisimlerin çarpması sonucu da 16 kişi hastanelere kaldırıldı.

Bu arada, akşam saatlerinde yağışla birlikte etkisi azalan lodosun gece yine etkili olabileceği, bu yüzden vatandaşların önlem almaları gerektiği kaydedildi.

 

Çanakkale

Çanakkale'de, lodos etkisini sürdürürken, kısa süreli sağanak yağış da kentte yaşamı olumsuz etkiledi.

Meteoroloji yetkilileri, bir anda bastıran sağanak yağışın etkisini yitirdiğini ancak, lodosun saatte yaklaşık 80 kilometre hızla etkili olmayı sürdürdüğünü bildirdi.

Öte yandan, lodos nedeniyle sabah iptal edilen Gökçeada ve Bozcaada seferleri halen yapılamıyor. Eceabat-Çanakkale arasındaki arabalı vapur seferlerinde ise aksama yaşanmadı.

 

İSKİ'den açıklamalar

İstanbul'da, fırtına nedeniyle enerji hatlarında yaşanan kesinti nedeniyle yüksek kotlardaki yerleşim bölgelerinde su kesintileri meydana geldiğini bildirildi.

İSKİ'den yapılan açıklamada, olumsuz hava şartları ve fırtına nedeniyle su dağıtım sistemlerini besleyen enerji hatlarında enerji kesintileri yaşandığı belirtildi.

Bu nedenle, özellikle yüksek kotlardaki yerleşim bölgelerinde su kesintileri meydana geldiği kaydedilen açıklamada, tesislere düzenli olarak enerji verilmeye başlanmasıyla söz konusu durumun ortadan kalkacağı ifade edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler